EU vil sætte Apple på plads: Nu skal iPhone have samme stik som alle andre

Apples iPhone har et unikt stik til opladeren, selvom EU har krævet en fælles standard. Nu skal Apples smuthul lukkes.

I dag kan du oplade en Nokia, Samsung, LG, Huawei, ZTE eller en næsten vilkårlig anden smartphone med den samme oplader uden at spekulere over, om stikket passer i telefonen. Bortset fra Apples iPhone. Men det skal være slut nu ifølge EU, skriver DR.

EU indgik i 2009 en aftale med ni mobilproducenter, heriblandt Apple, om, at branchen skulle finde en fælles standard for mobilopladerstik. Tanken var, at mængden af elektronikskrot kunne reduceres, hvis forbrugerne ikke var tvunget til at købe en ny oplader, hver gang de købte en ny telefon.

I praksis leveres alle smartphones dog fortsat med deres egen oplader, men for de fleste producenter kan opladeren til én model også bruges til konkurrentens.

De fleste producenter har valgt MicroUSB, bortset fra Apple, som benytter sit eget Lightning-stik. Det betyder, at man skal benytte en adapter, hvis man vil bruge en Samsung-oplader til en iPhone eller omvendt.

Det skyldes et smuthul i EU-aftalen, og det vil EU-politikerne nu lukke.

»Først prøvede vi frivillighedens vej, og det gik ikke, og så måtte vi bruge lovgivning,« siger EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose fra Socialdemokraterne til DR.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (81)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Øh .. eller.

Helt ærligt. Hvis dette udgør det største problem i dag, så kradser krisen ganske enkelt ikke hårdt nok. Lad nu kunderne vurdere, om Apples stik er en god idé eller ej.

Det næste bliver retningslinier for skærmstørrelse. Det er skideirriterende at skulle vænne sig til forskellige skærmstørrelser.

Jeg elsker politikere med reguleringstrang.

 • 21
 • 41
#3 Sune Foldager

Det er selvfølgelig smart nok at kunne bruge samme ladekabel (oplader kan man jo allerede), men nu er Lightning bare et meget bedre stik end MicroUSB, så det virker lidt ufedt at skulle tvinge nogen ned på et dårligere stik. Her taler jeg udelukkende fysisk.

Nu kommer næste USB-standard så med vendbart stik, angiveligt, men det fandtes jo ikke da Apple lavede deres.

 • 24
 • 13
#4 Ole Kaas

Jeg glæder mig over at det nye iOS stik er mere brugervenligt og solidt end både microUSB og det gamle iOS stik. Men helvede skal nok fryse til 2 gange før det kunne blive en erstatning for mikcoUSB (Apple skal frigive det OG den øvrige industri skal gøre det til standard).

En opdatering af microUSB så det ikke kan vendes forkert, med bedre mekanik og mere strøm, tak.

 • 16
 • 7
#5 Jan Lunddal Larsen

Det havde også været nemmere med ét standardiseret stik i selve opladeren. De fleste har jo alligevel almindelig USB i den ende, og så er det kun kabler der er forskellige (hvorfor man sagtens kan bruge en anden oplader til sin iPhone - eller omvendt, hvis man har kablet).

MicroUSB sætter også sine begrænsninger, og pt. er USB 3 bagudkompatibelt, så et MicroUSB kan sættes i, men hvem siger at næste USB bliver?

Så skal der være både MicroUSB og en anden USB port på telefonerne?

 • 8
 • 10
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Det forekommer mig at den enkelte udvej for Apple ville være at de på det europæiske marked lader deres lightning/microusb adapter være med i prisen, i stedet for at denne dims sælges med en bred margin.

Mere generelt ville jeg bifalde om EU pålægger producenterne at give kunderne mulighed for at købe mobiltlf uden oplader, til en lavere pris. Kravet om microusb kan ses som trin 1 i planen om at reducere på de 51.000 tons elektronikskrot som nu udgøres af hovedsagelig fuldt funktionsdygtige mobil-ladere.

 • 21
 • 1
#8 Nicholas Ipsen

Nu er det her jo tildels skyld i at alle mobiler leveres med egen oplader, hvilket skaber et hav af unødvendigt elektronikskrot. At standardisere opladerne er første skridt på vejen mod at en mobil som standard bliver solgt uden oplader.

Nej, micro-usb er ikke ligeså fedt som Lightning, men det er nu engang standarden, og den skal respekteres indtil vi får en ny. Men hey, hvis Apple ville være villige til at lade de andre producenter bruge deres proprietære stik er jeg da helt med på at etablere det som den nye standard i stedet for den fremtidige vendbare micro-usb.

 • 18
 • 6
#10 Christian Münster

Det holder ikke at slå et slag for iPhones stik, Hvad med de helt små enheder i fremtiden der slet ikke har plads? Jo Mindre jo mere fleksibelt.

Noget helt andet. Denne generation af USB kan sagtens laves vendbar fra fabrikken; vel at mærke uden at modtager stikket skal laves om. Der skal bare være kopperbane på begge sider og væk med kappen eller kraven. vupti.

 • Jeg har USB memory sticks hvor dette allerede er sket.
 • 8
 • 4
#11 Dennis Krøger

Det kan nok ikke lade sig gøre for de fleste microUSB telefoner. Problemet er at bagsiden allerede bliver brugt til andre ting, f.eks. MHL. Måske er stikkene ligeglade (hvis de f.eks. er uforbundne indtil de eksplicit bliver aktiveret), men jeg har mine tvivl.

