EU vil gøre det ulovligt for arbejdsgivere at snage i ansøgeres sociale medier

Illustration: Facebook
Når arbejdsgivere slår potentielle jobansøgere op på sociale medier, kan det være i strid med fremtidig europæisk lovgivning.

En gruppe i EU er blevet enig om, at der skal være en god juridisk grund, før virksomheder må snage rundt i privatpersoners profiler, skriver BBC.

Aftalen er ikke juridisk bindende, men vil påvirke fremtidige lovforslag og giver et billede på, hvor EU står i forhold til datasikkerhed.

Rekruteringsfirmaet CareerBuilder anslår, at 70% af virksomheder screener potentielle medarbejdere på sociale netværk inden ansættelsen, og forventer at en ligeså stor andel benytter online søgemaskiner i deres forarbejde.

Læs også: Google får rekordstor EU-bøde på 18 mia. kroner

Anbefalingerne er nu, at viden om en ansøger, der indsamles på nettet, kun må ske, hvis det er relevant og vigtigt for arbejdet.

Må kun snage hvis det giver mening

Peter Church, der er teknologiekspert hos advokatfirmaet LinkLaters, forklarer, at der allerede eksisterer retningslinjer for, hvordan virksomheder bør benytte sociale medier:

»At bede om adgangskoder eller at sende venneanmodninger er uacceptabelt, men det er sværere at bedømme, når man har med offentlig tilgængeligt information at gøre,« siger han.

»Reglerne siger generelt, at arbejdsgivere bør informere ansøgere om, hvis de kigger på profiler på sociale medier, så ansøgeren får en chance for at forklare og kommentere. Søgningen skal også være passende for jobbet, der søges,« tilføjer han.

Læs også: EU kan give politiet adgang til cloud-data

Han tilføjer dog, at sider som LinkedIn er helt fair at benytte, da det netop er sat op af ansøgeren til at sælge sig selv overfor en potentiel arbejdsgiver.

Ændringer til EUs databeskyttelseslovgivning kan derfor muligvis tvinge arbejdsgivere til at være mere påpasselige med at slå ansøgere op på nettet og sociale medier.

»I teorien burde alle arbejdsgivere følge de her grundlæggende regler, men i praksis er jeg ikke sikker på, at det sker,« siger Peter Church.

Læs også: Regeringen ignorerer flertal: Vil ikke straffe myndigheder for datasjusk

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
Morten Roslev

"Han tilføjer dog, at sider som LinkedIn er helt fair at benytte, da det netop er sat op af ansøgeren til at sælge sig selv overfor en potentiel arbejdsgiver."

Min profil på LinkedIn er ikke blevet oprattet af mig, det er en profil LinkedIn helt selv har lavet ud fra oplysninger de har indsamlet andre steder på nettet, hvilket jeg faktisk syntes er lidt groft. Jeg har prøvet at kontakte dem men de lader ikke til at være til at træffe, så på baggrund af dette syntes jeg også LinkedIn skulle være omfattet af "reglerne".

Bjarne Nielsen

Min profil på LinkedIn er ikke blevet oprattet af mig, det er en profil LinkedIn helt selv har lavet ud fra oplysninger de har indsamlet andre steder på nettet, hvilket jeg faktisk syntes er lidt groft.

Jeg var godt klar over, at Facebook gerne vil arbejde med skyggeprofiler, men var ikke klar over, at det også galt LinkedIn. Ved du, hvad det er for oplysninger, som de indsamler om ikke-brugere?

Jesper Lund

Faktisk ikke, jeg kan kun se de oplysninger som ikke er låst bag login hvilket er begrænset.

Du kan bede om indsigt efter persondataloven i de oplysninger, som LinkedIn behandler om dig.

LinkedIn for brugere i EU er hjemmehørende i Irland, så det vil muligvis være den irske persondatalov, som gælder for deres behandling af personoplysninger om dig (det afhænger lidt af, om LinkedIn har et kontor i Danmark). Det ændrer dog ikke ved at du har ret til indsigt, eftersom alle EU-persondatalov er baseret på samme EU-direktiv.

Og hvis du skal til at køre en klagesag, er det irske datatilsyn ikke værre end det danske.

Svend Nielsen

"Anbefalingerne er nu, at viden om en ansøger, der indsamles på nettet, kun må ske, hvis det er relevant og vigtigt for arbejdet."

