Europa-Parlamentet vil have ensrettet opladning af mobilenheder

3. februar 2020 kl. 12:1723
Europa-Parlamentet vil have ensrettet opladning af mobilenheder
Illustration: Bigstock.
Europa-Parlamentet har vedtaget sin årsplan for 2020. Heri kan man blandt andet finde planen om, at EU-Kommissionen skal vedtage en ensretning af opladerstik i løbet af 2020. Apple er modstander af ensretningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret klokken 16.00. Af en tidligere udgave fremstod det som om, at parlamentet specifikt har foreslået USB-C. Parlamentet blot foreslået, at man vedtager en fælles standard.

EU-Parlamentet vil have Europa-Kommissionen til at vedtage lovgivning om at vedtage en fælles standard for opladning af mobilenheder i løbet af i år.

Det kan man læse i det vedtagne arbejdsprogram for 2020.

Det er især de store mængder elektronikaffald, der er årsagen til, at Europa-Parlamentet vil have lovgivningen indført, og desuden skal det »øge forbrugerens bemyndigelse til at tage bæredygtige valg«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget blev stillet første gang i 2014 i ’Radio Equipment Directive' (Radioudstyrsdirektivet).

Ensretningen af opladerne skal ifølge direktivet »ikke skade innovationen«, idet »forskning og innovation er afgørende for at forbedre eksisterende teknologier og opfindelsen af nye«.

Arbejdsprogrammet blev vedtaget med 582 stemmer for, mens der kun var 40 mod – 37 medlemmer var fraværende ved afstemningen.

Desuden vil Europa-Parlamentet vil også have Europa-Kommissionen til at sikre:

  • At der er bedst mulig mulighed for at bruge trådløs opladning på tværs af enheder.

  • At der skal vedtages initiativer, der sikrer større indsamling og genbrug af opladere og kabler.

  • At forbrugere ikke længere tvinges til at medkøbe opladere, når de køber en ny bærbar enhed.

Apple er ikke tilfreds med ensretning

Ifølge Techspot er Apple, der bruger såkaldte Lightning-stik i sine iPhones, modstander af et skift til USB-C, der ifølge virksomheden vil være »ubelejligt for flere hundrede millioner brugere« og skabe en mængde elektronisk affald »uden fortilfælde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apple har skiftet til USB-C i sin seneste iPad Pro.

Apple mener, at »regulering kvæler innovation snarere end opmuntrer til det«.

Man regner med, at der på verdensplan bliver udledt omkring 50 millioner ton elektronikaffald hvert år – 12,3 af dem er fra Europa, hvilket svarer til 16,6 kilo per europæer.

Apple forventes at droppe Lightning-stikket i sin næste iPhone.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
5. februar 2020 kl. 19:21

Hvorfor skal altid kun Apple nævnes? Jeg så TV hvor EU var så stolte af deres beslutning en bunke ladere som ikke har USB-C stik OG fast kabel i laderen, ingen af dem var fra Apple.

Det er fordi Apple er så kontrær og bruger sine egne stik i stedet for Nokias ladestik. Derfor kan disse teknologiske vidundere fra et andet årtusinde ikke kan bruges med folks nye Iphone.

Derfor er de nødt til at smide dem væk og gå glip af deres høje standby forbrug. Og samtidigt må man nøjes med et stik i telefonen, så man ikke kan få et stik til at lade og et stik til at forbinde til alt andet.

22
5. februar 2020 kl. 16:41

Laderen til min android har foreløbig holdt i ti år! Telefonen er blevet skiftet et par gange i mellemtiden, men mikro-USB holder de stadig fast ved.

10 år? Det må være fordi der ikke er nogen andre familie medlemmer der bruger det så, hos os har de fleste af ungerne Android med micro-usb, og de stik er mildelst talt elendige.

Ja lightning kablerne fra Apple er også noget bras, men selve stikket er faktisk okay, bare sørg for at købe nogle ordentlige kabler. (generelt har jeg haft gode erfaringer med næsten alle MFi "Made for iPhone" certificerede kabler)

19
5. februar 2020 kl. 15:55

Efter min mening har vi mere eller mindre allerede en standard inden for ladere. Stort set alt har USB stik i laderen, så kan man bruge det specifikke kabel der skal bruges til ens telefon. Apple som er meget udskældt er en af dem som i LANG tid har haft standard USB stik i laderen, hvor i mod en del andre har kørt med fast monteret kabel i laderen.

Men en standard lader er utopi. Det betyder i praksis at man til laderen af ens ur SKAL levere en lader med høj kapacitet, ellers kan den jo næppe bruges til tablets. Dette er dog urealistisk, for hvorfr levere en 12W lader (som er større og mere klodset) som en lile 5W lader, når dette er tilstrækkeligt?

Hele sagen stinker langt væk af lobyisme. Det er en målrettet kampagne mod dem der ikke har USB-C som ladestik. Det siger måske også meget om kompetencen ved dem der sidder i EU.

Hvorfor skal altid kun Apple nævnes? Jeg så TV hvor EU var så stolte af deres beslutning en bunke ladere som ikke har USB-C stik OG fast kabel i laderen, ingen af dem var fra Apple.

Ikke for at forsvare Apple, men når de nettop HAR en "standard lader" med USB-C stik i laderen, hvad er så problemet? Eller går det hele måske på KABLET og ikke laderen? Jeg har nogle steder hørt EU nettop nævne "standard kabel". Men der er lige så irelevant. Det fører jo ikke til meget færre kabler. Et hvert apparat vil blive leveret incl. kabel, med mindre nogle begynder at sælge uden kabel og lader til selvfølgeligt samme pris.

Kan jeg så undlade at købe et nyt kabel hvis det jeg har går i stykker? Hvis jeg har 1 kabel er svaret nej, har jeg i forvejen 3 ville eg slet ikke købe et nyt, for jeg har jo allerede 2. Der med igen en irelevant beslutning.

En storm i et glas vand, med garanti styret af logyister.

18
4. februar 2020 kl. 20:19

Kunne man forestille sig der var vigtigere ting for EU politikerne at se på end at ensrette mobilladere. Hvor meget får samfundet ud af det?

Selvfølgelig har de brug for nogle "sejre", efter at de har mistet Storbritannen, som var blevet træt af at EU blandede sig i alt, intet for småt. Mon ikke dette dog kan ende med at blive en pyrrhus sejr, fordi det netop viser hvordan EU netop blander sig i småting.

17
4. februar 2020 kl. 16:26

Man spare vel først på elektronikaffaldet, hvis man bruger den gamle oplader, og ikke får en oplader med den nye telefon. Men jeg kan bare ikke rigtig forestille mig, at en telefonfabikant, ikke levere en oplader med en ny telefon. Ergo drukner vi i ens oplader, alt imens vi stadig får nye. Det logiske vil så være at forbyde, at levere en oplader med telefonen, og dermed tvinge folk til at bruge deres gamle oplader. Nok ikke særlig praktisk.

16
4. februar 2020 kl. 12:07

1+ år senere, når batteriet er 'kogt-skørt' og prøveperioden er ovre (Batteriet er en sliddel og derfor ikke underlagt garantien alligevel - men skal åbenbart klistres ind i produktet for at gøre det vandtæt + det er umuligt at skifte - hidden planned obsolescence) - kommer den 'indbyggede' telefon/powerbank/lader/earpod carrying case på markedet. ($alg er super happy!! Ny Trend, nu i Carbon White)

Desuden skal du alligevel have nye trådløse earpods, da batteriet i dem nu er døde, og hvorfor ikke oplade alle 3 dele på én gang - du bærer jo rundt på netadapter, ledning OG trådløs opladERE, blot separate for telefonen og charger casen til earpods. (Dem der er blevet væk tæller ikke som affald !-)

Software updates (sonos, ehm?) bliver sjovt at høre om, specielt hvis/når telefonen bliver bricked ( https://www.cultofmac.com/460230/new-imessage-hack-lets-crash-friends-iphones-via-text-message/ ) Så kan man nok købe en wireless charging brick med NFC, ehm iNFC dataoverførsel, magisk DFU indstilling, men det genererer jo ikke ekstra skrot og generer kunden i længden ;ø) Positivt set kunne det sikkert debugge de trådløse standarder, så jailbreaks kan udføres på afstand, og ikke længere SKAL med kabel: https://www.youtube.com/watch?v=DxoL2azQ3Io - 36C3 - The One Weird Trick SecureROM Hates

Ak og ve den der taber telefonen og touch går død, som ikke har WiFi indstillet, backup enabled og/eller parret-med-pc på iNFC'isk måde (så skærmen ikke er absolut nødvendig for at lave unattended back-up. Du får naturligvis dine data 'retur' når enheden er til service...... Yeah, right.

Innovative idéer har ofte en svær fødsel, og ofte brænder nogle fingrene grundigt når/hvis batteriet eksploderer/bryder i brand under opladningen. En induktiv opladning er desuden ikke godt for et uskærmet batteri, Mu metal er dyrt og fylder, så hvor længe går der inden: - her illustreret:https://www.youtube.com/watch?v=GubbUVpiTXc - LiPo Battery VS Induction Heater

Tak for USB-C stikket, jeg er en skeptiker på 'flygtige ting' - og er glad for ledninger (Mandeting ?ø)

14
4. februar 2020 kl. 09:51

Jeg forstår ikke helt at Apple insisterer på at forvirre deres kunder på den måde, de har for lang tid siden skiftet mod USB-C på deres computere og åbenbart også på visse af deres Ipads, men skifter ikke på telefoner og resten af deres Ipads?

Det er sådan set fint med mig at de fjerner stikket på deres telefoner, for at lade trådløst. Sådan lader de f.eks også deres headsets.

Jeg gad godt at man kunne lægge sig fast på en standard for hurtigopladning via USB-C (PD, QuickCharge, Dash, Warp, Andet) Men dog kan alle lade,men dog langsomt hvis de ikke understøtter protokollen.

13
4. februar 2020 kl. 09:23

"Hvis der kun er trådløs opladning, så er der ikke behov for ladeport i telefonen, og derfor heller ikke behov for af diskuterer hvordan ladeporten skal se ud."

Using Induction Stove to Charge iPhone Xhttps://www.youtube.com/watch?v=bL2R2-HSxoU

Der er slet ikke behov for opladere mere - komfuret klarer opgaven, og så må det være op til telefonen hvor meget den vil (tryk)koges, eh lades.

Nu mangler vi bare en standard indenfor hårde hvidevarer, så komfuret ikke brænder hele telefonen af ;') 'Opladeren' burde under alle omstændigheder kunne 'jump-charge' et helt afladet batteri, gerne med 'bent-loose-charge-gate' problemer. (Rettidig omhu, ikke alt er kundens skyld)

_ Det vil være nærliggende fremover også at forbyde brugen af telefon i køkkenet, da risikoen for at telefonen lige ender på komfuret (sat på high) er relativ stor - med nye mængder af elektronikskrot til følge. Magnetfelter i/omkring el-tog, total forbud i/omkring MRI scannere (-He+B/H).. uhada, der er en hale ved mange ting.https://9to5mac.com/2018/10/31/helium-bricks-iphone-apple-watch/

Ak, de gode gamle tider man blot skulle undgå mikroen :ø)

12
4. februar 2020 kl. 08:37

»ubelejligt for flere hundrede millioner brugere« og skabe en mængde elektronisk affald »uden fortilfælde«

Jeg er sikker på at Apple sidder og tuder over, at det bliver ubelejligt for hundrede millioner brugere og så videre, men mon ikke de største tårer kommer fra forsvundne indtægter fra dem som nu ikke længere bliver tvunget til at købe nye ladere, når nu Apple IGEN har fundet på en ny "standard"?

I øvrigt er de dér 'lightning' stik på iPhones noget &¤#/%()¤/ forbandet @#&!! Hele familien sværger til iPhones, og jeg har ikke tal på hvor mange nye kabler jeg har købt fordi de forrige pludselig ikke ville lade mere.

Laderen til min android har foreløbig holdt i ti år! Telefonen er blevet skiftet et par gange i mellemtiden, men mikro-USB holder de stadig fast ved.

