EU vil beskytte borgerne mod misbrug af RFID

Automatisk deaktivering, mærkningsordning og offentligt tilsyn skal forhindre misbrug af RFID-teknologien til at krænke EU-borgernes privatliv.

EU-Kommissionen vil forsøge at imødegå de potentielle farer ved RFID-teknologien, som kan gøre teknologien til et problem for borgernes privatliv.

Derfor har EU-Kommissionen nu udstukket et sæt retningslinjer, som skal forebygge misbrug af RFID.

RFID står Radio Frequency Identification og refererer typisk til små inaktive chips med en tilkoblet antenne. Chippen kan aktiveres med en aflæser, som sender et radiosignal til chippens antenne, hvorefter chippen sender et sæt informationer retur.

Teknologien bliver blandt andet brugt til at holde styr på varepaller, containere og i særlige tilfælde også enkelte produkter. Da hver chip kan få et unikt serienummer er det muligt at holde styr på en meget mere findelt forsyningskæde, end det er muligt med stregkoder.

Problemet er imidlertid, at unikke identifikationsnumre, som kan aflæses via radio, kan gøre det muligt at identificere de personer, som bærer chippene i eksempelvis tøj, hvor chippene ikke er deaktiverede.

Derfor er den første af EU-Kommissionens retningslinjer da også, at chippene i så vidt muligt omfang skal deaktiveres automatisk, når en kunde køber en vare med RFID i en butik. Det skal ske gratis, og kunden skal specifikt bede om at lade chippen forblive aktiv.

EU-Kommissionen vil også stille krav om, at forretninger skal skilte med og mærke udstyr, som kan bruges til at aflæse RFID-chips. Borgerne skal også oplyses om, hvilke oplysninger der bliver indsamlet.

Produkter, som udstyres med en RFID-chips skal mærkes med et fælles europæisk mærke, som skal advare forbrugerne.

Endelig vil EU-Kommissionen stille krav om, at myndighederne skal godkende og føre tilsyn med virksomheder, som benytter RFID, for at sikre, at teknologien ikke bliver misbrugt til at indsamle oplysninger om borgere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere