EU vil afværge politisk datamisbrug a la Cambridge Analytica med lovændring

Illustration: Pierre-Olivier/Bigstock
EU forsøger at slå ned på politiske partier, der benytter ulovligt indsamlet persondata til at påvirke valg.

Europa-Kommissionen er ved at udfærdige en lovændring, der skal forbyde politiske grupper at få gavn af ulovlig dataindsamling af samme art, som det britiske firma Cambridge Analytica er beskyldt for.

Det skriver The Financial Times.

Planerne er ved at blive færdiggjort, og potentielle bøder forventes at ligge på fem procent af et politisk partis årlige budget.

»Målet er at sikre, at noget som Cambridge Analytica ikke kan ske i EU,« siger en unavngiven kilde i EU ifølge The Financial Times.

Læs også: Facebook advarer brugere: 'myPersonality'-app kan have misbrugt jeres data

Cambridge Analytica, som blandt andet arbejdede med Donald Trumps præsidentkampagne i USA, er anklaget for på ulovlig vis at have indsamlet millioner af Facebook-brugeres data.

Den planlagte lovændring - af eksisterende regler om partifinansiering - vil være første gang, at EU går efter politiske partiers dataindsamlingsaktiviteter.

Bøderne vil blive uddelt til de europæiske »politiske familier«, der kombinerer nationale partier under EU-bannere, da EU-Kommissionen ikke kan straffe nationale partier.

Før ændringerne kan træde i kraft, skal et endeligt forslag fra EU-Kommissionen først forbi Europa-Parlamentet og EU's medlemsstater.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henrik Sørensen

Kunne man forestille sig, at partierne i stedet blev frataget retten til at sidde i udvalg og komiteer og den slags, hvor det virkelige magtarbejde foregår?

Bøder kan jo altid håndteres med donationer af forskellig slags, mens udelukkelse fra den demokratiske proces rammer direkte ned i den centrale livsnerve for et parti.

Tanken er ikke tænkt igennem for negative konsekvenser men hvis det skal virke skal det have en konsekvens partierne reelt vil frygte.

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere