Bliver nogle slags data eller data fra bestemte firmaer sendt forrest i køen hos internetudbyderne, når der er travlhed på linjerne?
Mistanken om, at udbyderne bryder princippet om netneutralitet får nu Europa-Parlamentet til at sætte gang i en undersøgelse af, om internet-leverandørerne administrerer netværkstrafikken ordentligt, eller om det er nødvendigt med strengere regler på området. Det skriver Engadget.
Undersøgelsen vil dække både de mobile og faste internetforbindelser og vil specielt fokusere på de forskelle, som kunderne oplever, når de skifter internetudbyder.
Desuden vil man forhøre sig hos internetudbydernes kunder for at sikre sig, at leverandørerne i tilstrækkelig grad er åbne omkring deres administrering af internethastighed og generelle måder at håndtere trafikken på.
»Det er ikke i orden at Skype eller andre lignende services bliver favoriseret. Det er konkurrenceforvridende. Det er ikke i orden at stjæle kundernes internethastighed,« udtalte Neelie Kroes, der er næstformand for Europakommisionens Digitale Agenda, i en tale.
Hun indrømmede dog, at nogle internetudbydere har et legitimt behov for at lave restriktioner på nogle af de mere ressourcekrævende services for at forhindre, at de sluger al båndbredden. Men hun understregede samtidig, at hun ville træde ind over for enhver udbyder, der viser sig at hæmme konkurrencen eller forbrugernes frie valg.
I december sidste år vedtog de amerikanske telemyndigheder, at alle typer trafik på internettet skal være lige. Loven betød blandt andet, at alle internetudbydere skulle offentliggøre deres politik for, hvordan trafikken bliver behandlet på deres netværk.
Men loven dækkede i midlertidig kun over de faste internetforbindelser og ikke over de stadig mere populære mobile bredbåndsforbindelser, og blev af flere forbrugerorganisationer kritiseret for at være for slap.
Også i Danmark har man indført love, der skal sikre princippet om netneutralitet. I 2010 blev det besluttet, at IT- og Telestyrelsen skulle have hjemmel til at gribe ind over for internetudbydere, der ikke respekterer netneutraliteten.
Men loven lod det imidlertid være op til industrien selv at definere de egentlige regler for netneutralitetens principper.
Resultatet af EU-undersøgelsen, som bliver udført af BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), vil være tilgængelig inden årets udgang.