EU-undersøgelse: Danmark er det mest digitaliserede EU-land

19. marts 2015 kl. 14:317
Danmark er i top, når det kommer til digitalisering i EU. Vi er bl.a. stærke, når det kommer til offentlig digitalisering og virksomheders brug af digitale teknologier.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danmark er EU’s mest digitaliserede land. Det konkluderer en EU-undersøgelse fra Februar.

Her får Danmark scoren 0,68 ud af 1 i det digitale præstationsniveau. Det bringer os foran lande som Sverige, Holland og Finland, der også ligger i EU-toppen. I bunden er Rumænien med en score på 0,31 ud af 1. Siden 2014 er Danmark steget med 0,3 point fra 0,65.

Scoren er et gennemsnit af fem kernepunkter: Internetforbindelse, humankapital, internetbrug, integration af digitale teknologier samt digitale offentlige løsninger.

I 2014 lå Danmark på andenpladsen, når det kom til internetforbindelse - men i 2015 er vi på en femteplads, på trods af, at scoren er steget fra 0,66 til 0,69.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Humankapital dækker over den viden og erfaring, som den samlede arbejdsstyrke er i besiddelse af, og som erhverves gennem investering i uddannelse og træning. Her er Danmark placeret på tredjepladsen både i 2014 og 2015, og med samme score: 0.73.

For internetbrug ligger Danmark nu på andenpladsen med scoren 0,6 - i 2014 lå vi på førstepladsen med scoren 0,57. Vi er blandt dem, der er storforbrugere af videostreamingtjenester og nethandel.

Når det kommer til integrationen af digitale teknologier ligger vi i år nummer et. I 2014 lå vi nummer fire med en score på 0,43 - der siden er forbedret til 0,52. Ifølge undersøgelsen er særligt danske virksomheder gode til at udnytte de muligheder, digitale teknologier bringer med sig.

Og så er der de digitale offentlige løsninger. Her ligger Danmark i top - som vi gjorde det i 2014. Scoren er dog faldet fra 0,86 til 0,84. Samtidig ligger vi i top, når det kommer til det, EU betegner som eHealth. Det dækker bl.a. over digital behandling af medicinske data og digitale recepter.

Du læse mere om de danske resultater i undersøgelsen på EU-Kommissionens hjemmeside.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
23. marts 2015 kl. 13:14

Nu er begrebet Digitalisering ikke alene afgrænset til grænsesnittet mellem det offentlige og befolkningen. Undersøgelsen viser tydeligt, at der indgår 5 afgrænsede områder, hvor kommunikation med det offentlige kun er en mindre del af den samlede undersøgelse. Hvis vi nu tager de 5 områder hver for sig, så kan vi se, at tilvæksten i Internet-adgang herhjemme ikke er på samme niveau, som tidligere - altså når man sammenligner os med andre lande i EU. Husk - at det er i forhold til andre EU-lande. Undersøgelsen viser at mobilt bredbånd er stigende, men at fastlinie bredbånd faktisk er faldende. Andelen af hurtigere bredbåndsforbindelse (større end 30Mb/s) er stigende.

Området omkring Human Capital, der er Danmark uændret i forhold til året før. Dog anvender 92% af befolkningen internettet regelmæssigt, der er vi på anden pladsen. Den stigende udbredelse af internet har dog også betydet at gennemsnitsniveauet for basal internetviden er faldet. Her kan man jo så knytte en kommentar, at internet-sikkerhed så er mere nødvendig end tidligere, og at sikre løsninger for befolkningen er nødvendig. Der må altså bruges nogle ressourcer på at uddanne folk i basal sikkerhed på internettet.

I anvendelsen af internettet, så er der en meget stor andel, der anvender netbank (88%), hvilket jo efterhånden er naturligt i takt med at bankerne lukker deres filialer. Nethandel (81%) ligger vi på en 2.plads. Både med hensyn til Nethandel og Netbank, så er sikkerheden her rigtig vigtig. Som jeg tidligere kommenterede, så er viden om basal internetsikkerhed en absolut nødvendighed. Video-on-Demand ligger også godt til, hvilket jo stemmer fint overens med en stigende andel af hurtige internetforbindelser.

I Integrationsområdet, der er anvendelsen af Cloud, eFaktura og ehandel en væsentlig årsag til at vi ligger nummer 1 her. Med en stigende Cloud-optagelse og samtidig med at virksomheder i Danmark i stigende grad overgår til også at anvende internettet mere aktivt, så vil vi nok fastholde en pæn position her.

Så kommer vi til området, hvor det offentlige agerer: Offentlige digitale services. Hvis vi kigger nærmere på tallene, så er der faktisk ikke sket den store ændring her. Det er faktisk kun indenfor 2 dele, at vi kan præstere en vækst: Forudfyldte blanketter og online færdigbehandling af sager. Så vi kan se, at trods de mange historier i medierne omkring den offentlige digitaliseing, så har det faktisk ikke haft den store effekt i befolkningen.

Så det jeg kan bruge denne undersøgelse til, det er at en forøgelse af viden omkring sikkerhed på internettet er nødvendig. Selvom det officielle tal fra bankerne fortæller om et faldende antal svindel tilfælde og mindre tab via online-indbrud, så tror jeg vi alle i en-eller-anden udstrækning har været udsat for de hersens "Nigeria"-breve. Desværre er der stadigvæk nogen, der falder for dem, og når vi har set at niveauet for basal internetviden er faldende (gennemsnitligt), så er det ikke så underligt. Folk bliver jo tvunget over på internettet både af det offentlige og af bankerne, så det altså nødvendigt med en indsats omkring sikkerhed.

7
24. marts 2015 kl. 13:54

@Laila: Tak! Du har lige hævet niveauet for kommentarerne her adskillige point for hele året.

4
20. marts 2015 kl. 11:43

Den offentlige digitalisering i DK er gået over gevind og for hurtigt, for at spare penge, men det kommer den ikke til. systemerne virker jo ikke som man tror.

5
20. marts 2015 kl. 11:53

...systemerne virker jo ikke som man tror.

Jo de gør.

Også med IT-projekter går det ud på at veksle (kanalisere) offentlige penge ud til virksomheder , der så kan levere "hvidvaskede" ydelser tilbage som (bi)jobs,kampagnebidrag,mv.

Da det er 'andres penge' er men ligeglad med at vekselkursen er sindssygt ringe.

K

3
20. marts 2015 kl. 09:43

Burde der ikke stå:

"Danmark er det mest digitaliserede e-Uland"

K

2
20. marts 2015 kl. 09:23

En skam at undersøgelsen kun måler kvantitet og ikke kvalitet. Jeg kunne godt tænke mig noget af det digitalisering de har i Norge eller Estland.

1
20. marts 2015 kl. 09:17

Ja, Danmark er nr. 1 når det gælder tvangsdigitalisering, men i bund når det gælder om at passe på befolkningens personfølsomme oplysninger i myndighedernes varetægt. Det har talrige kompromitteringssager bevist og Rigsrevisonen har gang på gang dokumenteret dette. Det ville tjene Version2 også at gøre opmærksom på dette forhold i stedet for énsidigt at fremhæve den positive side af medaljen.