EU sænker grænsebommen for persondata: »Det har potentiale til at være en revolution inden for digitaliseringen«

27. november 2020 kl. 03:455
EU-cloud-bom illustration
Illustration: Iskra Denkova.
Nye anbefalinger fra EU sætter danske virksomheder og myndigheder under pres. Nu er en fremtid med amerikanske cloud-tjenester som Office 365 »meget vanskelig«, lyder det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I lysskæret fra computerskærmen besvarer han hurtigt det næste opkald. Det er en refleks, når han byder kunden velkommen til Microsofts supportcenter og spørger, hvordan han kan hjælpe.

I det sydlige Indien, i byen Bangalore, sidder en af Microsofts supportmedarbejdere klar til at løse europæiske kunders udfordringer. Med et slankt headset om hovedet lytter han, imens kunden beskriver sit problem.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
7. januar 2021 kl. 20:15

Mon ikke Microsoft, ved udsigten til at kunne miste en masse kunder, kan finde ud af at 'outsource' driften til en virksomhed i EU med et antal servere der er opstillet i EU?

4
7. januar 2021 kl. 18:51

Og selv de ikke tekniske brugere, kan nu f.eks finde ud af sikre emails, med kryptering, og policies om at en email ikke må forwardes til andre, ikke må printes, ovs, det er bare et simpelt klik væk, pga. alle de ting bare fungere i o365,

Undskyld, men det er ren snake oil.

At sætte et flag på en email man sender til 3. part kræver at 3. part anerkender flaget. Og selv hvis mailen bliver inden i o365, så kan man alligevel vidresende informationerne i denne, samt printe dette.

3
7. januar 2021 kl. 15:49

Personligt synes jeg folk ser for meget på selve klient softwaren, problemet er ikke i sig selv at erstatte et regneark eller et tekstbehandslings program.

Når jeg hører folk snakke om o365 i den her virksomhed (et par tusinde ansatte i norden), så snakker folk om email (exchange online), som de tilgår fra mobil (og selvfølgelig også fra outlook på pc'en/browser).

Og selv de ikke tekniske brugere, kan nu f.eks finde ud af sikre emails, med kryptering, og policies om at en email ikke må forwardes til andre, ikke må printes, ovs, det er bare et simpelt klik væk, pga. alle de ting bare fungere i o365, der skal ikke sættes noget op lokalt, det virker bare out of the box. (det skal selvfølgelig sættes op af IT på 365 portalen, men lokalt på pc'en er der intet der skal installeres eller konfigureres), det er ikke PGP, men det er mere end fint til det, det skal bruges til i de fleste virksomheder.

Når folk snakker om regneark, er det tit plasket ind i Power BI (cloud), det er ikke bare et simpelt selvstændigt regneark med data i, men et regneark der henter data rundt omkring fra (cloud services, on prem datakilder, kuber etc) som bliver visualiseret og bearbejdet.

Word, Powerpoint, Access, og de andre "klassiske" office programmer, ser jeg ikke brugt lige så meget mere her mere kontra fra 5 år siden, rigtig meget er erstatet af andre cloud baserede løsninger online.

Folk har virkelig taget microsoft teams til sig her, ikke bare som simpelt team chat, eller video konference, men også som erstatning for sharepoint libraries / netværks drev (alle vores netværks drev bliver fjernet her i Q1 2021, de bliver ganske enkelt ikke brugt længere), det er der hvor stort set alt kommunikation foregår nu, inden for eget team, men også mellem teams.

Folks brugerprofil er transparent flyttet til onedrive, så my documents, og skrivebordet, application settings, og alt andet automatisk bare virker, om folk logger på det eller andet sted, online eller lokalt, hvor det nemt kan tilgås fra office programmerne, men også online (web udgaverne/outlook), mobil, teams etc.

Der hvor cloud services som f.eks o365 virkelig kan noget, som jeg ikke har set nogen rigtige alternativer til, er når man i IT begynder at automatisere i langt højere grad end tidligere, jeg kan komme med et eksempel, vi bruger et nordisk HR system, hvor alle afdelinger, ansatte, eksterne konsulenter, og andet relevant metadata er samlet i, det er "master" systemet for alle ansatte / eksterne konsulenter etc.

Der har vi i azure en del runbooks, et der holder styr på brugere i AD/Azure AD, der opretter og deaktivere konti, for folk som de bliver ansat og stopper (ud fra data i HR systemet om sidste/første arbejdsdag ovs), det er alt sammen super nemt pga. der findes gode API til f.eks Azure AD (som o365 bruger).

En anden azure runbook, der holder styr på AD/Azure AD grupper, hvor folk bliver tilføjet, fjernet alt efter hvad HR angiver i deres HR system, hvert afdeling for deres egen gruppe, hver job funktion får deres egen gruppe, alt sammen ud fra HR dataene, som alt sammen bliver holdt ajour automatisk.

En anden azure runbook, der opretter teams i microsoft teams (del af 365), der findes et godt API til det også, så nemt at bruge samme HR data, til at et team per afdeling, et team per land, et team per kontor, et globalt team for alle ansatte, ovs der alt sammen holdes opdateret automatisk og pushet ud, så folk skal ikke selv ind og oprette deres teams eller tilføje/fjerne folk som de stopper/bliver ansat, men de er jo selvfølgelig også velkommen til at oprette yderligere teams, til kommunikation mellem teams, eller teams til diverse projekter. ( og selv der centralt sørge for folk der er stoppet bliver fjernet fra teams, selv IT ikke kontrollere længere).

Det er bare et eksempel på, 365 ofte ikke bare bliver brugt som en lokal office pakke, det er tit det mindste det bliver brugt som.

Det folk misser tit er hvor god integrationen er mellem de forskellige produkter, kunne man sætte sin egen mailserver op (exchange, eller qmail, postfix etc), sagtens, men så skal der av og antispam på, det kan løses, men bliver pludselig mere komplekt, så skal det virke på både mobil, browser, og pc, så skal det spille med kryptering, ok OpenPGP, men det skal sættes op lokalt fra hvis brugeren skal have muligheden for at bestemme hvilke ting der skal sikres, hvad så når modtageren ikke har OpenPGP?, med 365 bliver mailen henvist til en website, hvor man skal enten logge ind med OTP, eller en 365 konti for modtageren), hvor rigtigt mange flere bruger 365 i forvejen, så det virker langt bedre i praksis, end forlange folk sætter PGP op, det hele bliver noget rod, man kan automatisere AD, men så spiller tingene ikke med email, så er der ingen automatiske mailgrupper der er holdt opdatere automatisk, og sådan fortsætter det hurtigt. Og så kommer der alt det med sikkerheds politiker, internt må man gerne bare kunne forbinde med SSO, hvis man først er logget på, sidder man på et eksternt netværk, så skal der kræves 2FA, sidder man på en ikke arbejds pc, skal der kræves 2FA til mail, teams, og andre services, alt det kan jeg helt ærligt ikke se lade sig gøre med andre løsninger, men jeg håber da der kommer nogle alternativer.

Kunne man bruge slack istedet for teams, jo selvfølgelig, men så bliver det noget mere tungt at automatisere og få de forskellige eksterne systemer til at spille sammen.

Men igen, bare sådan det bliver set her i en større virksomhed (af både it, sælgere, administrativt personale, der alle er begejstret over hvor godt alting bare fungere sammen nu, set i forhold til da vi "bare" var on prem og ikke brugte azure/365), jeg ved godt en lille virksomhed med 10-50 ansatte nok ikke har behov for de samme funktioner, og samme behov for at automatisere ting, det er mest bare for at vise tingene fra et andet perspektiv.

Og kender man mig personligt, ved man jeg ikke er fan af hverken azure eller 365, men selv jeg kan ikke benægte at der ikke rigtigt findes noget andet brugbart alternativ.

2
17. december 2020 kl. 17:41

Jeg forstår stadig ikke, hvorfor de fleste lukker øjnene overfor alternativer til Microsofts produkter. Godt nok er der ikke lige noget alternativ til Office365, men det er der til den installerede MS Office pakke. Nemlig LibreOffice.

Men arbejdsplads har brugt LibreOffice i 3 år nu. Det kan tilbyde meget meget mere end vi nogensinde får brug for. Og så ligner det heldigvis stadigvæk MS Office, som det gjorde for nogle år siden. Får nu er MS Office ikke særlig intuitivt. Men de vælger jo at lave om på designet en gang imellem for overhovedet, at kunne vise noget nyt.

Mht. sikkerhed er digital signering (digital underskrivning) med OpenPGP muligt i LibreOffice. Den mulighed er der slet ikke i MS Office. Og når mulighed findes, hvorfor så overhovedet bruge online tjenester til digital underskrivning, som mange større revisionsfirmaer tvinger os indirekte til at bruge?

1
30. november 2020 kl. 02:55

Det er som om man tror at hvis vores data ligger på en ikke defineret server, så er de i skyen, men hvis vi kender serveren, så er det bare som i gamle dage.

Vi kan da bare lave vores egen sky, eller have en server stående. Lave en mailserver og et filsystem og installere officepakken på de enheder der skal bruge dem. Helt som i gamle dage som jo ikke er så lang tid siden.

Det passer måske ikke lige ind i de måder man nu tjener stort på med mikrolicenser, men mon ikke de finder en smart måde at hive penge op af vores lommer alligevel.

Jeg kan ikke rigtigt se hvad problemet er, fra et data sikkerhedsmæssigt synspunkt i hvert fald?