EU: Spar 8,2 milliarder om året med åbne it-standarder

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Den offentlige sektor i EU kan spare over 8,2 milliarder kroner om året ved at vælge åbne standarder og undgå at blive afhængige af enkelte it-leverandører.

Myndigheder og offentlige institutioner skal blive bedre til at vælge it-løsninger, som bygger på åbne standarder. Det vil åbne for flere leverandører og mindske risikoen for at blive låst fast på én enkelt leverandør, og det kan spare de offentlige institutioner store summer.

Anbefalingen kommer fra EU-Kommissionen, som vurderer, at den offentlige sektor i EU-landene vil kunne spare mere end 8,2 milliarder kroner om året blot ved at vælge it-løsninger, der er mere åbne.

En del af besparelsen vil komme i kraft af, at flere leverandører kan byde ind på en opgave, hvis den bygger på åbne standarder. Ifølge EU-Kommissionen ender kunden typisk med en pris, der er ni procent lavere, hvis antallet af budgivere kan fordobles.

EU-Kommissionen har derfor udarbejdet en vejledning til embedsmænd i det offentlige, som skal hjælpe med at vælge de rigtige standarder, som sikrer åbenhed og er relevante i forhold til deres behov.

Samtidig skal vejledningen hjælpe EU-landene med at udarbejde en it-strategi for, hvordan it-systemerne skal arbejde sammen, samt hjælpe med evaluere de standarder, der allerede eksisterer.

Blandt rådene er, at det kan betale sig at lægge en mere langsigtet strategi for på den måde at sprede eventuelt højere startomkostninger ved en åben model ud over en længere årrække, hvor gevinsten kan høstes og dermed modregnes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Nørregaard Blogger

Nu har jeg selv udarbejdet den type analyser hvor beløbene typisk er udledt fra de observationer, der nu engang er tilgængelige, efterfuldt af beregninger og "alt-andet-lige" betragtninger. Med andre ord er beløbet typisk beregnet med en større usikkerhed end udmeldingen tyder på.

Men ideen er god, ingen tvivl om det. Hvis vi skal ud over karetmager-syndroment (hvor systemer udvikles lokalt - perfekt tilpasset "build-to-order" men til høje omkostninger) er standarder den eneste gangbare og velafprøvede vej. Mere af det, tak.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere