Den avancerede spyware Pegasus skal forbydes i Europa, hvis det står til Det Europæiske Datatilsyn (EDPS).
Det skriver The Guardian.
Softwaren, der er udviklet af israelske NSO Group, kan inficere de fleste telefoner for at overvåge brugeren - blandt andet ved at sende og modtage krypterede beskeder, downloade gemte billeder og video, optage samtaler og filme gennem telefonens kamera.
»Der er stigende beviser og tegn på, at højt avanceret spyware godkendt til militært brug, som Pegasus, kan medføre risici uden fortilfælde. Det skader ikke blot fundamentale friheder, men også demokratiet og retssikkerheden,« står der i en rapport fra EDPS.
»Pegasus udgør et paradigmeskifte i forhold til adgang til privat kommunikation og enheder. Det har indflydelse på essensen i vores fundamentale rettigheder - særligt retten til privatliv. Det faktum gør brugen af softwaren uforenelig med vores demokratiske værdier.«
I rapporten vurderer EDPS, at en bandlysning af udviklingen og brugen af spyware med de samme egenskaber som Pegasus er nødvendig.
Sidste år kunne 17 internationale medier afsløre, at Pegasus var blevet misbrugt af flere stater til at overvåge aktivister, politikere og systemkritikere.
Flere end 50.000 telefonnumre blev i et datalæk vurderet at være tidligere eller nuværende mål for Pegasus-spywaren. Den spredte sig på forskellige måder, men den mest udbredte metode var, ifølge en metoderapport udarbejdet af Amnesty International, ved SMS-beskeder med ondsindede links, der førte videre til en download-hjemmeside for spywaren.
I efteråret blacklistede det amerikanske handelsministerium brugen af Pegasus i USA, hvilket NSO Group var uforstående over for og forsøgte at få beslutningen omstødt. Efterfølgende sagsøgte Apple så NSO Group for at hacke iPhones. Apple ville have et permanent forbud mod, at NSO Group bruger Apples software, tjenester og enheder samt en erstatning på knap en halv million danske kroner.
Det kaldte direktør for global research og analyse for Asien og Stillehavet i den russiske cybersikkerhedsvirksomhed Kaspersky, Vitaly Kamlyuk, for en »krigserklæring.«
Det forventes, at Europa Parlamentet igangsætter en undersøgelseskomité i april, der skal undersøge brugen af Pegasus i EU.
NSO Group har sagt, at man hverken vil be- eller afkræfte, om specifikke lande har været kunder. Det israelske firma insisterer også på, at dets værktøj kun er beregnet til at bekæmpe kriminelle og terrorister, og at det ikke bør bruges mod systemkritikere, aktivister og journalister.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.