Så hvis industrien kunne lægge sig fast på en pålidelig standard, så skal jeg være den første til at hilse det velkomment.

Og med hensyn til 'innovation' på området: Det er et stik til lavspænding for helvede! Hvor meget 'innovation' kan der ligge i, at skulle påtrykke en spænding til et batteri?

Hold nu op med de dårlige undskyldninger!

10
3. februar 2020 kl. 16:30

Hvis industrien mener at have et bedre forslag, så kan de samlet spørge pænt, om de må introducere en ny standard.

Industrien finder kun på nye ting hvis:

  1. Det enkelte firma vurderer at forbrugerne hellere vil købe deres product fordi de har en unik feature (dvs. Apples lightning).
  2. Industrien som helhed ser at den kan få en fordel ved at alle skifter til en ny standard.

Læg mærke til at #2 ikke indeholder noget om forbrugeren. Hvis alt skulle ske i enighed, så kørte vi stadigvæk micro-USB.

Og så forsøger man at ensrette wireless så forskellige producenter ikke ender op med inkompatible systemer og dermed øget skrot.

Men det er ikke i forslaget. Og måske er wireless charging ikke moden nok til standardisering.

USB-C er måske godt lige præsis i dag, men hvornår kommer der et bedre stik som så ikke kan bruges fordi EU er låst fast på USB-C ?

Æh ... ja ... det var faktisk pointen med hele mit indlæg.

Hvis der kun er trådløs opladning, så er der ikke behov for ladeport i telefonen, og derfor heller ikke behov for af diskuterer hvordan ladeporten skal se ud.

Nu spænder du vognen foran hesten. Formålet var ikke at standardisere ladeporten. Formålet var at undgå elektronikaffald. Metoden var at standardisere ladeporten når der bruges kabel til charging. Men EU forslaget opfylder ikke formålet hvis der bruges wireless charging.

Hvis EU virkelig vil noget med det skal de vel pålægge alle telefonerne at bruge USB-C stik og USB PD til quick charge. Men så sparker man jo samtlige mobil producenter i bollerne i stedet for kun apple og det er nok ikke meningen.

Ja. Måske kunne man kræve at alle producenter de næste 4 år skulle bruge USB-C + PD. Derefter var det tilladt at sælge devices med nye charging metoder. Når så det blev for broget igen, kunne man gennemtvinge en ny standard. Repeat.

Min oneplus kan lade med 30W fra en "WarpCharge" kompatibel oplader mens samsung kun vil lade hurtigt hvis skidtet er "QuickCharge" kompatibelt.

Men så ville OnePlus nok finde ud af at lade med 30W over PD.

9
3. februar 2020 kl. 15:51

kan du ikke bare bruge denne til alle dine andre ting ?</p>
<p>personligt bruge kun kun min Ipad oplader da den både kan oplade telefon og tablet

Nixen bixen. Når jeg sætter laderen med USB PD til mine telefoner oplader de aboslut ikke hurtigt. Jeg kan tydeligt se i status linien at de oplader men ikke viser ikonet for hurtig opladning. Ingen af dem fatter noget som helst af USB PD. Så vi snakker 5V 2A (10W) hvis vi er heldige og måske endda mindre end det. Min oneplus kan lade med 30W fra en "WarpCharge" kompatibel oplader mens samsung kun vil lade hurtigt hvis skidtet er "QuickCharge" kompatibelt. Så nej. I praksis er min laptop oplader ikke noget jeg nogensinde bruger til mine telefoner.

Hvis EU virkelig vil noget med det skal de vel pålægge alle telefonerne at bruge USB-C stik og USB PD til quick charge. Men så sparker man jo samtlige mobil producenter i bollerne i stedet for kun apple og det er nok ikke meningen.

8
3. februar 2020 kl. 15:26

1x oplader/laptop som bruger usb pd.

kan du ikke bare bruge denne til alle dine andre ting ?

personligt bruge kun kun min Ipad oplader da den både kan oplade telefon og tablet

7
3. februar 2020 kl. 15:23

Jeg tænker, at trådløs opladning burde forbydes, da det er ubruligt og underlegent.

Hvis der kun er trådløs opladning, så er der ikke behov for ladeport i telefonen, og derfor heller ikke behov for af diskuterer hvordan ladeporten skal se ud.

trådløs opladning tillader heller ikke dataadgang, så man kan udenproblemer ligge den på bordet på restaurenten / cafeen til opladning uden risiko for havking.

jeg tænker der er kun fordele ved af fjerne ladeporten fra telefonen

5
3. februar 2020 kl. 14:54

Hvad ensrettes lige her? Stikket? Standart for hurtig opladning? Data forbindelsen?

Jeg har 3 forskellige opladere som oplader 3 forskellige dimser via et USB-C stik og de kan kun bruges på tværs på det absolut mest basale plan. 1x samsung oplader/telefon som bruger quick charge til at oplade hurtigt. 1x oneplus oplader/telefon som bruger dash charge til at oplade hurtigt. 1x oplader/laptop som bruger usb pd.

Jaja jeg kan bruge de ladere på tværs af enhederne hvis jeg ikke har noget imod at det tager over et døgn at oplade min laptop men det er ikke noget jeg gør i praksis.

Så hvis æble vil kan de vel lave deres egen fruity charge spec som kun oplader æble dimser i fornuftigt tempo er nægter at levere mere end 5V og 500 mA til alt andet.

4
3. februar 2020 kl. 14:45

Jeg forstår ikke helt det med e-skrot vedr. strømforsyninger og kabler som følger med produkter. Mine oplader-ting holder i kortere tid end jeg køber ny telefon, man har jo gerne minimum 2 lade-steder i hjemmet og dertil i bilen.

3
3. februar 2020 kl. 14:23

USB-C har givetvis masser af problemer, såsom at blive hacket gennem opladeren. USB4 kommer snart, men kommer AFAIK ikke til at ændre USB-C stikket og protokollen for opladning. Men ja, nu har vi en standard, så lad os leve med den. Om det bliver en politisk udfordring at indføre en ny standard om 10 år, er et mindre problem end elektronisk affald og borgernes mobilopladnings-velfærd.

Wireless opladning lægger op til masser af e-skrot som Martin Dahl kommer ind på. En ny teknologi med masser af indfasning. Dertil energitabet ved opladningen. Og HVIS man får wireless opladning, så vil det alt andet end lige (hvis det fungerer) omdanne al den eksisterende kablede opladning til skrot.

Jeg tænker, at trådløs opladning burde forbydes, da det er ubruligt og underlegent. Det fører sikkert også en hel række af andre nye problemer med sig, som ingen har brug for. Problemerne ved kablet opladning skyldtes ene og alene manglende standardisering af opladere og kabler, problemer som hører fortiden til.

2
3. februar 2020 kl. 14:02

Og hvad med wireless charging

Der er ikke noget der forhindrer nogen i at udvikle wireless charging.

Man forsøger at forhindre konkurrerende typer trådede opladere.

Og så forsøger man at ensrette wireless så forskellige producenter ikke ender op med inkompatible systemer og dermed øget skrot.

Dette er en principiel europæisk stillingtagen til at nedbringelse af e-skrot er vigtigere end individuelle virksomheders konkurrencemuligheder. Det er da ret smukt for os borgere.

Skal vi nu bare bruge USB-C indtil solen brænder ud?

Hvis industrien mener at have et bedre forslag, så kan de samlet spørge pænt, om de må introducere en ny standard.

Selvfølgelig er der ingen der ønsker en lovgivning som forhindrer innovation principielt.

Men der er nu sat et par retningslinier op for designrummet. Fordi at den tidligere konkurrence på markedet har afstedkommet bemærkelsesværdigt store mængder skrot.

1
3. februar 2020 kl. 13:28

USB-C er godt. Alle bør bruge USB-C i dag. Der er ingen grund til lightning i dag. Eller noget som helst andet.

Men hvordan kommer vi til efterfølgeren til USB-C? Skal vi nu bare bruge USB-C indtil solen brænder ud? Og er det bare til opladning? Hvad med data og video? Eller netværk? Og hvad med wireless charging ...