Aha, jaså, og hvem afgører så hvad der er relevant og vigtigt. Ej altså EU, for pokker. Brug dog jeres tid på noget fornuftigt.

Og hvis man kan fyre folk fordi de er illoyale på de sociale medier (og det kan man), hvorfor skulle man så ikke kunne undlade at ansætte dem ud fra samme grund.

Og hvad skulle forhindre en virksomhed i at kigge på en social profil, for derefter at meddele ansøgeren en helt anden grund. Skal EU så til at checke logfiler for at finde ud af, at en HR chef har kigget på en bestemt ansøgers profil lige op til et jobafslag.

Mystisk.

Bjarne Nielsen

Aha, jaså, og hvem afgører så hvad der er relevant og vigtigt.

Nu er der ikke tale om lovgivning, men om at man signalerer værdier. Og vigtige værdier IMHO. Vi har allerede lovgivning, om f.eks. graviditet eller planer om samme, så det er bestemt ikke nyt.

Og jeg synes faktisk at det godt, at vi kunne komme væk fra "fordi vi kan" ifm. sociale medier og nettet (den første indvending man bliver mødt med er alt for ofte "det er ikke ulovligt" - og så bliver man nødt til at skære det ud i pap). Vi skal kunne poste pinlige festbilleder og sjove kommentarer om hinanden på Facebook uden at skulle frygte for karriere og fremtidig indkomst.

Jeg synes ikke, at det er i orden, at noget som klart er blevet delt med et formål, frit kan bruges til alle mulige andre og i situationen uforudselige formål. Og i særlig grad ikke, hvis det er til skade. I hvert fald ikke uden, at man får lov til at kommentere på det. Og da slet ikke, hvis det ikke engang er noget, som man selv har delt, men "skyggeprofiler", som dem Facebook så gerne vil tegne af en.

Og hvis man kan fyre folk fordi de er illoyale på de sociale medier (og det kan man), hvorfor skulle man så ikke kunne undlade at ansætte dem ud fra samme grund.

Hvordan kan man være illoyal overfor nogen, som man ikke er ansat hos (endnu)? Skulle det, at jeg for år siden postede på FB at jeg fik en burger, som smagte af pap, forhindre mig i at få et rengøringsjob samme sted?

Og inden du siger, at så dumme er arbejdsgivere ikke, så lad mig fortælle, at jeg har mødt en, som ansatte folk på baggrund af deres biorytmer!

Tilbage står så, at man kan undre sig over, hvorfor det her skal komme fra EU; men at vore lokale sognerådspolitikere har for travlt med enkeltsager og særinteresser, og ikke bekymrer sig om beskyttelse af almindelige menneskers almindelige liv, synes jeg sådan set ikke, at du kan klandre EU for - det bør du i stedet tage op med dine lokale politikere.

Lenni Madsen

Vi snakker her om (som jeg forstår artiklen)) om Open-source Intelligence (O-Int), dvs offentlig tilgængelig information, evt. ved at folk er "venner" med deres chef (nuværende eller kommende) eller de har deres eks. facebook profil sat for åbent op.

Alt i alt ville det nok være bedre at lære folk (herunder børn og unge) at det der kommer på internettet bliver gemt stortset for altid og værre endnu kan fremsøges for tid og evighed. At begrænse folk og virksomheders adgang til O-int ville at gøre ansøgeren en bjørnetjeneste, da det så bare vil ske fordækt i stedet og en anden årsag vil blive givet ansøger. I stedet bør ansøger kigge efter hvilket digitalt aftryk de har efterladt og rense op, hvis det er muligt.

Kasper Hovgaard

En detalje: Det var faktisk landbrugets egne interesseorganisationer, heriblandt ikke mindst de danske, som tilbage i starten af 1980'erne krævede forbud mod krumme agurker i EF, fordi de regnede med, at det kunne smidiggøre transporten og øge indtjeningen. Europakommissionen parerede i princippet bare ordre. Da landbrugsorganisationerne og ministrene, som havde bakket kravet op, opdagede hvor idiotisk-emsigt forslaget blev modtaget i offentligheden, var de meget hurtige til at flygte fra det.

I min optik er det samme myte som dén om Per Hækkerup, der angiveligt forærede nordsø-olien til Norge i en brandert. Hækkerup havde Folketingets opbakning til salget. Det var bare opportunt at gi' manden eneansvaret for det, der senere viste sig at være en dumhed, da han (ligesom EF/EU) ikke længere kunne forsvare sig.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017