EU vil udstyre alle offentlige områder med gratis wifi

24 kommentarer.  Hop til debatten
EU-Kommissionen vil over de næste fire år sætte tæt på 900 millioner kroner af til at etablere gratis internet i europæiske lokalsamfund.
17. september 2016 kl. 06:45
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

WiFi4EU er navnet på EU-Kommissionens plan om at bringe gratis wifi ud til europæiske gader og stræder.

EU-præsident Jean Claude Juncker lovede i sin årlige 'State of the Union'-tale, at dedikere 120 millioner euro - eller omkring 890 millioner kroner - til udbredelsen af gratis wifi-spots.

Det skriver BBC.

Digitale teknologier gennemsyrer alle aspekter af vores liv, lød analysen fra EU-præsidenten. Adgangen til internet skal af den grund ikke have noget at gøre med, hvor man bor, og hvad man tjener.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor foreslår vi i dag at udstyre alle europæiske landsbyer og byer med gratis internetadgang omkring de centrale steder for offentligt liv inden 2020, sagde Juncker i sin tale.

Et faktaark for WiFi4EU-planen fortæller, at programmet kan omfatte internet i parker, på pladser og i biblioteker.

Det bliver dog de lokale myndigheder, der skal dække omkostningerne, når EU’s pulje på 120 millioner euro løber tør.

Flere digitale målsætninger

Foruden gratis wifi satte Jean Claude Juncker som mål, at minimum én by i hvert EU-land bliver dækket af et 5G-netværk i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2025 lyder målet, at samtlige europæere skal have adgang til downloadhastigheder på 100 Mbps, og uafbrud 5G-dækning på alle større vej- og togstrækninger.

Endelig lovede Juncker en revideret strategi for roaming i EU-lande. Planen udkom tidligere på måneden, men har allerede mødt heftig kritik. Derfor kommer der i næste uge en opdateret plan.

»When you roam it should feel like home,« fastslog Jean Claude Juncker i sin tale.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
24. september 2016 kl. 19:24

ISDN var da ikke en fuser. Det var da bare en mulighed for at fordoble hastigheden på et eksisterende net i nogle år. Jeg var da glad for mine 128 kbit i den årrække...:-)

24
20. september 2016 kl. 07:22

Det er ikke mig - eller os - du skal forklare mulighederne for. Det skal heller ikke ses udelukkende i dansk perspektiv.</p>
<p>Det er Apple, der har besluttet, at opdateringen ikke kan gennemføres over mobilnet. Det er måske både kapacitet, kvalitet og økonomiske konsekvenser for kunden, der ligger bag denne beslutning.</p>
<p>Men for mig siger det en del. Der er jo også mange af de daglige APP-opdateringer, der er ved at ramme 1GB, da de er mindre optimeret end IOS-opdateringer.

Nu var det dig, Mogens Ritsholm, som skrev "IOS10 kan kun installeres på Iphone via WIFI. Det sker i erkendelse af, at mobilnet ikke kan klare masseopdateringer på 1 Gb."

Det var den påstand jeg anfægtede, og spurgte hvorfra du havde fået den opfattelse.

Apple har taget en beslutning, og det skyldes helt sikkert, at Apple skal tænke på forbrugere over hele kloden. Men set med et dansk eller nordeuropæisk perspektiv, så er det ikke være noget problem i at udsende iOS som over-the-air opdatering, og det er på grænsen til det vildledende, når Mogens Ritsholm udtaler "IOS10 kan kun installeres på Iphone via WIFI. Det sker i erkendelse af, at mobilnet ikke kan klare masseopdateringer på 1 Gb."

Med hensyn til størrelsen på apps til iOS, så indførte Apple i IOS 9 en ny form for app komprimering, så de har allerede gjort lidt.

Mobilselskaberne burde koncentrere sig om bedre dækning af 3g og 4 g i stedet for at haste videre til 5g, der alligevel ikke kommer ud på landet før om rigtig mange år - hvis nogensinde

Set i en dansk kontekst (eller nordisk) så er det netop, hvad der foregår. 5G er stadigvæk ude i fremtiden, og det er stadigvæk 4G, som har det primære fokus.

23
20. september 2016 kl. 01:05

Det er ikke kun teleselskabernes med deres anti-netneutralitet "5G Manifesto" (publiceret på Kommissionens hjemmside!!) som er helt vilde med 5G.
<a href="http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?action=display&doc_id=165…;
Kommissionen er det også. I 5G høringen tidligere på sommeren ("Consultation on opportunities for a co-ordinated introduction of 5G networks in Europe") gik et af spørgsmålene på hvad 90% dækning med 5G ville koste..

Helt enig.

Og det er sådan set lidt selvmodsigende, at EU både målsætter WIFI i metropoler og 5G.

Men der er tradition for at EU følger en enig teleindustri, hvor specielt leverandørerne ser omsætning i 5G.

Og det er da også rigtigt, at enighed gør stærk på de teknologiske områder.

Men det indebærer også en risiko for at tage gruelig fejl.

Jeg fornemmer, at 5G kan blive en fuser som ISDN i sin tid.

22
20. september 2016 kl. 00:17

Mobilselskaberne tror stadig, at de kan vende udviklingen med 5G. Det kan de ikke.

Det er ikke kun teleselskabernes med deres anti-netneutralitet "5G Manifesto" (publiceret på Kommissionens hjemmside!!) som er helt vilde med 5G.http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?action=display&doc_id=16579

Kommissionen er det også. I 5G høringen tidligere på sommeren ("Consultation on opportunities for a co-ordinated introduction of 5G networks in Europe") gik et af spørgsmålene på hvad 90% dækning med 5G ville koste..

Q: In your view, what is, in euros, the total amount of investment needed to fully deploy 5G networks across Europe (i.e. 90% population coverage)?

Vi (IT-Politisk Forening) svarede lettere retorisk på denne måde

We do not know. However, we do have two serious problems with the question itself. First, capital budgeting for the 5G network should be left to the privately owned telecom companies that are going to build, own or lease and finally operate the network. Secondly, the question assumes that the 5G network will be deployed to 90% of the European population. Whether it makes sense to do a deployment of 5G networks to almost every part of the European Union is a decision that should be left to the marketplace, not government planning at the Union or Member States level.</p>
<p>5G is just one of many technologies that can deliver network connectivity to mobile devices. If 5G is based on the high frequency band with a dense network of base stations, it will probably not be the right choice in sparsely populated areas. In other cases, WiFi-based networks using the unregulated spectrum set aside for WiFi (802.11, a collection rapidly evolving standards) may be a better choice than 5G mobile networks. But all of this should be left to the marketplace and competition between telecom operators and mobile network technologies. European Union policies should focus on making sure that these networks, to the extent they are public communication networks, are open, respect EU regulation about net neutrality, and support a competitive and innovative environment throughout the European digital economy.

21
19. september 2016 kl. 22:44

Jamen, så er 2.500-3.000 TB i løbet af relativt kort tid jo meget? Nej ikke nødvendigvis, da alle mobilnetværk har en ret stor overskudskapacitet.

Det er ikke mig - eller os - du skal forklare mulighederne for. Det skal heller ikke ses udelukkende i dansk perspektiv.

Det er Apple, der har besluttet, at opdateringen ikke kan gennemføres over mobilnet. Det er måske både kapacitet, kvalitet og økonomiske konsekvenser for kunden, der ligger bag denne beslutning.

Men for mig siger det en del. Der er jo også mange af de daglige APP-opdateringer, der er ved at ramme 1GB, da de er mindre optimeret end IOS-opdateringer.

Hvor fører denne udvikling hen om 2-3 år?

WIFI adgang er et must, hvilket også indikeres af, at 70% af trafikken går via WIFI.

Mobilselskaberne tror stadig, at de kan vende udviklingen med 5G. Det kan de ikke.

Men mobil er stadig vigtigt, når du er ude i WIFI-frit område. Men det går i retning af, at man har det bedst med sin mobil, når den er på WIFI.

Mobilselskaberne burde koncentrere sig om bedre dækning af 3g og 4 g i stedet for at haste videre til 5g, der alligevel ikke kommer ud på landet før om rigtig mange år - hvis nogensinde

20
19. september 2016 kl. 19:57

At du ikke kan bøje verbet 'behøve'. ;-)

I den angivne tekst er det vel korrekt at bruge behøveS i stedet for behøveR ? Jeg er ikke 100 meter mester i stavning, men i lige det nævnte tilfælde, så mener jeg, det er korrekt form.

18
19. september 2016 kl. 14:07

Men også ret ligegyldigt, med hensyn til mobil dækning, er det sjældent vi har brug for større hastighed, den tilkøbte kvota kan hurtigt bruges op. Men dækning alle steder, også uden for byerne er vigtige, samt ingen ublu priser i udlandet.

Hvis man f.eks. har teleselskabet Plenti, så tilbyder de ubegrænset data til mobilbrug. Ønsker man ubegrænset data til hjemmet, så er det Net-1 man skal tage fat i.

Hvordan mere ønsker du?

17
19. september 2016 kl. 13:40

Suk

Hvad er der at sukke over?

Vi kan da godt tage udregningen, så du har noget mere at sukke over.. Hvis alle alle iPhone i Danmark bliver opdateret over-the-air over mobilnettet - hvilket er en fuldstændig forrykt ide - så taler vi om at der skal overføres omkring (mit gæt) 3.000 TB data fordelt udover en lille måneds tid. Hovedparten på måske 2.500 TB vil blive overført i løbet af den første uges tid, mens resten kommer dryssende de næste 3 uger.

Det skal sammenholdes med, at der hele 2015 blev overført 210.000 TB data over de TDC, TT-netværket og 3s mobilnetværk i Danmark. Sidste år blev der altså overført >575 TB mobildata om dagen. Tallet for i år ligger nok på omkring 850-900 TB per dag.

Jamen, så er 2.500-3.000 TB i løbet af relativt kort tid jo meget? Nej ikke nødvendigvis, da alle mobilnetværk har en ret stor overskudskapacitet. Store dele af døgnet vil trafikken på mobilnetværkene nærmest ikke eksisterende, så hvis man kan sørge for at en del af opdateringerne finder sted f.eks. mellem klokken 22:00-07:00, så er det absolut intet problem.

15
19. september 2016 kl. 12:46

Forstå nu manden ret. Med gratis mener han selvfølgelig "gratis at bruge". Lige som vi i Danmark har et gratis sundhedsvæsen, gratis folkeskole etc. Det er på samme måde skatteyderne der betaler! Også dem der IKKE er syge eller går i skole.</p>
<p>Det kan godt være at Jean Claude Juncker er en klovn, men at insistere på at misforstå det han siger alene for at latterliggøre manden er ikke i orden.

Vi har heller ikke "gratis" sundhedsvæsen eller "gratis" folkeskole. Der er et skatteyderbetalt sundhedsvæsen og skatteyderbetalt folkeskole. Begge dele er uden direkte brugerbetaling, men de er per definition ikke gratis.

Jean Claude Junker er en klovn, hvis han tror, at skatteyderbetalt Wi-Fi vil være en gave til europæerne. Skatteyderbetalt Wi-Fi risikerer at have den modsatte effekt.

Min egen kommune har opsat skatteyderbetalt Wi-Fi tre steder i kommunen, og det bruges i meget begrænset omfang - specielt set i forhold til hvad det koster.

Jeg var for et par uger siden i nærheden af det ene hotspot (Handbjerg Maria), og jeg ville lige afprøve hvordan det virkede. Gæt hvad - det virkede ikke... Hvad f***** skal turisterne så bruge det til, når det ikke engang virker. Godt at både 3, TT-netværket og TDC har perfekt dækning i området, så turisterne kan bruge deres roam-like-home feature på deres medbragte smartphones...

14
19. september 2016 kl. 12:37

IOS10 kan kun installeres på Iphone via WIFI. Det sker i erkendelse af, at mobilnet ikke kan klare masseopdateringer på 1 Gb.

Det var da en interessant vinkel på sagen. Hvorfra ved du det?

Da jeg installerede iOS10 foregik det godt nok over Wi-Fi, men de 24 apps jeg efterfølgende opdaterede blev da alle overført via mobilnettet. Med en gennemsnitlig størrelse på 75 MB, så behøves man ikke regne ud, at mobilnettet godt kan overføre store mængder data.

Og når ingen andre gør noget, er det vel ok at det offentlige på en eller anden måde får det op at stå for et meget begrænset beløb. Nytteværdi/cost forholdet er enormt i forhold til mobil i en metropol.

Og hvad så når "ingen andre" gør det, fordi det ikke kan betale sig kommercielt? Er det så i orden at de offentlige bruger vores skattekroner på det? Det skal jo ses i forhold til, at folk allerede HAR muligheden for at få adgang til internettet via mobilselskaberne - i Danmark fra hele 4 landsdækkende netværk.

Den der påstand med nytteværdi/cost i forhold til en mobiltelefon i en metropol - er det noget du på en eller anden måde kan forklare lidt nærmere? Hvordan skal skatteyderbetalt Wi-Fi kunne betale sig, når alle og en hver allerede render rundt med en mobiltelefon med et dataabonnement?

12
19. september 2016 kl. 08:59

Det er sgu' da ikke gratis. Det er skatteyderne, der kommer til at betale for det ! Også dem der IKKE bor i de store byer

Forstå nu manden ret. Med gratis mener han selvfølgelig "gratis at bruge". Lige som vi i Danmark har et gratis sundhedsvæsen, gratis folkeskole etc. Det er på samme måde skatteyderne der betaler! Også dem der IKKE er syge eller går i skole.

Det kan godt være at Jean Claude Juncker er en klovn, men at insistere på at misforstå det han siger alene for at latterliggøre manden er ikke i orden.

11
19. september 2016 kl. 08:17

Jeg er ikke nødvendigvis enig i alle dine påstande, men EU skulle måske starte med at løse nogle af de problemer der gør, at så mange hader dem. Et meget basalt sted ville være deres flyttecirkus. Så længe det kører har EU ingen berettigelse overfor mig.

9
18. september 2016 kl. 21:17

"Hvis det er så udbredt Wifi dækning, hvad man så lige skal bruge 6G til ved ikke."

Fuldstændig rigtigt - mobilnettet overlever ikke på den lange bane - al telefoni bliver VoIP

7
18. september 2016 kl. 16:19

IOS10 kan kun installeres på Iphone via WIFI. Det sker i erkendelse af, at mobilnet ikke kan klare masseopdateringer på 1 Gb.

WIFI er den rigtige teknologi i tætte byzoner, hvor mobil er utilstrækkelig.

Og når ingen andre gør noget, er det vel ok at det offentlige på en eller anden måde får det op at stå for et meget begrænset beløb. Nytteværdi/cost forholdet er enormt i forhold til mobil i en metropol.

6
18. september 2016 kl. 10:35

Det er sgu' da ikke gratis. Det er skatteyderne, der kommer til at betale for det ! Også dem der IKKE bor i de store byer

4
17. september 2016 kl. 11:23

EU er i sin største krise efter at Storbritannien har besluttet sig for at melde sig ud af elitens overstatslige projekt hvor millioner af velfærdsmigranter allerede har invaderet Europa og medført astronomisk katastrofale forhold. Europa er defacto i total økonomisk og kulturel opløsning og flere europæiske lande er på vej i borgerkrig.

Alt i mens står den fordrukne ikke-folkevalgte EU-præsident Jean Claude Juncker og fedter med noget så ligegyldigt som "gratis" WiFi på store pladser i store byer (Gratis er det i øvrigt ikke. Der er altid nogen andre der betaler (=os)).

Gud fri mig for EU og den latterlige klovn!

3
17. september 2016 kl. 10:25

Betyder det at man logger ind med identificerbar credentials? Eller snakker vi åben WiFi for alle uden kode?

2
17. september 2016 kl. 09:12

"Foruden gratis wifi satte Jean Claude Juncker som mål, at minimum én by i hvert EU-land bliver dækket af et 5G-netværk i 2020."

Vi har ikke hørt JS. Men det Brønderslev og Ringkøbing-Skjern har haft gang i, kan så ikke være ulovligt. Det sidste her vil jeg mene mere er et dryp malurt, hvis det er det eneste som teleselskaberne får som kompensation. Hvis det er så udbredt Wifi dækning, hvad man så lige skal bruge 6G til ved ikke.

Men også ret ligegyldigt, med hensyn til mobil dækning, er det sjældent vi har brug for større hastighed, den tilkøbte kvota kan hurtigt bruges op. Men dækning alle steder, også uden for byerne er vigtige, samt ingen ublu priser i udlandet.

1
17. september 2016 kl. 06:51

Den gratis EU wifi må jo så være beskyttet af et stærkt password, eller ?