Man kan selvfølgelig overveje hvor smart det var at bruge det på den måde, men sådan er det nu engang i dag, og det går nok ikke bare at være ligeglad med det.

 • 0
 • 0
#12 Poul Ejlersen

Er jeg den eneste, der kan huske sen-halvfemsernes vanvid af forskellige opladere? Bare Nokia lavede en ny oplader med ny stiktype til næsten hver ny model af deres telefoner.

Jeg er ganske glad for reglerne på området, tak.

...dermed ikke sagt at der ikke er potentiale for forbedringer.

 • 31
 • 0
#13 Deleted User

Det ville være meget mere fair i stedet at kræve at opladeren skal sælges separat. Det ville i sig selv spare en hel del, da folk så ville bruge deres gamle lader så længe den fungerer.

At kræve USB-stik i alle telefoner, der så alligevel kommer med egen lader, sparer jo intet.

At gennemtvinge en speciel type stik, der tjener andre formål en ren opladning virker ikke rimeligt over for de producenter, der har nogle anderledes ideer til ting som design, funktionalitet eller hvad det nu måtte være. Resultatet bliver jo bare, at fx. Apple inkluderer to stik i deres iPhones. Et for at gære EU tilfredse og et efter eget ønske, som lever op til de krav Apple mener det skal. Tilsvarende med andre producenter med anderledes ideer.

Så længe man kan bruge samme oplader bare ved at skifte kablet, kan jeg slet ikke se noget behov for at gennemtvinge en standard. Hvis alle opladere er forsynet med et USB-stik, kan man via det rette kabel oplade alle telefoner uanset hvilket stik, der så sidder i selve telefonen. Hvad er problemet reelt?

 • 16
 • 5
#15 Johnnie Hougaard Nielsen

Men skal det bestemmes politisk? Så burde det i det mindste være et stik udelukkende til strøm.

Ingen kræver af Apple at de ikke må have deres eget stik, så længe de understøtter den fælles standard på rimelig måde. Kravet er jo blot at kunne få strøm via microusb. Det ville dog være et dårligt produkt om denne port ikke kan bruges til andet end strømforsyning.

 • 12
 • 0
#18 Jakob Damkjær

Hver eneste mobil dims man der sælges vil den her lovgivning ikke medføre et kilo mindre elektronik skrot...

Og eftersom lightning er et markant bedre stik vil Apples svar være "SIOMA" så hvis de vil gøre noget markant ville de kræve at alle stikkontakter kom med en lavspændings USB stik... Vupti alle laderene er væk men de vil stadig ligge i kassen og fylde i elektronik skrot bunken for der er stadig ingen producenter der ikke vil lægge en lader i hver kasse til hver dims de sælger...

Og hvem på denne jord regner de med ville sætte en noname strømforsyning til en Nokia eller Apple eller Samsung dims ? Specielt når man har set hvad de mulige resultater er (død, brand eller ødelagte dimser)...

At rigtig mange mobilproducenter er gået med til en skod standard betyder meget langt fra at EU har fundet noget der minder om visdommens sten her... De har bare gjort hverdagen irriterende for mange EU borgere (for microUSB er bizart dårlig fra et bruger design synspunkt) og da den er mere sårbar vil den gå mere i stykker hvilket så vil give mere elektronik skrot... Flot selvmål EU...

 • 6
 • 19
#20 Morten Winther

Micro-usb understøtter max 9 watt, mens Apples lightning stik giver 12 watt. Det sidste er vigtige til store devices som tablets.

Synes det ville være trist hvis EU griber ind i det frie marked og begrænser innovationen.

Hvis EU vil skrot til livs så start med de leverandører som indbygger forældelse i TV og printere så de dør automatisk efter 2 år. Der kan helt sikkert spares lidt på den konto.

 • 12
 • 12
#21 Jan Lunddal Larsen

Ingen kræver af Apple at de ikke må have deres eget stik, så længe de understøtter den fælles standard på rimelig måde. Kravet er jo blot at kunne få strøm via microusb. Det ville dog være et dårligt produkt om denne port ikke kan bruges til andet end strømforsyning.

Nu taler jeg ikke specifikt om Apple her, men om at mobilproducenter skal være bundet til MicroUSB indtil EU beslutter sig for noget andet om et årti eller to.

Derfor ville et decideret strømstik, der sagtens kan være mindre end MicroUSB, være bedre (eller at der skal være USB hunstik i selve opladeren).

 • 2
 • 5
#22 Jens Holm

Jeg tror du husker forkert. Nokia brugte det samme 3.5mm ladestik frem til og med 6230i der blev lanceret i 2005. Derefter skiftede man til 2mm stik og senere kom microUSB.

Stikket var det samme, men spændingen var godt nok ikke, og det var til at få lange løg af.. MicroUSB initiativet er godt, og bliver der behov for en opdatering, så må de jo stikke hovederne sammen og blive enige om et nyt stik, om nogle år.

 • 12
 • 1
#23 Thomas (bbb) Hansen

Ideen er også at det skal være muligt at kunne oplade sin mobil, hvor som helst i verden. Hvor der er et USB stik, kan man oplade sin mobil.

Er der USB stikkontakter i toge, busser, på hoteller, restauranter, så ville man altid kunne få opladt sin mobil. Det ville kun kræve et kabel til 10-20 kr.

 • 8
 • 3
#25 Johnnie Hougaard Nielsen

Derfor ville et decideret strømstik, der sagtens kan være mindre end MicroUSB, være bedre

Det er jeg meget uenig i, da det ville være fjollet om alle enheder nødvendigvis skal have to stik. Det fungerer langt bedre med et stik som er nok til det meste, hvor der skal særlige behov til for at retfærdiggøre kompleksiteten i specielle stik.

Der ligger også en stor værdi i at andre enheder end lige netop strømforsyninger kan tilsluttes til et bredt udvalg af enheder, i den udstrækning at sammenkoblingen er meningsfuld.

Derfor var det helt rigtigt af EU (og andre) at kræve microusb, incl. risikoen for at der engang må skiftes standard. Pointen er selve det at have en bred standard.

 • 5
 • 4
#26 Elias Sørensen

Lad dog kunderne bestemme hvilket stik de vil have. Der følger alligevel et med når man køber en mobil, så det vil jo ikke lede til mindre spild.

EU bremser jo innovationen ved at sætte disse vanvittige krav ind. Lightning-stikket som Apple bruger er jo bedre end USB-stikket på så mange måder. Jeg nævner i flæng:

 • Lightning kan lede væsentligt mere strøm end MicroUSB MicroUSB kan simpelthen ikke lede nok strøm til at lade f.eks. tablets hurtigt. Se f.eks. Samsung's tablets. De bruger sjovt nok heller ikke MicroUSB, men i stedet Samsungs eget stik for at kunne lede nok strøm. Med MicroUSB ville opladningen tage meget meget længere tid.

 • Lightning kan sættes i begge veje. Skal ikke vende en bestemt vej som MicroUSB.

 • Lightning er mere holdbar, da stikket er bygget som én solid del. Ikke som MicroUSB med metal der kan bøjes og ødelægge stikket.

 • Lightning kan håndtere strøm i begge retninger. Altså understøtter det, at man f.eks. kan lade ting op med sin iphone's batteri. Micro-USB understøtter kun strøm i én retning.

 • 14
 • 10
#27 Knud Larsen

Det minder mig om manden, der søgte patent på en robot til at barbere folk. Patentjuristen indvendte dog, at den gik ikke, alle mennesker er jo ikke ens! Ansøgeren: "Nej men det bliver de"! Så længe vi har så mange tåbelige jurister, der ikke kan finde ud af at koordinere de grundlæggende ting omkring samarbejde og definitioner i EU skal de lade være at blande sig i sådanne detaljer: Mængden af forskellige batterier, den nødvendige og tilstrækkelige opladekurve etc. arbejder jo imod sådan ensrettet og smalsporet opfattelse.

.

 • 1
 • 12
#29 Thomas Daugaard

Det ville være meget mere fair i stedet at kræve at opladeren skal sælges separat. Det ville i sig selv spare en hel del, da folk så ville bruge deres gamle lader så længe den fungerer.

Helt enig. Det giver ingen mening at kræve at devicet har en bestemt connector men derimod at den anden ende af kablet tilopladning har et USB stik for at kunne oplades fra alle USB opladere, bærbare computere og hvad har vi.

Hvis en producent synes MicroUSB er the shit så lad dem lave telefoner med dét. Jeg er glad for, at Apple bruger Lightning da jeg synes den er MicroUSB overlegen mht. holdbarhed og dét med, at Lightning ikke kan vende forkert.

Derudover så sælg opladerne billigt med nye devices hvis man ikke har en i forvejen; det skal selvfølgelig ikke være en ekstra udgift for de, der ikke i forvejen har en oplader.

 • 5
 • 2
#30 Kjeld Flarup Christensen

Nu må det altså holde op, strømstikkene er det eneste som er godt ved apple, ellers er det nogle lorteprodukter.

Men hvad er problemet? Der sidder da et USB stik i Apples ladere, hvor man sætter et lightning (eller hvad det nu hedder) kabel i. Altså laderen kan genbruges, mission completed!

 • 4
 • 12
#31 Jørgen Ramskov

http://www.usb.org/press/USB-IF_Press_Releases/Type-C_PR_20131203_Final.pdf

==== KLIP ==== Key characteristics of the USB Type-C connector and cable solution include: - An entirely new design tailored to work well with emerging product designs - Usability enhancements – users will no longer need to be concerned with plug orientation / cable direction, making it easier to plug in - The Type-C connector and cable will support scalable power charging - Scalability – the connector design will scale for future USB bus performance

The USB Type-C specification is targeted for industry review during the first quarter of 2014 and a final specification is expected to be published by the middle of 2014. ==== KLIP ====

Loven vil først komme til at gælde fra 2017. Det skulle nok kunne nåes at skifte til denne nye USB standard inden da.

 • 6
 • 1
#35 Jan Lunddal Larsen

Det er jeg meget uenig i, da det ville være fjollet om alle enheder nødvendigvis skal have to stik.

Det skal de jo alligevel, hvis MicroUSB bliver en hæmsko fremadrettet (der der da også flere telefoner med flere stik allerede i dag).

Men igen, så holder jeg mere på at der SKAL være hunstik i opladeren, og det er jo stort set allerede tilfældet, så en Samsung oplader kan sagtens oplade en iPhone og omvendt.

 • 1
 • 0
#37 Jan Lunddal Larsen
 • 4
 • 2
#38 Martin Filtenborg

MicroUSB kan kun vende på én måde.

Nej. Det kan vende på - mindst - to måder. Jeg troede osse at 9-pol sub-D kun kunne vende på én måde, lige indtil nogen af vores kunder gjorde det 'umulige'. Man kommer langt med en spidstang og lidt flere kræfter...

Min pointe er at det er rigtig svært at idiotsikre noget - for bedst som man mener at ha' taget alle forholdsregler, opfinder tilværelsen bare en ny og hidtil ukendt slags idioter.

Andre har fremført at det mest fornuftige var at indføre et fælles stik på laderen (f.eks. USB3) og påbyde separat salg af denne, samt levere et ganske kort whatever-til-laderstik-konverteringskabel med til telefonen.

Den køber jeg. Job done.

 • 2
 • 1
#41 Jesper Poulsen

Han hentyder nok til, at der i den anden ende af det stik kunne sidde en computer, der så i ro og mag tapper din telefon for oplysninger.

Det er et spørgsmål om opsætning af telefonen. Hvis min telefon opdager at der er en computer i den anden ende af USB-kablet spørger den om tilladelse til at forbinde. Giver jeg ikke tilladelsen er der lukket for datatrafik.

 • 4
 • 0
#42 Jan Rasmussen

Faktisk, jeg syntes der er flere ting i det her... 1) Apples stik er da godt - uden tvivl 2) Apple's måde at lave ting på er skidt! Uddybning af punkt 2: De fleste virksomheder går med i standardorganisationer og samles om at udvikle standarder til alles fælles bedste - og mange bruger rigtigt mange penge og ressourcer på det arbejde. I stedet for at ignorere en aftale man har indgået og lave ens eget stik, skulle Apple (som de andre gør) forsøge at få standarden ændret så den opfylder de krav de har... I stedet laver de et proprietær stik som kun de må lave, og udelukker dermed igen alle andre. Så uanset hvor godt eller skidt deres produkt er så trænger de snart til en lærestreg - de kan ikke blive ved med at tage eksisterende standard ting (airplay er et andet eksempel) og ændre det ud af standarden. Airplay f.eks. det er et plagiat fra DLNA som alle andre bruger og som er standard i næsten alt udstyr... Hvis den standard manglede noget - så kunne Apple bare deltage i standard arbejdet. Men, i stedet rebrander de protokollen og kalder den airplay - og sikrer at de ikke kan arbejde sammen... Det er svineri - og det er ikke Apple haderi det her - det er bare ikke en måde jeg syntes er fair at arbejde på. Jeg er ikke vred, jeg er skuffet...

 • 11
 • 6
#43 Johnnie Hougaard Nielsen

Det skal de jo alligevel, hvis MicroUSB bliver en hæmsko fremadrettet (der der da også flere telefoner med flere stik allerede i dag).

Ny snakker du jo hypotetisk, i stedet for fakta. Det at oprindelig USB krævede udvikling for at følge med tiden ændrer ikke på at det var en enorm fordel med en bredt udbredt standard.

Men igen, så holder jeg mere på at der SKAL være hunstik i opladeren, og det er jo stort set allerede tilfældet, så en Samsung oplader kan sagtens oplade en iPhone og omvendt.

Husk at vi ikke kun taler om selve opladeren som fordel ved en fælles standard. Det løser heller ikke problemet hvis der skal en flok specialkabler til for at håndtere en blanding af forskellige stik på telefonerne. Der er indlysende fordele i at kunne gå rundt med en telefon, og koble den til opladere eller andet udstyr, uden at have spagetti med i den anden lomme.

Det fungerer rigtig godt med en standard som microusb (meget gerne den opdaterede som er på vej), så det er forventeligt at udstyr kan kobles sammen .

 • 5
 • 0
#44 Thomas Kjeldsen

Hvorfor skulle man ikke være tryg ved det?

Et usb-stik kan indeholde mere end man forventer. Fx kan der være indbygget en usb-hub, en usb-disk og et usb-tastatur (emuleret). Tastaturet kan så fyre nogle kommandoer af, som fx kan starte angrebsværktøjer som ligger på usb-disken. Hvis det pakkes pænt ind så det fx ligner en almindelig usb-oplader, så er der måske grund til at være skeptisk overfor tilfældige usb-opladere :-)

Søg fx på "usb hid attacks".

Jeg vidste ikke at man på iOS skal godkende en USB-forbindelse på telefonen før den kan gøre andet end at levere strøm (som Sune nævnte), så det er muligvis ikke længere aktuelt.

 • 2
 • 0
#46 Sune Foldager
 • 4
 • 6
#48 Anders Majland

Vi har en uskøn blanding af telefoner, tablets og andet elektronik der lades med 5V.

Langt det mester er med mini eller micro usb stik, men også propietære løsninger primært fra apple (lightning) og samsung (det store til tablets jeg ikke kan huske hvad hedder). Men har også specielle kabler til bla logitech og olympus.

Ingen tvivl om at apples lightning er det stik der fysisk virker bedst.

Men det er stadig et forfærdeligt rod med manglende standard for ladning fra USB.

Der er vel groft sagt 3 metoder til at hive noget strøm ud af et usb stik til ladning

1) The Apple way 2) The Samsung way 3) Everybody else ...

Det har givet et marked for produkter som http://www.portablepowersupplies.co.uk/portapow-powerstar-usb-mains-charger

Skal man nogle dage hjemmefra er det ikke nok at huske et ladekabel og en 230V til 5V USB transformer. Det skal også være den rigtige kombination. Så er man taget afsted med en ipad, ligtning kabel og en lille hvid samsung lader der forvirrende nok kunne ligne en fra apple når man ikke langt. Og når telefonen så ikke er fra apple skal den selvfølgelig også have sit eget (micro usb) kabel og den kan så godt lade fra samsung mobiltelefon laderen. Men det kan ikke alle samsung tablets (har forskellige generationer af samsung tablets).

Jeg har købt et USB volt/amperemeter for at kunne se om den kombination af strømforsyninger, enheder og kabler jeg tilfældigt har sat sammen reelt lader enheden eller ej ....

 • 5
 • 0
#49 Alexander Poopeiko

Jeg har en oplader derhjemme, der ligner en almindelig USB oplader. Men den kom med en baby LED lampe. Den har udgang på 15 Volt og 2 Ampere. Men stikket i opladeren er en almidelig USB, som vi kender den. Jeg ville ikke turde at sætte i sådan en. Af den grund er den pakket langt væk.

 • 1
 • 1
#50 Jan Lunddal Larsen
 • 0
 • 1
#51 Johnnie Hougaard Nielsen

Hvorfor er det hypotetisk, når du allerede selv ønsker at skifte den?

Jeg ser det ikke som umuligt at MicroUSB inden længe udelukkende vil være opladerstik på telefonerne, og så kan man lige så godt vælge et mindre stik end det.

Det er hypotetisk når du ikke har noget konkret at pege på, men blot vage ikke-budskaber som "jeg ser det ikke som umuligt". Kan du sandsynliggøre den spekulative antagelse, eller er det bare grebet ud af luften?

Pointen er selve det at have en bred standard, så det kan fungere uden en masse ekstra dimser og kabler, ud over højst "gammel/ny" ved generationsskifte.

Det er ikke afgørende om det lige er den nuværende microusb, lightning, eller noget andet, så længe det er uproblematisk for både producenter og forbrugere, og uden at fordre specialkabler til de helt almindelige tilslutninger. Det er ikke godt nok at kun den ene kabelende er af en bred standard, med mindre kablet er indbygget i telefonen.

Og husk at det fra EU i høj grad er et miljø-krav, som skal reducere på produktion og udsmidning af ekstra dimser og kabler. Derfor er det vigtigt at også kabler kan bruges forholdsvis alment.

 • 3
 • 1
#52 Jan Lunddal Larsen

Det er hypotetisk når du ikke har noget konkret at pege på, men blot vage ikke-budskaber som "jeg ser det ikke som umuligt". Kan du sandsynliggøre den spekulative antagelse, eller er det bare grebet ud af luften?

Sandsynliggøre at der kommer en afløser til Micro USB? Usandsynligt hvis der ikke gør.

Designet på Micro USB 3 viser med al tydelighed at Micro USB allerede er en hæmsko.

Nu er det konkret Micro USB EU holder sig til, og du skriver om en hypotetisk fælles standard.

Min pointe er (som du tydeligvis har misforstået): bliver standarden Micro USB, så bliver producenterne hæmmet af det stik, og vil måske være nødsaget til at have to stik på telefonen.

 • 1
 • 0
#53 Jens Holm

Lad dog kunderne bestemme hvilket stik de vil have. Der følger alligevel et med når man køber en mobil, så det vil jo ikke lede til mindre spild.

Nae, ikke helt. Her i huset har vi 2 tablets og 2 mobiler. Fordelen ved at have ens stik er at vi kan have en lader på job/med i skole, og stadig have 2 faste ladere hjemme. Havde det været 4 forskellige stik, så skulle der købes 4 ekstra ladere i worst case.

 • 5
 • 0
#54 Gert Agerholm

Standardisering er fint. Også helt enig i at det er irriterende med alle de forskellige ladere som ikke er kompatible med hinanden. Men det er helt galt hvis denne standardisering kan gå ud over funktionalitet ved at standardisere STIKKET i telefonen. Standardiseringen skal være at en telefon skal kunne oplades med en standard lader, som skal have et standard HUN stik. Kablet bør ikke have noget med standardiseringen at gøre, så risikerer man at det går ud over funktionaliteten.

Standarden hedder lader med USB stik i laderen, så må leverandøren af telefonerne levere et løst kabel som passer til telefonens stik. Hvor svært kan det være? Så har man bibeholdt funktionaliteten og alle ladere kan genbruges på tværs. Endvidere er genbrugsmulighederne nok klart bedre på den måde. Hvad gør man med en lader hvor den faste ledning knækker/skadet? Nå ja, købe ny lader... resultat... elektronik skrot og noget dyrere som "en ny ledning"

 • 4
 • 1
#56 Johnnie Hougaard Nielsen

Min pointe er (som du tydeligvis har misforstået): bliver standarden Micro USB, så bliver producenterne hæmmet af det stik, og vil måske være nødsaget til at have to stik på telefonen.

Igen det hypotiske "måske bliver nødt til". Set i forhold til telefoner, er der ikke noget lige på trapperne, som overstiger hvad microusb kan, ud over den aktuelle opdatering. Det forekommer meget sandsynligt at denne vil blive inkorporeret i EU standarden.

Ud over en bedre mekanisk udførelse, er ikke engang denne opdatering fordi microusb manglede noget af hvad mobiltelefoner har brug for. En væsentlig udvidelse er mere strøm, men det er jo målrettet fx tablets. Så den var netop ikke en hæmsko for telefon producenternes innovation.

Når jeg skriver om en fælles standard, er det langt fra hypotetisk, men meget konkret ud fra usb standarden, incl. dennes udvikling.

Et generationsskifte for usb vil indeholde overgangsstik her. Selv om disse er bøvlede, er det mange gange bedre med en bred standard, i stedet for at forskellige producenter finder på hver deres stik til sådan cirka det samme. Hele pointen, som du ikke fanger betydningen af, er selve det at have en bred standard, så udstyr (også ud over ladere) nemt kan bruges på tværs, og ikke følger en bestemt producent.

Lightning fra Apple er såmænd udmærket (isoleret set), men ud over bedre mekanik, og lidt mere strøm, giver den jo ikke andet "ekstra" end noget bagudkompatibilitet til det tidligere alt for store Apple iPhone stik. Ikke noget innovationsbrud her.

 • 1
 • 0
#57 Anders Rosendal

Rigtig, men går vi ikke for vidt hvis politikerne skal standardisere for at kompensere for folks glemsomhed?

Tjener du penge hver gang der bliver solgt en oplader? Hvorfor vil du have at hver telefon har sin egen specielle oplader? Jeg har svært ved at se en eneste fordel ved at man var sikker på at ingen oplader passede til andre telefoner.

Der er en grund til at alle telefoner brugte forskellige opladere og den grund er IKKE til forbrugerens fordel.

Samme oplader ER et skridt fremad. Hvor fedt ville det lige være hvis hvert bilmærke brugte en speciel benzin? Det er bare tåbeligt. Fedt at politikerne endelig laver noget fornuftigt.

Hvis apple mener det er et dårligt stik: Så opfind et bedre stik og forklar politikerne hvorfor det stik skal være den nye standard. Ellers så ret ind.

 • 8
 • 1
#58 Sune Foldager

1) The Apple way 2) The Samsung way 3) Everybody else ...

..hvor everybody else (MicroUSB) så ikke kan lade med samme effekt, hvilket er et problem for tablets; specielt hvis man bruger dem samtidig med de sidder i laderen.

Der er en grund til at alle telefoner brugte forskellige opladere og den grund er IKKE til forbrugerens fordel.

Smag og behag; det er bestemt til min fordel med lightning fremfor MicroUSB da det er et bedre stik. Det opvejer de små ulemper.

Hvis apple mener det er et dårligt stik: Så opfind et bedre stik og forklar politikerne hvorfor det stik skal være den nye standard. Ellers så ret ind.

Tjo, jeg synes også det ville være bedst hvis lightning (eller noget tilsvarende) blev en åben standard, men jeg forstår stadig ikke hvorfor der skal lovgives om det. Forbrugerne har rimelig frit valg på det her marked.

 • 2
 • 5
#59 Nikolaj Brinch Jørgensen

Airplay f.eks. det er et plagiat fra DLNA som alle andre bruger og som er standard i næsten alt udstyr... Hvis den standard manglede noget - så kunne Apple bare deltage i standard arbejdet. Men, i stedet rebrander de protokollen og kalder den airplay - og sikrer at de ikke kan arbejde sammen...

Hvorfor skulle de det? Hvad ville deres interesse i det være? Skulle Sonos også bruge DLNA? Nej vel. De har bidraget med rigtigt mange ting, så som Thunderbolt, (mini) DisplayPort, osv. osv. WebKit, BSD. Generelt er de lidt foran på udviklingssiden, og det nyder de fleste da rigtig godt af (Android telefonerne har da også nydt godt af at der er kørt et tog i forvejen, så der var noget at se på, og man kunne se at dette der var smart, eller at det der kunne man da lave bedre på Android platformen osv.) Jeg synes mest af alt at dit indlæg bærer præg af din holdning til Apple, end egentlig viden om udviklingen.

 • 4
 • 6
#60 Jesper Poulsen

Rigtig, men går vi ikke for vidt hvis politikerne skal standardisere for at kompensere for folks glemsomhed?

Du burde om nogen kende til fordelene ved standardiseringer.

Tænk hvis dit kamera krævede en helt speciel flash. Tænk hvis du ikke kunne tanke din bil ved alle tankstationer.

Du har i hele dit professionelle liv nydt godt af standardiseringer. Det er standardiseringer der gør at du kan smutte i Silvan og købe en møtrik til dit nye spisebord, når nu fabrikken har sendt en for lidt med.

Henry Ford standardiserede størrelsen på en tomme. Det nyder alle amerikanere godt af den dag i dag. Den standard er også årsagen til, at et moduls afstand på et print er den samme uanset print.

