Europæisk Datatilsyn vil forbyde kontroversiel overvågningssoftware

16. februar 2022 kl. 10:414
Europæisk Datatilsyn vil forbyde kontroversiel overvågningssoftware
Illustration: Bigstockphoto / Zatevakhin.
Det Europæiske Datatilsyn vil have NSO Groups Pegasus spyware bandlyst i Europa. »Det er ikke foreneligt med vores demokratiske værdier,« skriver tilsynet i en rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den avancerede spyware Pegasus skal forbydes i Europa, hvis det står til Det Europæiske Datatilsyn (EDPS).

Det skriver The Guardian.

Softwaren, der er udviklet af israelske NSO Group, kan inficere de fleste telefoner for at overvåge brugeren - blandt andet ved at sende og modtage krypterede beskeder, downloade gemte billeder og video, optage samtaler og filme gennem telefonens kamera.

»Der er stigende beviser og tegn på, at højt avanceret spyware godkendt til militært brug, som Pegasus, kan medføre risici uden fortilfælde. Det skader ikke blot fundamentale friheder, men også demokratiet og retssikkerheden,« står der i en rapport fra EDPS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Pegasus udgør et paradigmeskifte i forhold til adgang til privat kommunikation og enheder. Det har indflydelse på essensen i vores fundamentale rettigheder - særligt retten til privatliv. Det faktum gør brugen af softwaren uforenelig med vores demokratiske værdier.«

I rapporten vurderer EDPS, at en bandlysning af udviklingen og brugen af spyware med de samme egenskaber som Pegasus er nødvendig.

Sidste år kunne 17 internationale medier afsløre, at Pegasus var blevet misbrugt af flere stater til at overvåge aktivister, politikere og systemkritikere.

Flere end 50.000 telefonnumre blev i et datalæk vurderet at være tidligere eller nuværende mål for Pegasus-spywaren. Den spredte sig på forskellige måder, men den mest udbredte metode var, ifølge en metoderapport udarbejdet af Amnesty International, ved SMS-beskeder med ondsindede links, der førte videre til en download-hjemmeside for spywaren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I efteråret blacklistede det amerikanske handelsministerium brugen af Pegasus i USA, hvilket NSO Group var uforstående over for og forsøgte at få beslutningen omstødt. Efterfølgende sagsøgte Apple så NSO Group for at hacke iPhones. Apple ville have et permanent forbud mod, at NSO Group bruger Apples software, tjenester og enheder samt en erstatning på knap en halv million danske kroner.

Det kaldte direktør for global research og analyse for Asien og Stillehavet i den russiske cybersikkerhedsvirksomhed Kaspersky, Vitaly Kamlyuk, for en »krigserklæring.«

Det forventes, at Europa Parlamentet igangsætter en undersøgelseskomité i april, der skal undersøge brugen af Pegasus i EU.

NSO Group har sagt, at man hverken vil be- eller afkræfte, om specifikke lande har været kunder. Det israelske firma insisterer også på, at dets værktøj kun er beregnet til at bekæmpe kriminelle og terrorister, og at det ikke bør bruges mod systemkritikere, aktivister og journalister.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. februar 2022 kl. 14:34

Hvis virksomheder og private bruger denne software i Europa så vil de sandsynligvis overtræde en hel lavine af love. Og så kan de retsforfølges allerede i dag.

Stater vil aldrig lade sig binde af et sådan forbud såfremt de kan se behovet. De vil alene lade sig binde af landet egen lovgivning og vil ændre den i det omfang det er nødvendigt. Og jeg kan udemærket se behovet når det handler om at beskytte landene i Europa. Det er af helt samme grund at vi har love om telefonaflyning etc.

Det her virker som om nogle bureaukrater har for lidt at lave. Som glødende EU tilhænger bliver jeg altid bekymret når denne her form for latterligheder kommer fra Bruxelles. Det er med til at udvande EU.

3
16. februar 2022 kl. 14:31

Så vist. Men det hører dog til sjældenhederne, at man bruger atomvåben mod egen befolkning. Men jeg husker svagt en artikel i Thisted Dagblad om netop det emne.

2
16. februar 2022 kl. 13:46

Men det er ligesom atomvåben. Vores fjender vil blive ved med at udvikle og bruge sådanne ting. Derfor er vi også nødt til det?

Uanset om det er rigtigt eller ej, så vil det blive brugt som argument.

1
16. februar 2022 kl. 12:53

"Det israelske firma insisterer også på, at dets værktøj kun er beregnet til at bekæmpe kriminelle og terrorister, og at det ikke bør bruges mod systemkritikere, aktivister og journalister."

Den forsikring er jo lige så meget værd, som forsikringen om at ANPG ikke skulle bruges til overvågning af uskyldige.

At POL-INTEL kun skulle bruges til bekæmpelse af terror.

At DNS-blokering kun skulle bruges til at fjerne børneporno.

At telelogning . . .

Fortsæt selv listen over sager, som er indført, med en forsikring, som ikke har gjort andet end at fjerne troværdigheden for politikere og embedsmænd.

Det er svært at forvente højere moral hos et privat firma.