Europæiske interesser til EU om ny cloud-certificering: Data skal blive her

13. juli 2022 kl. 10:05
EU-cloud-bom illustration
Illustration: Iskra Denkova.
I et brev til European Union Agency for Cybersecurity skriver 34 underskrivere, at EU i den kommende certificeringsordning for cloud-tjenester ikke skal opgive suverænitetskravet, der blandt at andet betyder, at data skal være lokaliseret i EU.
Artiklen er ældre end 30 dage

34 underskrivere med relation til cloud-markedet i EU skriver i et brev til European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) – der er en myndighed under EU, som skal sikre cybersikkerheden på tværs af medlemslandene – at myndigheden ikke skal give efter for presset fra medlemsstater og private aktører, når det gælder de såkaldte sovereignty requirements – eller suverænitetskrav – i den kommende certificeringsordning for cloud-tjenester.

Det skriver mediet Euractiv, der har læst brevet.

Certificeringsordningen, European Cybersecurity Certification Scheme for Cloud Services (EUCS), skal forbedre EU's interne markedsbetingelser for cloud-tjenester og sørge for at sikkerheden i tjenesterne er i top og overensstemmelse med både EU-regler, internationale standarder, de bedste branchestandarder og standarderne i de enkelte medlemslande i EU.

Suverænitetskravet stiller en række betingelser, der skal »forhindre og begrænse mulig indblanding fra stater uden for EU,« som det fremgår af et udkast til ordningen, som Euractiv også har set. Det betyder eksempelvis, at data skal være lokaliseret i EU, og at EU-lovgivning ikke skal kunne omgås af lovgivning i tredjelande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi må ikke give efter for presset fra dem, der har tendens til at fremme deres egne økonomiske interesser på bekostning af europæisk retshåndhævelse og beskyttelse af europæiske organisationer og borgere,« skriver de 34 underskrivere, der blandt andre omfatter cloud-leverandørerne OVHcloud, OUTSCALE og Clever Cloud, i brevet til ENISA.

En af »dem« er danske IT-Branchen, der i et andet brev sammen med 18 andre underskrivere plæderer for, at suverænitetskravet vil begrænse valgfriheden og kvaliteten på det europæiske cloudmarked uden at løse problemet med ikke-EU-adgang.

ENISA forventes at fremlægge de endelige anbefalinger til EUCS i september i år.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger