Europæiske teleselskaber vil sende overvågningsdata til EU-Kommissionen

Illustration: josefkubes, BigStock
Kritikere peger på, at en aftale mellem netværksoperatører om at dele lokationsdata med EU-kommissionen kan være problematisk.

For at kortlægge smittespredningen under corona-pandemien har en gruppe europæiske netværksoperatører aftalt at dele deres kunders lokationsdata med EU-kommissionen.

Det skriver Engineering & Technology (E&T).

Aftalen omfatter teleselskaberne Vodafone, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia, og A1 Telekom Austria.

Læs også: Polakker i corona-karantæne skal uploade selfies til myndighedernes app: Ellers kommer politiet på besøg

Flere regeringer rundt om på kloden har allerede brugt overvågning og kortlægning af borgeres bevægelsesmønstrer i kampen imod coronavirus. Det gælder i lande som Israel, Sydkorea, Singapore og Taiwan.

Kontroversielt værktøj

Kritikere mener ifølge E&T, at den store dataopsamling er problematisk i forhold til privatlivsbeskyttelse.

»Det gjorde man i Asien og undgik den brede nedlukning. Økonomisk giver det rigtig god mening. Men jeg mener, det er et skråplan i forhold til vores retsprincipper«, siger Anja Bechmann, professor og leder af Datalab – Center for Digital Social Forskning på Aarhus Universitet, i en artikel i Politiken om netværksoperatørers smitte-overvågning.

Læs også: Coronavirus: SSI vil bruge oplysninger om danskernes bevægelser fra telebranchen

EU´s dataregulator Wojciech Wiewiorwski råder i en skriftlig besked, som nyhedsbureauet Reuters har set, EU-kommissionen til at indskrænke adgangen til den indsamlede data til autoriserede eksperter, og påpeger at dataindsamlingen bør ophøre når corona-krisen er slut.

For at dulme bekymringerne har EU-kommissionen oplyst, at der kun vil blive brugt anonymiserede og aggregerede data, ligesom man har understreget, at data vil blive slettet, når pandemien er drevet over.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Niels Madsen

Ifølge denne artikel vil Statens Serum Institut angiveligt have Danmarks Statistik til at agere anonymiseringsfilter for befolkningens teleoplysninger: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7730413/Derfor-bede...

Dette selvføgeligt helt sort, for af alle steder så er Danmarks Statistik det sidste sted som alle disse data må ende, da de ligger inde med samtlige andre data på hvert individ i landet og i øvrigt, mig bekendt, aldrig sletter noget. Det muliggør et fremtidigt misbrug at disse oplysninger af helt ufattelige proportioner pga. den fuldstændigt uhindrede adgang til sammekørsel med andre data på indvidniveau.

  • 6
  • 1
#2 Kenn Nielsen

Mit bud er : Nu hvor befolkningen skriger en defacto på afskaffelse af forsamlingsretten, og boligens ukrænkelighed...Så, NU er det tiden til at give alle oplysninger om hvem som omgå's hvem, hvornår og hvor meget til EU, der har våde drømme om at blive et overpolitbureau med total kontrol over de suveræne stater.

Når EU så har kigget data igennem...Hvad så ?? Hvis de skal stoppe uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre...Så skal de vel kunne udpege "hvem" der skal genopdrages.. eller jeg mener "ikke helt har forstået budskabet". Hvordan gøres det lige når det er anonymiseret.

Og er det virkeligt den danske stat der skal reagere på "påbud" fra EU om hvad data siges at sige ?

K

  • 1
  • 0
#3 Mogens Bluhme

Så skal de vel kunne udpege "hvem" der skal genopdrages.

Der er flere tærskler i dilemmaet her. Hvor langt kan man komme med kortlægning via anonymiserede/pseudonymiserede data?

Vi er også nødt til at indrette os efter den virkelighed, at der render halvhjerner rundt og ikke har forstået en skid. Selv om det ikke er min kop te, kunne man forestiile sig, at det var nødvendigt - efter at have kortlagt X's letsindige adfærd - at re-identificere X, ringe ham op og give ham en skideballe i Dronning Margrethe-klasse.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere