EU vælger USB-C som opladerstandard på forbrugerelektronik fra 2024
Fra efteråret 2024 vil USB-C opladere være den fælles standard for alle telefoner, tablets og kameraer i EU.
Det skriver EU-parlamentet i en pressemeddelelse.
Loven skal gøre forbrugsprodukter mere bæredygtige ved at reducere mængden af elektronisk affald samt gøre forbrugernes liv lettere, ved ikke at have alskens forskellige opladere at vælge mellem. Desuden skal opladningsfarten afstemmes på tværs af alle produkter, der understøtter hurtig opladning.
Forbrugerne vil få klare oplysninger om nye apparaters opladningsegenskaber, så de lettere kan se, om deres eksisterende opladere er kompatible. Køberne vil også kunne vælge, om de ønsker at købe nyt elektronisk udstyr med eller uden opladningsanordning,skrives der i pressemeddelelsen.
Disse nye forpligtelser vil føre til mere genbrug af opladere og vil hjælpe forbrugere med at spare op til 250 millioner euro om året på unødvendige køb af opladere. Det anslås, at bortskaffede og ubrugte opladere udgør ca. 11.000 tons elektronik-affald om året.
Bærbare computere skal imødekomme samme krav 40 måneder efter loven træder i kraft.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
udgør ca. 11.000 tons elektronik-affald om året.
Hvis man antager at hvert ladekabel vejer 100 gram, så mener de seriøst at der smides 110 mio kabler ud hvert år?
De regner så også laptop strømforsyninger med, men her kan jeg ikke forstille mig at leverandørerne vil sælge en PC uden strømforsyning.
Som altid er EUs bestræbelser om dette emne desværre clear as mud. Første gang i 2009, hvor de begyndte på det her; dér troede vi også, at de havde vedtaget en fælles standard for stikket i mobiltelefonen—men desværre viste det sig jo, at det kun galdt porten i selve strømforsyningen.
Den nye lov har 5 "options", hvor Option 5 er den, som kræver, at både oplader, mobiltelefon og stik er USB-C, samt understøttelse af fast charging, unbundling af strømforsyningen fra telefonen samt mærkning af kapabiliteter på produktemballagen. De øvrige options tillader fx Apple at beholde stikket på telefonsiden samt adaptere, mv.
Og det står fuldstændig uklart fra EUs pressemeddelelser, hvilken option man har vedtaget. Og det er heller ikke klart i den relativt korte lovændringstekst via Eur-Lex, hvad man egentlig har vedtaget.
Derudover bliver man ikke klogere af at læse de forskellige nyhedsmedier, da de også før har rapporteret fejlagtigt omkring netop dette emne.
I Annexet til loven tror man, at det står mere klart. Men heri fremgår det, at telefoner (osv.) skal komme med en "USB Type-C receptacle". Og mener man her, at det er stikket i telefonen eller strømforsyningen, der er en "receptacle"?
Dernæst henvises der til en IEC-standard, man skal købe for at få at vide, hvad annexet henviser til.
Ja, uddybning udbedes venligst.
Heldigvis er der ikke krav om kablet opladning. Ladeporten er angiveligt på vej væk fra iPhones i løbet af 2023/2024. Men hvis man bruger kabel, så skal EU nok sørge for at der ikke sker mere innovation. Det er Apple der har været førende med hastigheder og dermed fået trukket USB op i fart. Apple var først med det vendbare stik.
Hvad betyder: "Charging speed harmonised for devices that support fast charging" - Er det mindste fællesnævner ? Som jeg læser det skal man kun overholde forhandlingsprotokollen:
"Det kræves, at mobiltelefoner og lignende radioudstyr, hvis de kan oplades via kabel, er udstyret med USB Type C-stik, og, hvis de samtidig kræver opladning ved spændinger over 5 volt eller en strømstyrke på over 3 ampere eller en effekt på over 15 watt, er udstyret med opladningskommunikationsprotokollen for USB-strømforsyning."
Over 60W står der noget om andre kommunikationsprotokoller. Så er det vel proprietært igen ?
Hvornår får vi strømforsyninger med fast ledning igen, så vi kan generere elektronikskrot når kablet knækker ? Det er billigere, og giver mersalg. Det var strømforsyningsenden man skulle have lagt sat fast på, ikke det kabel der skal ind i enheden. De har slet ikke kigget på strømforsyningen.
Over 60W står der noget om andre kommunikationsprotokoller. Så er det vel proprietært igen ?
Nej det indgår i USB standarden.
Wow - hvor EU sparker r*v på dette område! Det kunne vi ikke have gjort uden. Det er så fedt når sådan et rod standardiseres.
Så kan man håbe på, at de kan holde fast i det fælle opladerstik også, så man ikke skal have Appel-stik og så alle de andre.
Det sagt, kan det også hurtigt blive en begrænsning for udviklingen at nye og bedre produkter. Håber meget at lovgiverne får tænkt udvikling ind også...
Da opladeren sidder inde i en telefon eller tablet/computer, bliver det nok svært at købe en uden. Der følger ganske vist en strømforsygning med i dag til diverse gadgets, men dette er ikke en oplader. Så vidt jeg ved er der ikke nogen af disse strømforsyninger der ikke allerede i dag benytter enten USB-A eller USB-C, i hvert fald har Apple haft dette på alle telefoner og tablets siden den første iPhone, og på deres bærbare de seneste mange år. Jeg tænker det vil være minimalt for Apple f.eks. at skifte deres USB-A ladere til at leveres med USB-C i stedet.
Lenovo har også USB-C strømforsyninger, faktisk tror jeg de fleste har dette.
At en iPhone eller en iPad har ligthning stik er for den sags skyld helt underordnet. Det vil være mere vigtigt at aflive f.eks. micro USB, da dette stik går utrolig hurtigt i stykker og dermed genererer utrolige mængder af eWaste, modsat ligtning stikket jeg endnu har til gode at se gå i stykker.
Hvis du har fundet en fejl i artiklens formulering - kan du skrive til journalisten om det.. Du ved udenmærket godt hvad der menes - netop at adapteren fra strøm i huset, til "enheden" - skal være den samme på tværs af enheder.
Da opladeren sidder inde i en telefon eller tablet/computer
Teknisk har du ret. Men i størstedelen af menneskers forståelse er opladeren = strømforsyningen. EU lader til at benytte samme definition, se f.eks. det linkede PDF-dokument på https://ec.europa.eu/docsroom/documents/50321. Læg især mærke til "Unbundling the sale of the charger from the sale of the electronic device". (Jeg har ikke set, at EU vil ulovliggøre at en strømforsyning leveres med en enhed, men de har i høj grad undersøgt det).
Hvad der er mere interessant end en diskussion om hvor opladeren sidder (BMS og dermed opladeren er, rent teknisk, en del af telefonen), er denne lille bid, skjult til sidst i PDF-dokumentet:
The interoperability on the device end, which is by far the bigger challenge, is covered by today’s agreement. The interoperability of the external power supply will be ensured by the revision of the Commission’s EcoDesign Regulation in the near future, with a view to coming into force at the same time as today’s agreement.".
Så, på trods af fanfarer, har EU ikke pillet ved selve dimsen i væggen - kun ved stikket i enheden og kommunikationsprotokoller relateret til opladning (USB-PD er i nogle tilfælde i stand til at kommunikere vha. modstande mellem to ledninger..!), ikke engang minimumsladeeffekt har de sagt noget om. De forventer at lovgivning for strømforsyninger kommer til samtidigt som lovgivning for stikket, men de har det ikke på plads endnu.
Hvis jeg skal finde et lyspunkt, så åbner EU op for, at der alene er tale om minimumskrav. Hvis Apple vil fortsætte med egen ladestandard må de gerne det - så længe de understøtter EUs mindstekrav. Hvis OnePlus/OPPO vil fortsætte med at have to batterier for at kunne lade hurtigere, så må de gerne det - så længe de understøtter EUs mindstekrav.
Til slut, så lægger EU op til, at de også vil kunne regulere mindstestandarder på andet end kablet opladning, men da teknologien ikke er moden, vil de ikke blande sig endnu. I lovteksten står lige nu:
Hvad angår radioudstyr, der kan oplades på anden måde end via kabel, tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 44 for at ændre bilag Ia på baggrund af den tekniske udvikling og for at sikre et minimum af fælles interoperabilitet mellem radioudstyr og opladere hertil ved at: a) indføre, ændre, tilføje eller fjerne kategorier eller klasser af radioudstyr b) indføre, ændre, tilføje eller fjerne tekniske specifikationer, herunder referencer og beskrivelser, vedrørende grænseflader til og kommunikationsprotokoller for opladning for hver kategori eller klasse af det berørte radioudstyr.
Bilag Ia står i dag til at definere at stikket i enheden skal efterleve EN IEC 62680-1-3:2021, ligesom at hvis ladestrømmen er under 60 W (effekt, strøm, er der en forskel? /s) skal de kunne lades af kabler som lever op til samme standard.
(Jeg har ikke set, at EU vil ulovliggøre at en strømforsyning leveres med en enhed, men de har i høj grad undersøgt det).
Jeg kiggede lidt videre på https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_21_4614, og fandt dette citat:
With the new requirements, specific electronic devices will be offered without an external power supply inside the box. However, manufacturers still have the possibility to offer a bundled solution, so to sell an electronic device with an external power supply if they also offer an unbundled solution of the same exact product.
Så i udgangspunktet skal det være muligt at købe en enhed uden USB-PD-strømforsyning. Så må vi se hvor let/besværligt det blive - se f.eks. hvordan det gik da EU indførte krav om at levere Windows uden Media Player og med frit valg af browser.
Hej Nikolaj.
Det er Version2, der roder rundt i det - pressemedelelsen siger:
By autumn 2024, USB Type-C will become the common charging port for all mobile phones, tablets and cameras in the EU, Parliament and Council negotiators agreed today.
Så vidt jeg kan se, er der ikke noget der diktere hvilken type port strømforsyningen skal bruge...