EU skærper hacker-straffe: Op til fem års fængsel - og gerne mere

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Fremover skal hackere ruske tremmer i længere tid i EU-landene, som indfører op til fem års straf. Danmark er dog undtaget og kan lave egne regler.

Hacking skal straffes hårdere, har Europa-Parlamentet vedtaget, og dermed vil straframmen i de fleste EU-lande blive justeret op. Et hackerangreb mod kritisk infrastruktur, for eksempel et kraftværk, vil få en straframme på mindst 5 år. Det er altså op til medlemslandene selv at sætte den øvre grænse, så længe den ikke kommer under de 5 år, som EU har vedtaget centralt.

Danske love bliver dog ikke påvirket af de nye regler, da Danmark med retsforbeholdet ikke er forpligtet af det retslige samarbejde. Det skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

Andre typer af it-kriminalitet vil også blive straffet hårdere. Driver man et botnet, altså en hel hær af inficerede computere, vil straframmen fremover gå op til mindst tre års fængsel. Og hacking vil generelt blive straffet med op til to års fængsel. Det samme gælder ulovlig aflytning eller fremstilling af værktøjer til hacking.

Vurderer retssystemet, at der er tale om ’mindre grove’ episoder, kan den nye straframme dog afløses af mildere straffe. Det er op til medlemslandene selv at vurdere, hvor grænsen går.

De nye regler bliver vedtaget af EU-systemet inden længe, og herefter vil medlemslandene så have to år til at få opdateret de nationale love, så de afspejler de nye straframmer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ebbe Hansen

Til dem, der ikke holder sikkerheden ved lige? Jeg mener bare - ofte kan hackerne ikke stille noget op, fordi det sted, de prøver at hacke, er velholdt.

Og hvis det er mine penge og mit privatliv, der er på spil, så kan straffen for sjusk nærmest ikke gøres stor nok.

 • 5
 • 3
#3 Christian Nobel

"...blive straffet med op til to års fængsel. Det samme gælder ulovlig aflytning..."

Det er jo lidt interessant, for hvad er det f.eks. lige NSA gør, og de forskellige landes efterretningstjenester er jo heller ikke just helt rene i kanten.

Kommer loven så også til at gælde for dem, og kan EU kræve NSA's ledende medarbejdere udleveret til retsforfølgelse i EU?

Eller er det endnu engang sådan, at det der med lighed for loven er et abstrakt begreb?

Og den der med at gøre det strafbart at fremstille værktøjer til hacking åbner da en ladeport af muligheder for at kunne tildele drakoniske straffe udelukkende baseret på mumbo-jumbo jura.

 • 7
 • 0
#5 Christian Nobel

Uden ellers at skulle starte den tabte krig om ordenes oprindelige betydning, og forskellen på hacking og cracking, så kan man da også godt blive lidt nervøs ved dette: "Og hacking vil generelt blive straffet med op til to års fængsel"

Betyder det at man risikere at blive straffet, fordi man godt kan lide at lege med dimser, og en af de foretrukne hjemmesider er hackaday.com?

I jura kan alt jo lade sig gøre, især fordi den tekniske forståelse som regel er meget, meget lav.

Skræmmende.

 • 5
 • 0
#8 Cristian Ambæk

Kommer loven så også til at gælde for dem, og kan EU kræve NSA's ledende medarbejdere udleveret til retsforfølgelse i EU?

Det gælder aldrig for dem der arbejder på diverse staters side. Lovligt eller ulovligt.

Jeg husker f.eks. Ikke at en eneste person blev straffet da Skat og KMD? Vidende brød loven sidste sommer? Omkring skatter for hus ejere. Som blev sat op, velvidende at det var ulovligt og urimeligt... Som så blev opdaget.

 • 1
 • 0
#9 Kaj Nielsen

Loven har da aldrig været lige for alle, at tro det er da det værste ævl jeg længe har hørt. NSA bryder ikke amerikansk lov ved at holde øje med dig i alle detaljer, hvorfor de aldrig ville kunne udleveres på det grundlag, ligesom Danmark ikke vil udlevere de ansatte der er i staten der laver lovligt offensivt arbejde.

Dog kan jeg kun give dig ret i at, som Version2 fremstiller det, da er det et problem med hvordan de fortolker hacking og fremstilling af værktøjer til formålet.

Såfremt Danmark skulle vælge at indføre dette, da vil det være nødvendigt at få afprøvet rammerne for det. Vi kunne jo starte med at lade alle virksomheder der udøver pentest hive i retten, for på den måde at få rettens ord for hvad der er lovligt eller ej.

 • 0
 • 0
#12 Kristian Klausen

Og den der med at gøre det strafbart at fremstille værktøjer til hacking åbner da en ladeport af muligheder for at kunne tildele drakoniske straffe udelukkende baseret på mumbo-jumbo jura.

Det samme gælder ulovlig aflytning eller fremstilling af værktøjer til hacking.

The draft directive requires EU countries to set their maximum terms of imprisonment at not less than two years for the crimes of illegally accessing or interfering with information systems, illegally interfering with data, illegally intercepting communications or intentionally producing and selling tools used to commit these offences. "Minor" cases are excluded, but it is up to each country to determine what constitutes a "minor" case.

Er det forkert at tolke det som "det er ulovligt at producere hacker-værktøjer hvis det er med videresalg for øje", det der "and" som får mig til at komme i tvivl.. Nogen kloge hoveder der ved hvordan "and"/og skal tolkes?

 • 1
 • 0
#13 Claus Petersen

Er der efterhånden noget tilbage af dansk ret og lov. At "hacke" kan jo være en pusling der prøver noget SQL inject, bare for at se om det rent faktisk virker. Dengang da "jeg var barn", var det ligegyldigt, men nu, hvor alting er centralt styret og den laveste fællesnævner bestemmer, skal et hack fra en lille purk nu sidestilles med forsøg på terror eller at omstyrte demokratiet. Hvor langt ud kan det komme?

 • cep
 • 1
 • 0
#14 Michael N. Steen

"Nu er du bange." "Men vi skal længere ind. Vi skal meget længere ind i sindet."

Det stopper først den dag tilstrækkelig mange stritter imod.

Hvis det bliver ulovligt og strafbart at producere "hackerværktøjer", hvordan beskytter vi os så mod de, der misbruger den slags værktøjer? Sådanne værktøjer vil jo alligevel blive produceret af de, der vil bruge dem til andre og mere alvorlige ulovligheder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere