EU vil ophæve geoblokering i hele unionen

25. september 2015 kl. 09:0011
EU vil ophæve geoblokering i hele unionen
Illustration: europa.eu.
Det skal være muligt at se film på DR og TV2s hjemmesider, selvom man opholder sig i et andet europæisk land. EU vil gøre op med geoblokering.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EU vil revidere ophavsretten i hele unionen og gøre op med den såkaldte geoblokering af digitalt indhold.

Det skriver Politiken.

EU-komissionen vil harmonisere ophavsretten på tværs af EU-landenes grænser for at sætte gang i det digitale marked til fordel for kunderne, forklarede kommissionsformand Jean-Claude Juncker, da han lancerede strategien.

»Jeg vil se paneuropæiske telekommunikationsnet, digitale tjenester, der leveres på tværs af grænserne. Jeg vil se, at alle kunder får det bedste tilbud, og at alle virksomheder får adgang til det størst mulige marked, uanset hvor de befinder sig i Europa,« lød det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge EU vil et opgør med geoblokering fremme den kulturelle mangfoldighed, men på producenten vækker ideen forargelse.

»Man ødelægger hele finansieringsstrukturen. De fleste danske film mangler en række millioner kroner, som man sikrer sig ved at sælge territorier fra. Det, du kan sælge, er eksklusivitet. Det kan man ikke, hvis EU ophæver muligheden for geoblokering, og hvor skal pengene så komme fra?«, siger Henrik Bo Nielsen, der er direktør for Det Danske Filminstitut.

Han bakkes op af producentforeningen, der mener, at det vil betyde færre og dårligere film.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
26. september 2015 kl. 23:59

Eller, med andre ord: "Kun ved at oprette kunstige monopoler, kan vi få vores forretning til at fungere".

Velkommen til 2015. Jeres forretningsmodel lugter en anelse af middelalder.

10
26. september 2015 kl. 03:47

Bor man i Danmark er man tvunget til at betale for DR selv om man ikke ønsker at se deres programmer, men man kan ikke få lov at betale for adgang til BBC selv om man gerne vil se deres programmer

Vi er tvunget til at betale for massiv filmstøtte over skatten, men de støttede film må vi som nævnt ovenfor for mange af filmenes vedkommende opsøge på obskure film festivaller eller i særlige biografer med fokus på smalle film og kun i korte perioder. Uanset om man er villig til at betale rigtige penge, er der ikke nogen legal online adgang til hovedparten af disse film.

Vælger man derimod at bryde lovgivningen omkring ophavsret er det lige pludseligt meget nemmere. Så kan man tilgå de film og de tv programmer man ønsker sig, når man ønsker det.

Film og TV branchen agerer på en måde der holder deres film og programmer væk fra de mennesker der gerne vil se dem.

Hvor mange andre brancher arbejder bevidst på at begrænse antallet af betalende kunder til deres produkter?

Det ville da være godt om EU kunne få renset lidt ud i det tosseri.

Film og TV branchen må være den eneste branche i verden der behøver pres fra myndighederne for at sælge mere af deres produkt

9
25. september 2015 kl. 17:16

Jeg anerkender, at europæiske film og serier fortjener noget offentlig støtte, men finansieringsmodellerne er forældede.

Vi betaler som skatteydere i EU et anseligt beløb til europæisk film- og anden medieproduktion. Alligevel udgives et hav af disse massivt støttede film stadig helt uden undertekster - og endnu sjældnere med engelske undertekster (fransk og spansk er jo "verdenssprog").

De fleste af filmene er desuden svært tilgængelige uden for deres moderlande. De findes kun sjældent i legal onlinedistribution. Netflix har eksempelvis stadig ikke kunnet etablere sig i mange sydeuropæiske lande. Vil man se filmene, skal man fysisk opsøge diverse filmfestivaler rundt om i Europa eller besøge landenes cinemateker.

Resultatet er, at filmene taber endnu mere synlighed ift. amerikansk producerede film... Ophævelse af geoblokering kunne tvinge filmene ud på et paneuropæisk marked, hvor det vil være et krav, at filmene er forsynet med undertekster.

Det kunne være rart for en gangs skyld at høre, hvordan mediebranchen i EU offensivt forestiller sig, at deres film kan blive lettere tilgængelige, end de er i dag. P.t. hører man aldrig andet end klagesange over piratkopiering og omgåelse af netop geoblokering fra dén kant.

8
25. september 2015 kl. 14:00

Ser ikke TV, men alt det jeg så da jeg gjorde var enten DR2,DRk eller BBC. (Kald mig bare nørd)

BBC har HELT fantastisk programmer og underholdning der ligger langt over alt andet. Hører at de lige som i Danmark vil til at skære, det ville være lidt synd.

Tænk hvis vi ikke have haft

Monty Python Douglas Adams Top Gear Herskab og Tjenestefolk Mange Naturvidenskabelige programmer. som med David Attenborough Doctor Who The Young Ones og utallige andre ....

Kvantiteten af deres programmer er så højere at de sælger til højere og venstre, som også DR og TV2 kan når de laver noget godt. Så kan godt se at det kan koste dyrt hvis alle bare må se, men så må alle de nationale delvis skatte/licens betalt stationer se at blive kodet, også kan man købe hvis man har lyst. Så kan jeg købe en licens til BBS, og fravælge Dansk tv, hvis det er det jeg vil bruge mine penge på, så kommer pengene også ind til producenten, men der er nok mange mellem led, som allerede nu er ved at være overflødige, der så bare må dø. Det er hvis også det EU siger, men denne konsekvens har de nok ikke tænkt på, med hensyn til de statlige tv stationer.

Der er en god ide at blive hovsmed, der mangles nu. Men vi skal nok ikke ser en i hver lille by som for 50-100 år siden.

6
25. september 2015 kl. 12:28

TV2 modtager også licens penge,

Som Jesper rigtigt skriver modtager TV2 ingen licenspenge og jeg kan tilføje at det har ikke gjort det i rigtigt mange år.

Men hvorfor begynder du, Joe Sørensen, at skrive uden at have undersøgt forholdene. Det er da despekt for andre og forurening af enhver debat at udgyde bullshit. Det er endnu mere foragteligt, når man med ganske få opslag på det internet, man allerede er opkoblet mod, kunne have fået en klar og sikker viden om forholdene.

Lars :)

4
25. september 2015 kl. 11:46

Man skal vil stadigvæk betale licens for at se DRs indhold, selv hvis geoblokkering fjernes. Eller hvordan er reglerne? TV2 modtager også licens penge, men man skal alligevel betale yderligere for faktisk at kunne se deres tv kaneler. Og derefter endnu yderligere for at se TV2 Play. Til gengæld kan man vælge TV2 fra som tv kanel og nøjes med at betale for TV2 Play.

Jeg ser klart frem til en harmonisering af reglerne. Som det er nu, så er der begrænset adgang til BBCs tv kanaler fra Danmark. Der er kun få af dem som de tilbyder til udenlandske kabel-tv udbydere. Til gengæld har briter ( som betaler TV licens ) adgang til hele BBCs back-log.

Jeg er også lidt spændt på hvad disse harmoniserede reglerne bliver. Hvis jeg både skal betale TV licens i Danmark og England for at se BBC, så bliver det for dyrt.

3
25. september 2015 kl. 11:34

... med i det hele taget at lave noget kvalitet.

Han bakkes op af producentforeningen, der mener, at det vil betyde færre og dårligere film.

Færre og dårligere hænger ikke nødvendigvis sammen, så måske man skulle starte med at droppe alt primadonnabraset, så der vitterlig var færre, men bedre film!

Herudover, så er der jo rigtig meget (som regel af det bedre), hvor DR og andre nordiske tv stationer allerede har finansieret gildet, så her holder argumentet ikke rigtig.

At der så ikke er det store eksportpotentiale i julefrokostfilm og hvad ved jeg, det vil jeg kun græde tørre tårer over.

2
25. september 2015 kl. 11:09

Det var på tide at forbyde geoblokkering i Europa. Jeg bor ikke i DK pga job. Pga. blokkeringen er jeg udelukket for at kigge på bl.a. DR nyhederne live, med mindre man benytter sig af en VPN service (eller kabel TV med DR). Jeg ser frem til at de får det gennemført, men det tager sikkert mange år.

1
25. september 2015 kl. 09:47

Hvis det er så vigtigt at have geografiske opdelinger, hvordan kan det så være at film i USA ikke bliver solgt på tilsvarende vilkår, der er trods alt 50 stater, nå ja det er ét land, og det er EU juridisk set også, på mange områder.

Her, tag en tudekiks