 • 5
 • 1
#61 Kristian H. Junkov

Jeg har dags dato aldrig smidt hverken Apple oplader eller kabel ud – de benyttes fuldt ud på tværs af samtlige generationer af Apple mobiler og tablets – som i øvrigt heller aldrig har været smidt ud, men blot skiftet ejere.

Derimod har jeg smidt utroligt mange andre mobil adaptere og kabler (og mobiler) ud fra andre producenter, primært fra Ericsson og Nokia.

”Tanken var, at mængden af elektronikskrot kunne reduceres, hvis forbrugerne ikke var tvunget til at købe en ny oplader, hver gang de købte en ny telefon.” Hvis man har en ikke-apple telefon og køber en ny ikke-apple telefon så kan man bruge den samme oplader – fint nok. Hvis man har en apple telefon og køber en ny apple telefon kan bruge den samme oplader – fint nok. Hvad er problemet så - hvis man skrifter fra ikke-apple til apple eller fra apple til ikke-apple? Så er det store problem at man så skulle man have en oplader som er spildt eller tilovers? Eller giver man ikke bare videre med sin gamle telefon – eller til en ven, eller sælger den da den jo kan bruges igen..

Jeg mener det store problem er at producenterne ikke holder deres interfaces stabile. Hvis jeg blot tænker på Lenovo thinkpads så er både laderstik samt dock connector blevet ændret med stort set hver eneste generation. Det betyder man kan få lov at udskifte alle skrivebords docks med hvert generationsskifte. (Jeg har masser af gamle lenovo docks hvis nogen er interesseret..)

Anyway måske var det en ide at snakke om krav til hvor længe en producent hænger på et interface, i stedet for at sige nu skal alle producenter bruge dette interface/løsning.

Jeg syntes det er imponerende at Apples 30pin dock connector interface har været brugt siden 2003 på tværs af adskillige generationer af telefoner, tablets og ipods mm. Det er en kommerciel levetid på ca. 10 år med ét interface. Og ikke en fragmenteret spaghetti af type A, B, mini-A, mini-B, micro-A, micro-B osv. Jeg forventer også at æblefolkene har tænkt sig om og planlagt at benytte lightning connectoren de næste 10år.

 • 8
 • 3
#63 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hvis apple mener det er et dårligt stik: Så opfind et bedre stik og forklar politikerne hvorfor det stik skal være den nye standard. Ellers så ret ind.

Jeg tror ikke Apple mener at USB er et dårligt stik til opladere. Alle deres telefon/tablets er forsynet med USB stik, og har altid været det. Kablet kan så variere, hvilket giver enormt god mening. Opladning USB <-> Lightning, men du kan jo også få HDMI <->Lightning, hvis du vil tilslutte din tablet til et TV, eller CardReader <-> Lightning, hvis du vil vise billeder fra et memory kort.

 • 2
 • 2
#64 Anders Rosendal

Smag og behag; det er bestemt til min fordel med lightning fremfor MicroUSB da det er et bedre stik. Det opvejer de små ulemper.

Men det ville ikke være en ulempe hvis alle andre telefoner OGSÅ brugte det stik. Det ville være en fordel. Du kunne smide din telefon i min højtaler og det spiller bare. Det er umuligt i dag.

Det ER en fordel at alle kører i samme side af vejen og det ER en fordel at alle bruger samme stik.

Igen: Hvis apple mener de har et bedre stik må de jo fortælle EU om det og så er jeg sikker på at det bliver den nye standard.

 • 4
 • 1
#65 Deleted User

Alle deres telefon/tablets er forsynet med USB stik, og har altid været det.

Hvilke tænker du på? Jeg har haft (næsten) samtlige iPhones og iPads, og har endnu til gode at se en med et USB-stik. Førhen var det 30 pins dock-connectoren og nu Lightning.

Det er rigtigt at deres opladere har USB-stik, men det er jo en anden sag. Men ellers er din pointe jo god nok. Via noget så simpelt som et kabel kan man oplade sin iOS-enhed via enhver oplader med USB-stik.

 • 1
 • 0
#67 Jan Rasmussen

Længe før AirPlay, mit fjernsyn - bare sat til, ingen konfiguration - kunne jeg fra min XP i mediaplayer vælge 'play to' og på magisk vis fremtonede TV (og dermed anlæg) som en mulighed... DLNA... Og, nu forholder det sig sådan - at Sonos supporterer DLNA, og AirPlay - jeg er ikke med på hvad du mener med 'bruger'? Thunderbolt er udviklet af Intel Webkit/BSD - ahva'?

 • 2
 • 1
#68 Heine Sørensen

Airplay f.eks. det er et plagiat fra DLNA som alle andre bruger og som er standard i næsten alt udstyr... Hvis den standard manglede noget - så kunne Apple bare deltage i standard arbejdet.

Du burde læse lidt op på DLNA og AirPlay. Efter det kan du jo lige redegøre for hvordan Miracast, WiDi og Chromecast følger den fælles standard alle andre end Apple gør?

Og så for at blive ontopic skal der ikke en eller anden noname branded skodoplader i nærheden af min telefon.

 • 2
 • 2
#69 Heine Sørensen

Længe før AirPlay, mit fjernsyn - bare sat til, ingen konfiguration - kunne jeg fra min XP i mediaplayer vælge 'play to' og på magisk vis fremtonede TV (og dermed anlæg) som en mulighed... DLNA...

DLNA er en protocol. Hvis du vil sammenligne det med en Apple teknologi er det DAAP. Miracast og WiDi er et bud på en teknologi svarende til AirPlay.

Og, nu forholder det sig sådan - at Sonos supporterer DLNA, og AirPlay - jeg er ikke med på hvad du mener med 'bruger'?

Nej Sonos supportere tilslutning af en Apple Airport Express som du kan AirPlay til og via kabel sende lyden til Sonos.

Thunderbolt er udviklet af Intel

Og gjort populær af Apple

 • 2
 • 2
#72 Kim Rene Jensen

Apple har haft chancen for at tilpasse sig, men vælger alligevel egen løsning. Hvorfor ? For at holde andre ude og for at score patent-betalinger, hvis andre producenter også vil anvende Apple proprietære løsninger. Det er standard Microsoft og Apple fremgangsmåde, desværre. Markedet vil tvinge Apple til at følge standarder på sigt ligesom med USB og Firewire (Apple), TCP/IP og Appletalk og på sigt også Airplay og Miracast... og det er kun et spørgsmål om tid før der kommer NFC i alle Iphones også... Vent og se.

 • 4
 • 2
#76 Jarnis Bertelsen

Jeg tror man kunne komme langt med simpelthen at forbyde proprietære stik i telefoner og andet elektronik. Hvis en producent vil opfinde et nyt stik, skal det dokumenteres og accepteres af en standardiseringsorganisation. Herefter er det frit for alle producenter at benytte det i deres enheder og udstyr. Således kan en producent ikke holde andre fra at kunne benytte ekstraudstyr udviklet til deres enheder og en producent kan ikke bruge sin markedsdominans til at kontrollere markedet for ekstraudstyr. Samtidig ville det give mulighed for at en producent faktisk kan lancere en ny og bedre standard til gavn for hele markedet, uden at skulle have en politisk tilladelse til det.

Man kunne derefter gøre det samem for alle trådløse teknologier/protokoller...

 • 6
 • 1
#77 Jan Lunddal Larsen

Markedet vil tvinge Apple til at følge standarder på sigt ligesom med USB og Firewire (Apple), TCP/IP og Appletalk og på sigt også Airplay og Miracast... og det er kun et spørgsmål om tid før der kommer NFC i alle Iphones også... Vent og se.

Der er vist noget historie du skal have tjekket op på.

Apple var absolut blandt first movers på USB, og mængden af USB-tilbehør voksede markant, da iMac'en kom i 1998.

FireWire, som er en IEEE standard, har ikke meget med USB at gøre og blev så sandeligt brugt til sit formål. Det var ikke beregnet til mus, tastaturer, printere osv. Husk på at FireWire startede med 400Mbps i hastighed, hvor USB på det tidspunkt kørte med 12Mbps og i øvrigt krævede en host.

TCP/IP har de understøttet siden det blev populært, og AppleTalk er fra før TCP/IP var en udbredt protokol.

 • 1
 • 0
#78 Jan Lunddal Larsen

Igen det hypotiske "måske bliver nødt til". Set i forhold til telefoner, er der ikke noget lige på trapperne, som overstiger hvad microusb kan, ud over den aktuelle opdatering.

Der er allerede telefoner med Micro USB 3, og det har man vel valgt fordi USB 3 giver nogle fordele.

Man har så været nød til at designe stikket til at kunne understøtte Micro USB, men det er ikke ligefrem optimalt.

Det er ikke afgørende om det lige er den nuværende microusb, lightning, eller noget andet

Det er det, så længe det er Micro USB EU forholder sig til.

 • 0
 • 2
#79 Johnnie Hougaard Nielsen

Det er det, så længe det er Micro USB EU forholder sig til.

Hvad med at forholde dig til kontekst? Jeg skrev meget tydeligt at "pointen er selve det at have en bred standard". Og det er det primære som EU forholder sig til. Aktuelt er det microusb, men der er ingen konkret grund til at tro at de ikke imødekommer den naturlige videreudvikling af standarden.

Du har haft så travlt med at fable om at "innovation bremses" af en fælles standard, men uden at bevæge dig til noget konkret, som hindrer innovation bare fordi en dims understøtter microusb. Hvis der er helt særlige behov, kan der da laves et ekstra stik, og netop den aktuelle videreudvikling af usb indarbejder punkter hvor der var behov for yderligere funktion.

Jeg vil tværtimod sige at en fælles, bred standard direkte fremmer innovation, fordi den skaber et meget bedre marked for dimser som kan bruges sammen, uden at være specialbyggede til en proprietær standard.

Detaljer i specs-tal, som øget mængde strøm, eller hurtigere hastighed, er langt under hvad jeg kalder for innovation. Mekanisk er fx lightning fra Apple da ganske udmærket, men derudover synes den største fordel at være lidt bedre kompatibilitet med signalerne i det gamle monstrøse stik.

 • 3
 • 1
#81 Gert Agerholm
 • 0
 • 0
#82 Gert Agerholm

Nogle personer i denne diskussion kender åben baret ikke forskel mellem ordet stik og ordet lader, de sætter lighedstegn mellem lader og stik. Mig bekendt kan et stikke ikke lade men det er et interface til tilslutning af en lader.

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere