EU uddeler smæk til Microsoft

EU-Kommissionen er på vej til at genoplive sagen omkring Microsofts mulige monopolmisbrug ved at distribuere Internet Explorer sammen med Windows.

Det kan virke som et deja-vu, men monopolsagen omkring Microsofts webbrowser Internet Explorer er tilbage. Denne gang på foranledning af norske Opera, som i 2007 klagede til EU-Kommissionen over Microsofts distribution af Internet Explorer sammen Windows.

EU-Kommissionen er nu nået frem til, at Microsoft formentligt har misbrugt dets monopol siden 1996 til at holde andre browserproducenter ude af markedet.

Det fremgår af et svar, som Microsoft offentliggjorde fredag, efter at have modtaget den foreløbige afgørelse fra EU-Kommissionen torsdag.

Den samme konklusion nåede de amerikanske konkurrencemyndigheder frem til i deres sag mod Microsoft, som blev indledt helt tilbage i 1996. Microsoft indgik et forlig med de amerikanske myndigheder i 2001.

Siden da har softwaregiganten haft flere opgør med EU og erklærede i 2007, at selskabet fremover ville være mere samarbejdsvillig, efter EU havde truet med store bøder, hvis Microsoft ikke fulgte domstolens afgørelse fra 2004.

Udspillet fra EU kommer på et tidspunkt, hvor Microsofts markedsandel på browsermarkedet er den laveste i mange år på grund af konkurrence fra især Mozillas Firefox.

Tidligere i år måtte Microsoft betale 6,7 milliarder kroner i bøde til EU, oven i 5,7 milliarder kroner, firmaet tidligere betalte for ikke at efterleve EU's henstillinger.

Også i 2004 måtte Microsoft betale 3,7 milliarder kroner efter EU-dom for at udnytte sin dominerende stilling på markedet for styresystemer til at holde konkurrenter ude.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Sparre

Det er dog utroligt som folk har ondt af Microsoft's success!

Synes efterhånden det er lidt komisk faktisk. Vi brokker os jo heller ikke over at måtterne i vores biler eller parkometret bliver leveret med når vi køber en ny bil. Her må forbrugerne selv være de kloge og skifte ud hvis ikke de er tilfredse.

Men nej nej. Når det er Microsoft så skal vi sandelig hjælpe de stakkels mennesker der ikke kan finde ud af hente Firefox eller Opera selv.

Microsoft levere et produkt hvor en browser er med i pakken. Det er vel ikke mere galt end at de samtidig har Notepad og Calculator med i pakken?

 • 0
 • 0
#2 Malte Christensen

Næh, men hvis bilen var leveret af en fabrik, som havde de facto monopol, hvis måtterne var installeret, så de ikke kunne udskiftes med bedre måtter fra en anden leverandør, uden at bilen faldt fra hinanden, så sagen måske anderledes ud?

Fordelen ved at have sit eget parkometer, som du nævner, kan sikkert diskuteres ;-). En ting mere, som kunne hackes ...

 • 0
 • 0
#3 Jarle Knudsen

Det er dog utroligt som folk har ondt af Microsoft's success!

Nå, har du også ond af at mafia, pushere og andre kriminelle bliver straffet?

Som jeg husker er MS ikke bleg at tage tvivlsomme og til tider direkte ulovlige metoder, for at tryne konkurenterne. Blev de ikke dømt et par gange før, eller er det mig der husker forkert?

 • 0
 • 0
#5 Jakob Bruun Hansen

Så vidt jeg husker, går Operas beskyldning på, at MS bruger sit monopolstatus til at forhindre, at PC-leverandøre som HP og DELL i at lave aftaler med firmaer som Opera, om at lægge deres browser som standart. Det har altså ikke meget med Christians bilmåtte-analogi. Det er som bekendt forbudt at bruge et monopol til at opnå markedsfordele på et andet produkt.

Jeg er i øvrigt godt træt af, at nogle debattører altid går ud fra, at kritik af microsoft bare skyldes misundelse. Hvis Steve Ballmer begyndte at slå folk ihjel i supermarkedet, ville politiet og dommeren nok også blive beskyldt for, at de bare ikke kunne lide en mand med succes..

 • 0
 • 0
#6 Rasmus Lund-Hansen

Monopol-sagerne mod Microsoft i forbindelse med Internet Explorer stammer fra en tid hvor en webbrowser var noget man købte i en butik eller fik på en stak disketter når man købte et dial-up internetabonnement.

Tiden er løbet fra dem. I dag er det fuldstændig utænkeligt at udgive et operativsystem til desktop-maskiner uden at inkludere en browser. Om der så står Microsoft, Apple eller Linux på indpakningen, så er der ingen OS'er rettet mod slutbrugere, der ikke har en browser pre-installeret.

At Opera ikke rigtig har held med at sælge et der ellers kan erhverves ganske gratis fra både MS, Apple, Google og Mozilla, det må være deres eget problem.

 • 0
 • 0
#7 Jakob Bruun Hansen

Tiden er da netop ikke løbet fra monopol-sagerne. Tværtimod. Se bare hvad den sidste EU-retsag har gjort for at få åbne standarter frem. Selv Microsoft er langsomt ved at komme med på vognen (godt hjulpet af EUs konkurrence-kommissær).

I dag er det fuldstændig utænkeligt at udgive et operativsystem til desktop-maskiner uden at inkludere en browser.

.

Det tvivler jeg også på er Operas mål. De ønsker at få PC producenter til at vælge Opera i stedet for IE.

 • 0
 • 0
#10 Rasmus Lund-Hansen

Det tvivler jeg også på er Operas mål. De ønsker at få PC producenter til at vælge Opera i stedet for IE.

Operas klage nævner intet om producenter. Klagen går udelukkende på at Microsoft skævvrider konkurrencesituationen ved at inkludere IE med Windows, samt at IE ikke overholder HTML-standarderne til punkt og prikke.

Klagen indeholder intet om at MS skulle udnytte deres markedsandele til at tvinge PC-producenter til ikke at inkludere konkurrende produkter som Opera.

Som jeg skrev tidligere, så er en webbrowser i dag en naturlig del af ethvert desktop-operativsystem. Alligevel mener Opera at Microsoft gør noget forkert ved at have en browser i Windows, og vil tvinge Microsoft til at inkludere tredjepartsbrowsere (se nedenstående pressemeddelelse for dokumentation).

Ærlig talt synes jeg ikke at EU eller andre skal blande sig hvad Microsoft skal inkludere i deres produkter - især ikke når det gælder en produkttype som browsere, hvor der i forvejen er rigeligt med konkurrence.

Operas store problem er at de åbenbart ikke kan konkurrere med andre browsere på lige vilkår - hvilket virker underligt, når både Google, Mozilla og Apple tilsyneladende kan.

Lidt videre læsning: http://www.opera.com/press/releases/2007/12/13/ http://news.cnet.com/8301-13505_3-9834550-16.html http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml?articleID=204802554 http://www.microsoft.com/presspass/press/2009/jan09/01-16statement.mspx?...

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

At IE har rekordlav markedsandele er ikke helt sandt. For lang nok tid siden så fandtes der slet ikke IE.

Desuden har IE stadig en meget stor udbredelse, og hvis ikke at Microsoft havde givet IE væk, så ville markedet nok have set meget anderledes ud.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere