Europæiske teleselskaber vil sende overvågningsdata til EU-Kommissionen

27. marts 2020 kl. 13:534
Europæiske teleselskaber vil sende overvågningsdata til EU-Kommissionen
Illustration: josefkubes, BigStock.
Kritikere peger på, at en aftale mellem netværksoperatører om at dele lokationsdata med EU-kommissionen kan være problematisk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For at kortlægge smittespredningen under corona-pandemien har en gruppe europæiske netværksoperatører aftalt at dele deres kunders lokationsdata med EU-kommissionen.

Det skriver Engineering & Technology (E&T).

Aftalen omfatter teleselskaberne Vodafone, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia, og A1 Telekom Austria.

Flere regeringer rundt om på kloden har allerede brugt overvågning og kortlægning af borgeres bevægelsesmønstrer i kampen imod coronavirus. Det gælder i lande som Israel, Sydkorea, Singapore og Taiwan.

Kontroversielt værktøj

Kritikere mener ifølge E&T, at den store dataopsamling er problematisk i forhold til privatlivsbeskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det gjorde man i Asien og undgik den brede nedlukning. Økonomisk giver det rigtig god mening. Men jeg mener, det er et skråplan i forhold til vores retsprincipper«, siger Anja Bechmann, professor og leder af Datalab – Center for Digital Social Forskning på Aarhus Universitet, i en artikel i Politiken om netværksoperatørers smitte-overvågning.

EU´s dataregulator Wojciech Wiewiorwski råder i en skriftlig besked, som nyhedsbureauet Reuters har set, EU-kommissionen til at indskrænke adgangen til den indsamlede data til autoriserede eksperter, og påpeger at dataindsamlingen bør ophøre når corona-krisen er slut.

For at dulme bekymringerne har EU-kommissionen oplyst, at der kun vil blive brugt anonymiserede og aggregerede data, ligesom man har understreget, at data vil blive slettet, når pandemien er drevet over.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
27. marts 2020 kl. 19:30

Så skal de vel kunne udpege "hvem" der skal genopdrages.

Der er flere tærskler i dilemmaet her. Hvor langt kan man komme med kortlægning via anonymiserede/pseudonymiserede data?

Vi er også nødt til at indrette os efter den virkelighed, at der render halvhjerner rundt og ikke har forstået en skid. Selv om det ikke er min kop te, kunne man forestiile sig, at det var nødvendigt - efter at have kortlagt X's letsindige adfærd - at re-identificere X, ringe ham op og give ham en skideballe i Dronning Margrethe-klasse.

2
27. marts 2020 kl. 17:25

Mit bud er : Nu hvor befolkningen skriger en defacto på afskaffelse af forsamlingsretten, og boligens ukrænkelighed...Så, NU er det tiden til at give alle oplysninger om hvem som omgå's hvem, hvornår og hvor meget til EU, der har våde drømme om at blive et overpolitbureau med total kontrol over de suveræne stater.

Når EU så har kigget data igennem...Hvad så ?? Hvis de skal stoppe uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre...Så skal de vel kunne udpege "hvem" der skal genopdrages.. eller jeg mener "ikke helt har forstået budskabet". Hvordan gøres det lige når det er anonymiseret.

Og er det virkeligt den danske stat der skal reagere på "påbud" fra EU om hvad data siges at sige ?

K

1
27. marts 2020 kl. 15:18

Ifølge denne artikel vil Statens Serum Institut angiveligt have Danmarks Statistik til at agere anonymiseringsfilter for befolkningens teleoplysninger:https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7730413/Derfor-beder-vi-om-lov-til-at-se-danskernes-teledata

Dette selvføgeligt helt sort, for af alle steder så er Danmarks Statistik det sidste sted som alle disse data må ende, da de ligger inde med samtlige andre data på hvert individ i landet og i øvrigt, mig bekendt, aldrig sletter noget. Det muliggør et fremtidigt misbrug at disse oplysninger af helt ufattelige proportioner pga. den fuldstændigt uhindrede adgang til sammekørsel med andre data på indvidniveau.