EU vil beskatte store teknologigiganter efter digital tilstedeværelse

Illustration: europa.eu
Facebook, Google og Apple skal tvinges til at betale mere i selskabsskat, også selvom de ikke fysisk er til stede i et EU-land. Sådan lyder forslaget til nye selskabsskatteregler for store digitale virksomheder fra EU-Kommissionen

Store teknologiganter som Facebook, Google og Apple må til lommerne og betale selskabsskat i Danmark, også selvom virksomhederne ikke fysisk har adresse i Danmark. Sådan lyder et nyt forslag som Europa-Kommissionen har fremlagt i dag.

Det centrale i det nye forslag er, at overskud registreres og beskattes der, hvor virksomhederne har væsentlig interaktion med brugere via digitale kanaler. Virksomheden skal dog have en vis volumen for at blive omfattet af det nye forslag.

En digital platform vil blive anset for at have en skattepligtig 'digital tilstedeværelse' eller et virtuelt fast driftssted i en medlemsstat, hvis den opfylder ét af følgende kriterier:

  • Virksomheden har en årlig indtjening i medlemsstaten, der overstiger 7 millioner euro, altså lige over 52,5 millioner danske kroner.

  • Virksomheden har mere end 100.000 brugere i medlemsstaten i en given skatteperiode

  • Der indgås mere end 3.000 forretningskontrakter på digitale tjenester mellem virksomheden og brugere i en given skatteperiode.

Skatteregler er lavet før internettet

De europæiske lande mister i stigende grad skatteindtægter, fordi selskabsskattereglerne ikke har udviklet sig i takt med de digitale teknologier og forretningsmodeller.

»Den digitale økonomi er en stor mulighed for Europa, og Europa er en stor indtægtskilde for de digitale virksomheder. Men denne win-win-situation skaber en række juridiske og skattemæssige bekymringer. Vores skatteregler er lavet før internettets tid og giver ikke medlemsstaterne mulighed for at beskatte digitale virksomheders aktiviteter i Europa, når disse virksomheder kun i begrænset omfang eller slet ikke er fysisk til stede her. Dette udgør et stadig voksende sort hul for medlemsstaterne, fordi deres skattegrundlag udhules. Derfor fremlægger vi i dag forslag om en ny juridisk standard og en midlertidig skat på digitale aktiviteter,« siger Pierre Moscovici, kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told i en pressemeddelelse.

En EU-rapport har vist, at Google, der har europæisk hovedkvarter i Irland, i 2015 blot betalte 0,82 procent i skat af sit overskud i EU-landene. På verdensplan måtte den amerikanske virksomhed betale seks procent i skat af overskuddet.

Det sociale medie Facebook betalte 0,03 procent i skat af sit overskud i EU-landene i 2015, mens det på verdensplan lå på 28 procent. Det skriver DR

Ifølge rapporten er EU-landene gået glip af knap 39 milliarder kroner i tabt skatteindtægt som følge af de forskellige satser for selskabsskatten.

Har en midlertidig skat i baghånden

EU-Kommissionen er dog ikke selv sikker på at kunne finde opbakning blandt alle 28 EU-lande og har derfor også et alternativt forslag i ærmet.

En midlertidig beskatning af indtægter genereret fra visse digitale aktiviteter, der på nuværende tidspunkt slet ikke beskattes, f.eks. indtægter fra salg af onlinereklameplads, digitale formidlingsaktiviteter, salg af data, der er genereret ved hjælp af oplysninger, som brugerne har indgivet.

Skatten inddrives af den medlemsstat, som brugerne befinder sig i, og det er kun virksomheder, der har en samlet årlig indtjening på verdensplan på 750 millioner euro, altså 5,6 milliarder danske kroner, hvor mindst 50 millioner euro skal være tjent i EU-lande.

EU-Kommissionen vurderer at en sådan midlertidig skat kan hente 5 milliarder euro i indtægter om året for medlemsstaterne, hvis skatten fastsættes til tre procent.

Næste skridt er, at forslaget skal diskuteres på et EU-topmøde i Rådet torsdag og desuden skal høres i Europa-Parlamentet.

Video: EU-Kommissionen argumenterer for nye beskatningsformer

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere