Europæiske teleselskaber vil sende overvågningsdata til EU-Kommissionen
For at kortlægge smittespredningen under corona-pandemien har en gruppe europæiske netværksoperatører aftalt at dele deres kunders lokationsdata med EU-kommissionen.
Det skriver Engineering & Technology (E&T).
Aftalen omfatter teleselskaberne Vodafone, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia, og A1 Telekom Austria.
Flere regeringer rundt om på kloden har allerede brugt overvågning og kortlægning af borgeres bevægelsesmønstrer i kampen imod coronavirus. Det gælder i lande som Israel, Sydkorea, Singapore og Taiwan.
Kontroversielt værktøj
Kritikere mener ifølge E&T, at den store dataopsamling er problematisk i forhold til privatlivsbeskyttelse.
»Det gjorde man i Asien og undgik den brede nedlukning. Økonomisk giver det rigtig god mening. Men jeg mener, det er et skråplan i forhold til vores retsprincipper«, siger Anja Bechmann, professor og leder af Datalab – Center for Digital Social Forskning på Aarhus Universitet, i en artikel i Politiken om netværksoperatørers smitte-overvågning.
EU´s dataregulator Wojciech Wiewiorwski råder i en skriftlig besked, som nyhedsbureauet Reuters har set, EU-kommissionen til at indskrænke adgangen til den indsamlede data til autoriserede eksperter, og påpeger at dataindsamlingen bør ophøre når corona-krisen er slut.
For at dulme bekymringerne har EU-kommissionen oplyst, at der kun vil blive brugt anonymiserede og aggregerede data, ligesom man har understreget, at data vil blive slettet, når pandemien er drevet over.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.