EU vil undersøge Googles og Facebooks snagen i nettrafik

EU's forbrugerkommissær vil sætte luppen over deep packet inspection, som blandt andet Google og Facebook benytter til at aflure folks vaner på nettet. Socialdemokraterne efterlyser europæisk task force.

EU vil nu undersøge, hvilke informationer der indsamles om internetbrugernes forbrugsvaner gennem deep packet inspection.

Deep packet inspection bruges af blandt andet Google og Facebook til at kortlægge folks søge- og brugsmønstre, så de kan smække de mest relevante reklamer på skærmen, når brugeren surfer på deres hjemmesider.

Dermed kan de tjene penge ved at aflure informationer om brugerens vaner på datapakke-niveau. De benyttede værktøjer leveres blandt andet af virksomheden Phorm.

EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, ventes at give en præsentation senere på ugen, hvor hun vil uddybe EU's strategi for at undersøge brugen af deep packet inspection og dets konsekvenser for borgernes privatliv.

Socialdemokraterne bifalder initiativet, men frygter samtidig, at det i lige så høj grad er håndhævelsen af reglerne, den er gal med.

»Vi har jo allerede regler om databeskyttelse, privatlivets fred og markedsføring, men nye regler, der tager højde for nye teknologier, er absolut ikke utænkelige. Jeg vil dog mene, at vi har brug for en slags fælleseuropæisk task force til at sikre, at de eksisterende regler bliver overholdt. Det er ofte her, det halter,« siger Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at EU-landenes myndigheder i forvejen har svært ved at håndhæve reglerne, fordi udbyderne af de sider, som overtræder loven, opererer under lovgivning uden for EU, f.eks. Facebook, der er baseret i Californien.

Det skal der gøres noget ved, mener Socialdemokraterne.

»Vi kan ikke sidde den slags udnyttelse af personlige oplysninger overhørig. Vi er nødt til at reagere og samarbejde EU-landene imellem, så borgernes rettigheder ikke udhules fuldkommen,« siger Christel Schaldemose.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere