EuroHPC: Supercomputere har fået fast adresse

Illustration: Jesper Stein Sandal
Otte supercomputere skal bringe Europa i førerposition, når det handler om computer-infrastruktur, og skal hjælpe forskere, industri og erhvervsliv

Aftaler, der bestemmer, hvor otte nye europæiske supercomputere skal ligge, er blevet underskrevet i European High Performance Computing Joint, som er en sammenslutning af i 30 europæiske lande – og Danmark er et af dem.

De skal tilsammen udgøre Euro High Performance Computing (EuroHPC), en europæisk supercomputer-infrastruktur, der blandt andet skal give forskere, industri og erhvervslivet mulighed for at udvikle ny brug af kunstig intelligens, bio-engineering og hjælpe til at bekæmpe klimaforandringer.

Læs også: ESA søger allierede til AI-kapløb: Vi skal knokle for at holde trit

Mariya Gabriel, EU-kommissær for digitaløkonomi og -samfund, udtaler:

»Disse underskrifter markerer en milepæl for sammenslutningens aktiviteter, og de bringer os et skridt nærmere et Europa, der har en førerposition inden for computerregnekraft,« står der på Europa-Kommissionens hjemmeside.

To typer supercomputere

De i alt otte nye centre er delt op i to kategorier.

Tre af maskinerne største maskiner vil give EuroHPC over 150 petaflop, per HPC-center. Det er 150 millioner milliarder kommatalsberegninger per sekund.

Den hurtigste computer på listen over de 500 hurtigste HPC’ere er lige nu 148, 6 petaflops, hvilket altså bringer de tre computere helt til tops.

De tre centre vil blive placeret i Barcelona, Finland og Italien.

Læs også: Her er verdens kraftigste supercomputere

Desuden vil der komme yderligere fem centre, der vil have en regnekraft på over én petaflop, altså over en million milliard udregner per sekund.

De vil komme til at ligge i Bulgarien, Tjekkiet, Luxemburg, Portugal og Slovenien.

Skal være klar i 2020

Sammenslutningen regner med, at medlemslandene skal bruge omkring en milliard euro, hvoraf 486 millioner vil komme fra den allerede planlagte Horizon 2020 og Connecting Europe Facility-programmerne (CEF), der er en del af den nuværende Multiannual Financial Framework (MFF).

De samlede bud på erhvervelse, installation og vedligeholdelse vil blive offentliggjort i 2019.

Det forventes, at alle computere vil komme op at køre i løbet af 2020.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere