EUC Syd smider forældede backup-bånd på lossepladsen
Båndbaseret backup koster masser af penge til bånd, licenser og ikke mindst arbejdskraft. Erhvervsuddannelsescentret EUC Syd skulle således hver dag skifte bånd, lægge dem i brandskab og køre bånd til sikrede 'off-site' adresser.
Så da den båndbaserede backupløsning alligevel stod foran en versionsopdatering, stod it-chef Peter Martensen med valget mellem eget, diskbaseret backup eller en 'remote' løsning.
Peter Martensen fortæller her i ugens it-udfordring om, hvorfor valget faldt på en remote løsning med med IT Globalview som leverandør.
Hvad går projektet ud på?
Som sagt skulle vi have en backup-løsning til alle vores it-systemer. Jeg fik lavet testløsninger på både diskbaseret og remote backup i en 60 dages periode, og det endte altså med den sidste løsning. Vi testede også en Tivoli-løsning, der havde en masse lækre og fancy funktioner, som vi dog vurderede var for dyre i forhold til, hvor tit vi ville få brug for dem.
Hvad er din rolle i projektet?
Jeg har stået i spidsen og truffet de endelige beslutninger. Derudover har jeg haft en projektleder på og yderligere en til selve implementeringen. I alt er vi 11 mand i it-afdelingen til at supportere 3.000 elever på EUC Syd, der er en fusion af fire tekniske skoler og et AMU-center.
Hvad er målet med projektet?
Den slags strander altid på økonomi. Og med en remote løsning slap vi for at investere 3-400.000 kroner i ny hardware, mens de løbende 'abonnementsudgifter' går nogenlunde lige op med de penge, vi brugte på nye bånd og fornyelse af licenser. Dertil kommer alle de arbejdsgange, vi slipper for, nu det hele er automatiseret.
Hvilken teknologi bruger I/kræver det?
Systemet bygger på teknologi fra Ashay, og der bliver taget backup af alle syv terabyte hver nat. For at kunne klare det, har vi en 200 megabit fiber ud af huset. Vi har i forvejen en spejling af vores data på to adresser, men vi er nødt til at have en tredje løsning til disaster recovery.
Hvilke problemer har I oplevet?
I starten havde vi lidt problemer med, hvor hurtigt vi kunne flytte data. Både når vi skulle aflevere data til backup'en, og når vi skulle genskabe. De blev løst med en versionsopgradering. For tre uger siden fik vi så testet, om løsningen også virker i praksis ? og det gør den. Vi kører også it-drift for en anden skole, og administratoren der var kommet til at slette en masse email-postkasser. Det blev løst helt smertefrit, bortset fra nogle få timer, hvor indkomne mails var gået tabt.
Hvilke gode råd kan du give videre?
Man skal være bevidst om, hvilke konsekvenser den valgte backupløsning indebærer. En remote løsning er jo data ud af huset med alt hvad det indebærer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.