Lækkede papirer afslører Vestagers plan mod Googles monopollignende dominans

Illustration: europa.eu
Med Margrethe Vestager i spidsen ønsker EU-Kommissionen at stoppe Googles dominans. Det kan ende med at blive historiens største bøde, men kampen bliver lang.

EU-Kommissionen har tre udeståender med Google om monopoldannelse. De er langtfra afgjort, men dokumenter lækket til Reuters i weekenden kaster nu lys over, hvordan EU’s udøvende organ planlægger at forfølge Googles misbrug af sin dominans. Det skriver Quartz.

Læs også: EU kræver flere indrømmelser fra Google i sag om monopolmisbrug

Ifølge de lækkede dokumenter vil kommissionen give Google en bøde på et niveau, der øjensynligt er tilstrækkelig til at have en afskrækkende effekt.

Bøden kan maksimalt være på ti procent af søgegigantens årlige globale overskud, hvilket svarer til 7,5 milliarder dollars (50 milliarder kroner) i forhold til regnskabet fra 2015.

Til sammenligning blev den største EU-bøde for samme type misbrug givet til Intel tilbage i 2009. Dengang var beløbet 1,44 milliarder dollars (på daværende tidspunkt svarende til 7,5 milliarder kroner), og Volvo, Daimler og MAN fik i år en bøde på 3,23 milliarder dollars (21,5 millarder kroner) for monopoldannelse.

Læs også: Intel taber slagsmål med EU om bøde på 7,5 milliarder

Dokumenterne, som Reuters er kommet i besiddelse af, refererer til sagerne om hhv. Android og Google Shopping. De går under navnet ’Statement of Objections'.

Kommissionen har sendt dokumenterne til virksomheder, der har klaget over Google, for at få feedback.

Google selv modtog dokumenterne, da undersøgelserne blev offentliggjort, jævnfør datoerne i informationsboksen.

Papirerne vedrørende Android-sagen viser, at kommissionen foreslår, at der sættes en stopper for Googles betaling til mobiloperatører for at preæinstallere Google Search og Google Play.

Derudover ønsker Kommissionen også at stoppe de Google-aftaler, der forhindrer mobiloperatørerne i at sælge ikke-Google-versioner af Android.

Fremadrettet vil det heller ikke være muligt for Google at straffe eller true firmaer, der ikke følger Googles regler.

Læs også: Intel slipper for ny milliardbøde - men får forbud mod trusler og monopol-snyd

Papirerne, der omhandler Google Shopping, viser, at kommissionen agter at bede Google rangere søgeresultater fra Google Shopping på samme måde, som Google behandler resultater fra konkurrerende tjenester.

Kun foreløbige anklagepunkter

Papirerne skal ikke ses som kommissionens endelige planer. Baseret på Googles forsvar, der kan omfatte en høring med en uafhængig dommer, kan kommissionen ændre eller droppe nogle af deres anklager.

Det næste skridt for kommissionen er at komme med et udkast, der vil indeholde konkrete tiltag for Google. Herefter kan Google appellere – som Intel har gjort.

Med andre ord er det en lang og sej kamp, som Google og EU-Kommissionen står over for.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kim Rene Jensen

Kommissionen har sendt dokumenterne til virksomheder, der har klaget over Google, for at få feedback. ???? og det er ... Microsoft, Apple, IBM og alle de andre konkurrenter, der har fået høvl af Google... Lyder smart ? eller ?

Hvornår går EU i gang med at kigge på eks. Apple App Store og den totale låsning til en app store, hvor producenten af hardware umuliggør anvendelsen af andre App Stores ? og hvor App store (ejet af producenten) selv fastsætter betalingen for anvendelsen af App Store både af app-udviklerere/producenter og af app-køberne ???

Ønsker EU at ødelægge de mange fordele, som kun Android giver 3de parts producenter, andre mobilproducenter mm., fordi EU ikke forstår denne form for "licenser" og ikke forstår, at selvfølgelig skal Google også tjene på Android på en eller anden form ? Skal Google bare udvikle Android og ikke tillades at tjene penge på Android ?

EU er på vej til at nedlægge sig selv, da legitimiteten og formålet bliver mere og mere "tåget", og ikke kun på dette område, og EU virker direkte mod den frie konkurrence og foretagsomhed (som EU om nogen har stærkt brug for) og for et mere og mere centralistisk organ, der IKKE har EUs udvikling som første prioritet.

 • 2
 • 3
#3 Lars Jensen

Nej, problemet er at det ikke er google der har lavet monopolet - det er kunderne. Kunderne har fravalgt alternativerne og derfor ender det med et monopol. Du er fri til at skifte væk fra google. Vælg noget andet. Helt anderledes ser det ud med Yousee hvor kunderne er "bundet" til et net hvor man ikke ret let kan vælge alternativer. Det er monopol.

 • 0
 • 2
#5 henrik hn

Det er utroligt at Google har fået lov så længe . Da m$ blev trungen til at fjerne ting fra windows og lige frem skulle lave reklame for de andre browser syndtes, folk det var fint. Kan på ingen måde se det skulle være anderledes for Google at de skaal tvinges til at lave en helt ren android

 • 3
 • 0
#7 Rune Jensen

Ja, det var hvad jeg tænkte. Min analyserække er som følger:

Magt korrumperer altid i den ene eller anden grad.

Et monopol centrerer magten, og giver i sidste ende dårligere og dyrere produkter for burgerne, samt længere udviklingstid.

Set udfra det synspunkt, er det fint nok at give en bøde for monopol - hvis man tænker på brugerne og borgerne, som bruger systemerne.

Men EU er selv en magtkæmpe. Og 7,5 milliarder er ikke en klaskilling.

Så set udfra DET synspunkt, ville det være interessant at se en dokumengtation af, hvad pengene går til. For uden den dokuemntation, kan man ikke være sikker på, at fokus stadig er på brugerne - og borgerne.

Der er ingen idé i, at ét monopol lever af at nedlægge andre monopoler, det vil være at gøre grin med fairness tanken bag- at beskyttre brugerne og borgerne imod korruption.

Lige for lige.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere