Europol i aktion mod malware-bagmænd

Illustration: leowolfert/Bigstock
I en fælles operation på tværs af Europa har Europol de seneste to uger anholdt 12 bagmænd til trojanske heste

Siden starten af december har Europol, i samarbejde med myndighederne i ni europæiske lande, udført en koordineret operation mod udviklere af trojanske spionprogrammer. I operationen, som fik navnet Falling Star, er man specifikt gået efter udviklere af remote access trojans (RAT).

Europol oplyser, at en række adresser er blevet gennemsøgt, og at der indtil nu er anholdt 12 personer i henholdsvis Frankrig, Norge og Rumænien. De anholdte er alle sigtet for ulovligt at have brugt RATs.

Læs også: Dansk politi anholdt adskillige personer for køb af ulovlige hacker-værktøjer

Under operationen blev der beslaglagt et stort antal computere og internet-konti. Den fælles EU-indsats er en opfølgning på tidligere vellykkede aktioner mod tilsvarende trusler fra malware.

Usynlig spion

RATs spredes typisk via websteder og gennem links i mails. Når de ondsindede programmer er blevet downloadet, kører de usynligt på de inficerede systemer med den hensigt at udspionere ofrenes computere og indsamle personlige data såsom adgangskoder eller kreditkortoplysninger. RATs kan også overtage og udnytte computerens skærm, webcam og mikrofon.

Læs også: Politi-razzia i fem EU-lande i jagt på malware-kunder

RATs kan på visse måder sammenlignes med de legitime administrationsværktøjer, der ofte anvendes af it-firmaer i deres arbejde med at fjernservicere og opdatere software hos deres kunder og brugere.

Ombyggede versioner af de professionelle administrationsværktøjer er typisk tilgængelige på nettet, og kan, som malware, udnyttes af en end ikke særligt dygtige hacker til at kryptere data på offerets pc, eller bruge pc'en til at udføre DDoS angreb (Distributed Denial of Service) mod andre.

Senest er Folketingets hjemmeside blevet ramt af et sådant angreb, hvilket betød at Telia, som er folketingets internetudbyder, måtte lukke siden ned for al international og en del lokal trafik. Metoden ses også i forbindelse med kidnapning af data for løsepenge.

Europol tilfreds

Det var Europols europæiske center for it-kriminalitet (EC3), der stod for at koordinere operationen og støtte de ni lande under aktionen. Operationen blev udført inden for rammerne af EMPACT (European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats), som har til formål at bekæmpe cyberangreb, der kan påvirke sikkerheden ved infrastruktur og informationssystemer i EU.

»Operation Falling Star er et slående eksempel på, hvordan en koordineret international indsats og effektiv fælles lovgivning kan modvirke og forebygge cyberkriminalitet,« udtaler Europols vicedirektør Wil van Gemert i pressemeddelelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Schou

Norge er ikke med i Europol-samarbejdet, så at nævne Europol i denne malwaresag er bare at stikke blår i øjnene: Europol er ikke nødvendigt.

Europol er ret ligegyldigt. Interpol virker en lille smule, men vigtigst er om samarbejdet mellem to landes politi virker, når det rigtigt gælder.

 • 2
 • 1
#2 Jim Laursen

Norge er ikke med i Europol-samarbejdet, så at nævne Europol i denne malwaresag er bare at stikke blår i øjnene: Europol er ikke nødvendigt.

Delvist korrekt: Norge er ikke medlem af Europol. Norge har en samarbejdsaftale med Europol. http://www.dr.dk/nyheder/politik/eu15/faktatjek-norge-har-ikke-en-parall... At nævne Europol i samme sætning som Norge er derfor ikke, i sig selv, irrelevant.

Derudover så har du ret i at Interpol er bedre end Europol

 • 2
 • 1
#3 René Kornum

Hej Hans

Tak for din kommentar. Jeg forstår dog ikke helt budskabet om, at det er irrelevant at nævne Europol. Det er jo Europol, der har gennemført operationen.

Vh - René

 • 2
 • 0
#4 Hans Schou

Jeg forstår dog ikke helt budskabet om, at det er irrelevant at nævne Europol.

Det er helt korrekt at nævne Europol. Det der er irrelevant, er institutionen Europol. Den har vi ikke brug for. Hvis en kriminel organisation operere i fx Danmark, Spanien og Columbia, hvilken rolle skal Europol så have i det? Hvilken rolle skal Interpol have?

Vi har Interpol, og så er der ikke brug for Europol.

 • 3
 • 1
#7 Bent Jensen

Nej 2 er bilaterale samarbejde. Men synes det er helt fint og vi måske skulle styrke Interpol i stedet.

Europol have jo til hensigt at vil skulle ende med samme love og et mere fælles politi. Mens Interpol er samarbejde om information, om forbrydelser og forbryder. Efterlysninger og lignende.

Med hensyn til Anti Terror arbejde må man nok regne med at det sker på kryds og tværs, da efterretningstjeneste ikke er underlagte tilsvarende regler. = Hvis vi ikke må, så må du, du gør så det vi ikke må.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere