EU-undersøgelse: Danmark er det mest digitaliserede EU-land

Danmark er i top, når det kommer til digitalisering i EU. Vi er bl.a. stærke, når det kommer til offentlig digitalisering og virksomheders brug af digitale teknologier.

Danmark er EU’s mest digitaliserede land. Det konkluderer en EU-undersøgelse fra Februar.

Her får Danmark scoren 0,68 ud af 1 i det digitale præstationsniveau. Det bringer os foran lande som Sverige, Holland og Finland, der også ligger i EU-toppen. I bunden er Rumænien med en score på 0,31 ud af 1. Siden 2014 er Danmark steget med 0,3 point fra 0,65.

Scoren er et gennemsnit af fem kernepunkter: Internetforbindelse, humankapital, internetbrug, integration af digitale teknologier samt digitale offentlige løsninger.

I 2014 lå Danmark på andenpladsen, når det kom til internetforbindelse - men i 2015 er vi på en femteplads, på trods af, at scoren er steget fra 0,66 til 0,69.

Humankapital dækker over den viden og erfaring, som den samlede arbejdsstyrke er i besiddelse af, og som erhverves gennem investering i uddannelse og træning. Her er Danmark placeret på tredjepladsen både i 2014 og 2015, og med samme score: 0.73.

For internetbrug ligger Danmark nu på andenpladsen med scoren 0,6 - i 2014 lå vi på førstepladsen med scoren 0,57. Vi er blandt dem, der er storforbrugere af videostreamingtjenester og nethandel.

Når det kommer til integrationen af digitale teknologier ligger vi i år nummer et. I 2014 lå vi nummer fire med en score på 0,43 - der siden er forbedret til 0,52. Ifølge undersøgelsen er særligt danske virksomheder gode til at udnytte de muligheder, digitale teknologier bringer med sig.

Og så er der de digitale offentlige løsninger. Her ligger Danmark i top - som vi gjorde det i 2014. Scoren er dog faldet fra 0,86 til 0,84. Samtidig ligger vi i top, når det kommer til det, EU betegner som eHealth. Det dækker bl.a. over digital behandling af medicinske data og digitale recepter.

Du læse mere om de danske resultater i undersøgelsen på EU-Kommissionens hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 John Michael Foley

Ja, Danmark er nr. 1 når det gælder tvangsdigitalisering, men i bund når det gælder om at passe på befolkningens personfølsomme oplysninger i myndighedernes varetægt. Det har talrige kompromitteringssager bevist og Rigsrevisonen har gang på gang dokumenteret dette. Det ville tjene Version2 også at gøre opmærksom på dette forhold i stedet for énsidigt at fremhæve den positive side af medaljen.

  • 8
  • 0
#6 Laila Jasmin Pedersen

Nu er begrebet Digitalisering ikke alene afgrænset til grænsesnittet mellem det offentlige og befolkningen. Undersøgelsen viser tydeligt, at der indgår 5 afgrænsede områder, hvor kommunikation med det offentlige kun er en mindre del af den samlede undersøgelse. Hvis vi nu tager de 5 områder hver for sig, så kan vi se, at tilvæksten i Internet-adgang herhjemme ikke er på samme niveau, som tidligere - altså når man sammenligner os med andre lande i EU. Husk - at det er i forhold til andre EU-lande. Undersøgelsen viser at mobilt bredbånd er stigende, men at fastlinie bredbånd faktisk er faldende. Andelen af hurtigere bredbåndsforbindelse (større end 30Mb/s) er stigende.

Området omkring Human Capital, der er Danmark uændret i forhold til året før. Dog anvender 92% af befolkningen internettet regelmæssigt, der er vi på anden pladsen. Den stigende udbredelse af internet har dog også betydet at gennemsnitsniveauet for basal internetviden er faldet. Her kan man jo så knytte en kommentar, at internet-sikkerhed så er mere nødvendig end tidligere, og at sikre løsninger for befolkningen er nødvendig. Der må altså bruges nogle ressourcer på at uddanne folk i basal sikkerhed på internettet.

I anvendelsen af internettet, så er der en meget stor andel, der anvender netbank (88%), hvilket jo efterhånden er naturligt i takt med at bankerne lukker deres filialer. Nethandel (81%) ligger vi på en 2.plads. Både med hensyn til Nethandel og Netbank, så er sikkerheden her rigtig vigtig. Som jeg tidligere kommenterede, så er viden om basal internetsikkerhed en absolut nødvendighed. Video-on-Demand ligger også godt til, hvilket jo stemmer fint overens med en stigende andel af hurtige internetforbindelser.

I Integrationsområdet, der er anvendelsen af Cloud, eFaktura og ehandel en væsentlig årsag til at vi ligger nummer 1 her. Med en stigende Cloud-optagelse og samtidig med at virksomheder i Danmark i stigende grad overgår til også at anvende internettet mere aktivt, så vil vi nok fastholde en pæn position her.

Så kommer vi til området, hvor det offentlige agerer: Offentlige digitale services. Hvis vi kigger nærmere på tallene, så er der faktisk ikke sket den store ændring her. Det er faktisk kun indenfor 2 dele, at vi kan præstere en vækst: Forudfyldte blanketter og online færdigbehandling af sager. Så vi kan se, at trods de mange historier i medierne omkring den offentlige digitaliseing, så har det faktisk ikke haft den store effekt i befolkningen.

Så det jeg kan bruge denne undersøgelse til, det er at en forøgelse af viden omkring sikkerhed på internettet er nødvendig. Selvom det officielle tal fra bankerne fortæller om et faldende antal svindel tilfælde og mindre tab via online-indbrud, så tror jeg vi alle i en-eller-anden udstrækning har været udsat for de hersens "Nigeria"-breve. Desværre er der stadigvæk nogen, der falder for dem, og når vi har set at niveauet for basal internetviden er faldende (gennemsnitligt), så er det ikke så underligt. Folk bliver jo tvunget over på internettet både af det offentlige og af bankerne, så det altså nødvendigt med en indsats omkring sikkerhed.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere