EU stoler ikke på internetudbyderne: Ny undersøgelse af netneutraliteten

Europa-Parlamentet vil nu undersøge, om internetudbyderne laver forskelsbehandling og forhindrer lige adgang til internettets services.

Bliver nogle slags data eller data fra bestemte firmaer sendt forrest i køen hos internetudbyderne, når der er travlhed på linjerne?
Mistanken om, at udbyderne bryder princippet om netneutralitet får nu Europa-Parlamentet til at sætte gang i en undersøgelse af, om internet-leverandørerne administrerer netværkstrafikken ordentligt, eller om det er nødvendigt med strengere regler på området. Det skriver Engadget.

Undersøgelsen vil dække både de mobile og faste internetforbindelser og vil specielt fokusere på de forskelle, som kunderne oplever, når de skifter internetudbyder.

Desuden vil man forhøre sig hos internetudbydernes kunder for at sikre sig, at leverandørerne i tilstrækkelig grad er åbne omkring deres administrering af internethastighed og generelle måder at håndtere trafikken på.

»Det er ikke i orden at Skype eller andre lignende services bliver favoriseret. Det er konkurrenceforvridende. Det er ikke i orden at stjæle kundernes internethastighed,« udtalte Neelie Kroes, der er næstformand for Europakommisionens Digitale Agenda, i en tale.

Hun indrømmede dog, at nogle internetudbydere har et legitimt behov for at lave restriktioner på nogle af de mere ressourcekrævende services for at forhindre, at de sluger al båndbredden. Men hun understregede samtidig, at hun ville træde ind over for enhver udbyder, der viser sig at hæmme konkurrencen eller forbrugernes frie valg.

Læs også: Nu bliver internettet neutralt - men ikke på mobilnettet

I december sidste år vedtog de amerikanske telemyndigheder, at alle typer trafik på internettet skal være lige. Loven betød blandt andet, at alle internetudbydere skulle offentliggøre deres politik for, hvordan trafikken bliver behandlet på deres netværk.

Men loven dækkede i midlertidig kun over de faste internetforbindelser og ikke over de stadig mere populære mobile bredbåndsforbindelser, og blev af flere forbrugerorganisationer kritiseret for at være for slap.

Læs også: Ny dansk tele-lov sætter magt bag netneutralitet

Også i Danmark har man indført love, der skal sikre princippet om netneutralitet. I 2010 blev det besluttet, at IT- og Telestyrelsen skulle have hjemmel til at gribe ind over for internetudbydere, der ikke respekterer netneutraliteten.

Men loven lod det imidlertid være op til industrien selv at definere de egentlige regler for netneutralitetens principper.

Resultatet af EU-undersøgelsen, som bliver udført af BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), vil være tilgængelig inden årets udgang.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Dybdahl Ahle

Hun indrømmede dog, at nogle internetudbydere har et legitimt behov for at lave restriktioner på nogle af de mere ressourcekrævende services for at forhindre, at de sluger al båndbredden

Fordi udbyderne insisterer på at udlove fri trafik, uden at de reelt har kapacitet til det.

 • 2
 • 0
#2 Deleted User

Et problem er at enkelte kunder bruger meget store mængder trafik, en ADSL forbindelse med 4 Mb/s upload kan fås for nogle få hundrede kroner om måneden, men kan bruges til at sende lige omkring 1 TB data om måneden, hvilket er en klar underskudsforretning for teleudbyderen.

Der burde være en datatarif på omkring 50 øre per GB, men de fleste almindelige mennesker kan ikke lige gennemskue at det er stort set ingenting i forhold til deres beskedne dataforbrug, så teleselskaberne tør ikke indføre denne pris af frygt for at miste en del af deres almindelige gode kunder.

Tilbage står så storforbrugerne som de dårlige kunder teleselskaberne egentlig helst vil af med.

 • 0
 • 0
#3 Peter Makholm Blogger

Opgave til den ivrige version2-debattør: Design markedsføringsmateriale for en hypotetisk leverandør af internet til forbrugere som både er gennemskueligt og uddybende nok.

Bonus gives hvis begreberne 'gennemskueligt' og 'uddybende' defineres fornuftigt.

 • 1
 • 0
#4 Michael Lykke

Det har intet at gøre med at være en underskudsforretning. Udbyderne køber trafik af hinanden til MEGET små priser og 1 TB vil ikke koste mange øre i den forbindelse. Så en forbindelse der sælges til 200-400 kr i måneden har betalt for mange mange TB trafik og de færreste kunder har trafik i den størrelse.

Det handler nok mere om at en del udbydere med vilje oversælger deres netværk og at de ser en god forretning i at begrænse de protokoller der står for den største mængde trafik - Fx torrents, streaming m.m. Spørgsmålet er om det i sidste ende bare dækker over grådighed... Udbyderne så jo pludselig en forretning i sælge "prioritet" til virksomhederne.

I forvejene er priserne på danske bredbåndsforbindelser væsentligt højere end mange andre lande og hastighederne også en del lavere.

 • 1
 • 0
#5 Deleted User

Jeg kan ikke finde nogen samlede priser for trafik, det tætteste jeg kommer er nogle priser for leje af porte og fiberforbindelser, præcis hvor mange porte et gennemsnitligt stykke data skal igennem har jeg ikke styr på, men jeg går ud fra at det må blive til nogle stykker.

http://www.telegeography.com/telecom-resources/telegeography-infographic...

Den billigste port på listen (NYC) koster $4 per Mb/s per måned, det giver altså 63 kroner per TB, den pris skal så ganges op med antallet af porte trafikken skal igennem, der skal lægges til for brug af fiberkabler. Et slag på tasken, alt efter hvor i verden din data skal hen koster det et sted mellem 100 og 500 kr per TB.

 • 0
 • 0
#6 Michael Lykke

Jeg har tidligere været involveret i projekter omkring køb af trafik og lign. og jeg ved vi har købt trafik til priser langt langt under det du nævner. Jeg ved også at du kan købe hosting med trafik til langt under de priser - Og du kan være helt sikker tpå at peering aftalerne imellem udbyderne er uendeligt meget mindre end hvad man betaler som slutkunde for hosting.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Pedersen

Det her er en helt og aldeles uvidenskabelig "bemærkning" så don't flame me.

Vi har Telenor 10 mbit og internet kører rigtig hurtigt. MEN så Youtube, der går EVIGHEDER med buffering og buffering og det er alle dage om ugen selvom mine venner med 2 og 4 mbit får det hurtigt. Jeg har i øvrigt kun 69 ms latency...

Kan godt være det bare er weirdo for mig, men lad os da endelig få en undersøgelse ;)

 • 0
 • 0
#10 Anonym

Stoler ikke på EU, eller deres "fokus" på brugernes fordele / rettigheder.. ( SOPA, ACTA, CEPA etc. )

Så hvor langt kommer vi videre?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere