EU vil give nationale privacy-værn mere magt i ny data-pagt

EU-borgere skal kunne klage over amerikansk databehandling gennem deres nationale datamyndighed, når ny Safe Harbour-aftale kommer i hus.

EU og USA har to måneder at løbe på, før en selvbestaltet deadline kræver, at parterne finder en afløser for Safe Harbour-aftalen, der i oktober blev skudt i sænk af EU-domstolen.

Men den nye aftale skal ikke bare erstatte den gamle - i Safe Harbour 2.0 skal de nationale datamyndigheder have mere magt, mener EU.

Det skriver Reuters.

Læs også: Microsoft: Vi har brug for ny Safe Harbour-aftale

Safe Harbour-pagten blev anvendt af over 4.000 amerikanske og europæiske selskaber til at omgå EU’s ellers omfattende databeskyttelseslove. Men da pagten ikke reelt forhindrer USA i at spionere i EU-borgeres data, blev den 15 år gamle aftale for nyligt dumpet af EU-domstolen.

Læs også: USA: Vi er dybt skuffede over ‘Safe Harbour’-afgørelse

Det er ifølge afgørelsen særligt problematisk, at borgere i Europa ikke har mulighed for at klage over datamisbrug. Ifølge kilder tæt på forhandlingen vil EU inddrage nationale data-myndigheder til netop den opgave.

Læs også: Nye Microsoft-datacentre i Tyskland: Vil beskytte europæiske data mod amerikansk spionage

Dermed kan aftalen komme til at ligne den løsning, som Safe Harbour-pagten i forvejen havde for human resources data. Her skulle amerikanske selskaber forpligte sig til at samarbejde med nationale myndigheder i tilfælde af en klage.

Endnu er der dog ingen officielle udmeldinger om, hvad der ligger på forhandlingsbordet. En ny aftale skal efter planen være klar i slutningen af januar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere