EU-politiker: Nu bliver roaming afskaffet helt i EU

21. februar 2014 kl. 13:2254
EU-politiker: Nu bliver roaming afskaffet helt i EU
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Fra 15. december 2015 er det helt slut med roaming i EU, altså særlige takster for at bruge telefonen i et andet EU-land. Sådan lyder en aftale mellem Europa-Parlamentet og Kommissionen, som nu skal godkendes af Ministerrådet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politikere og embedsfolk i EU-institutionerne har i årevis ført kamp mod de ekstravagante beløb, som det tidligere kostede at bruge sin mobiltelefon i et andet EU-land.

Og nu sætter EU-folkene det endelige dødsstød ind: Roaming skal være helt afskaffet fra 15. december 2015, altså om 22 måneder. Dermed bliver det ikke tilladt for teleselskaberne at opkræve en særlig pris for at bruge telefonen i et andet EU-land, hverken til tale, sms'er eller mobildata, melder Jens Rohde, Venstre-medlem af Europa-Parlamentet, ifølge TV2.dk.

Han fortæller, at en aftale mellem Europa-Parlamentet og EU-Kommisionen faldt på plads torsdag. Nu mangler så bare de enkelte medlemslandes accept af planen om at afskaffe roaming, gennem EU's ministerråd, men det mener han ikke vil være en forhindring. Aftalen bliver formelt vedtaget på mandag den 24. februar, hvorefter den så skal indgå som en af brikkerne i den store, samlede telelovgivning, som EU arbejder på.

Hos brancheforeningen for de danske teleselskaber er der naturligvis ikke begejstring. I en skriftlig melding skriver Teleindustriens direktør Jakob Willer, at afskaffelsen af roaming vil smitte af på teleselskabernes mulighed for at investere i bedre mobilnetværk for brugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Investeringer, som der er brug for i både Europa og i Danmark til at lukke mobilhuller og sikre adgang til bredbånd for alle.Det burde politisk være en lige så høj prioritet at sikre investeringer i udbygning af mobilnet som at sikre lave forbrugerpriser,« skriver han.

Selvom de lukrative roaming-takster forsvinder fra teleselskabernes indtægter, vil det næppe føre til højere priser for de danske telekunder nu og her, vurderer foreningen, men måske på længere sigt.

»Det er Teleindustriens vurdering, at indgrebet ikke umiddelbart vil resultere i højere nationale priser for mobiltelefoni. Men det er da klart, at indgrebet vil kunne lægge en dæmper på den priskonkurrence, som danske forbrugere har nydt godt af i mange år,« skriver Jakob Willer.

EU har i flere omgange sat et prisloft for roaming, i første omgang for sms'er og taletrafik, og siden også datatrafik. Første regulering af mobildata skete på engros-priserne, altså hvad teleselskaberne skulle betale det udenlandske selskab for ydelsen. Men da heller ikke det var nok til at få priserne ned, kom der også et prisloft for datatrafik.

54 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
52
25. februar 2014 kl. 14:50

Jeg har en hel del forbindelse til Tyskland. Blandt andet derfor har jeg en tysk mobil liggende.

Hvorfor skal jeg betale 2.25 kr/min for at ringe til tyskland når jeg kan nøjes med at betale 9 cent/min.

Det samme når jeg er i tyskland og skal ring hjem, så er det den danske mobil der bruges.

En ting jeg ikke har set her i duskutionenen, er prisen når jeg skal ringe til 3. lande?

Som jeg har forstået den, vil det koste mig det samme at ringe til Ålborg, ligegyldigt hvor jeg er i EU. Fint. Flatrate eller ej.

Hvis jeg skal ringe til Munchen, skal det vel også koste det samme som normalt. Dvs enten de 2.25 kr/min eller vil den koste 1.00 kr/min som vist er nuværende roaming pris?

Had hvis jeg sigger i Flensborg of vil ringe til London? Hvad bliver prisen så? den 2.25 som er normal udlandstakst fra dk, eller er det en pris som jeg slet ikke kan finde?

Nogen som kan gennemskue det?

/Henning

53
25. februar 2014 kl. 15:08

Som jeg har forstået den, vil det koste mig det samme at ringe til Ålborg, ligegyldigt hvor jeg er i EU. Fint. Flatrate eller ej.

ja, mobilselskaberne skal tage samme takst overalt i Europa.

Nogen som kan gennemskue det?</p>
<p>/Henning

I det øjeblik at man tvinger mobilselskaber til at åbne deres netværk, så kommer vi til at se mere konkurrence på teleydelser hen over landegrænserne, og vi får den effekt, som du efterspørger i dit indlæg.

Spørgsmålet er blot, hvordan EU har tænkt sig, at priserne på wholesale markedet skal fastsættes? Skal EU ligesom i dag fastsætte maksimale priser eller skal konkurrencen selv fastsætte priserne.

41
23. februar 2014 kl. 09:36

Det her bliver lidt ligesom at gå fra en grøft til en anden. Fra at teleselskaberne tjente fedt på roaming, kommer de nu i en situation, hvor de ikke må tage mere for roaming tjenesten, end i hjemlandet, men der er naturligvis en del ekstraomkostninger ved at roame.

Når Viptels mobil kunder ringer i Danmark, så betaler Viptel x øre i minuttet for at få trafikken ind til vores servere. Når vi så sender kaldet videres, skal vi betale en transit afgift.

I tilfældet roaming, afvikles trafikken lokalt. Dette betyder at det lokale teleselskab skal lægge ud for kaldet, men får først pengene langt senere, hvis de altså får pengene, der ligger jo også en konkursrisiko.

For os ligger der det i termineringen at vi i tilfældet roaming ikke får kaldet ind, men teleselskabet i udlandet terminerer kaldet. Derfor kan vi ikke styre prisen på termineringen,

Dertil kommer at vi som teleselskab ikke har mulighed for at monitorere kundens forbrug i forhold til den bevilligede kredit, så denne kan komme hjem med en regning på flere tusinde kroner, som kunden ikke kan/vil betale.

Dernæst kommer at mobilnettene ikke er lige godt udbygget. Dette betyder at nogle lande har højere priser på access i deres mobilnet. Enten skal teleselskaberne i disse lande ekspedere kaldene billigere for os, eller også skal vi potentielt tabe penge på det fordi vi skal afregne kaldene til skarpe danske priser.

Jeg er meget spændt på at få at vide hvad det egentligt er de har gang i. Nu her 1 juli 2014 skulle der komme noget der hedder local breakout, hvor man kan lave en aftale med en lokalt teleselskab og bruge sit nummer på deres net til deres priser. Dette giver mere mening, selvom jeg endnu ikke har fået fuldt overblik over hvordan det kommer til at fungere.

Jeg skal så understrege at det ikke er Viptel som scorer kassen på roamingen, vi får kun en lille rabat fra TDC for at videresælge roamingen. Men vi har stadigt bøvl med at administrere det, og jo flere reguleringer der kommer, jo mere administration får vi!

49
Indsendt af Torben Rune (ikke efterprøvet) den tir, 02/25/2014 - 13:14

Jeg er meget spændt på at få at vide hvad det egentligt er de har gang i. Nu her 1 juli 2014 skulle der komme noget der hedder local breakout, hvor man kan lave en aftale med en lokalt teleselskab og bruge sit nummer på deres net til deres priser. Dette giver mere mening, selvom jeg endnu ikke har fået fuldt overblik over hvordan det kommer til at fungere

Man kan læse mere om EU Roaming Regulation III her: http://mobilityinaction.bics.com/sites/default/files/EU%20Roaming%20Regulation%20III.pdf

Det er en pixi-bog udgave af det forslag er der ved at blive vedtaget i EU.

Læg mærke til referencen til artikel 3 (i EU 531/2012), som gør det obligatorisk at tilbyde roaming kald til en ARP (Alternative Roaming Partner), så mobilselskaberne bliver forpligtet til at sende roamet trafik ud af sine net.

40
23. februar 2014 kl. 02:28

Kære Jens

Din indsigt i denne verden er vist ret begrænset. Jeg tror ikke at der findes mange virksomheder der ved så meget om priser og kundernes reaktioner som teleindustrien.

Lad os se på fakta - der findes masser af områder i verden hvor roaming er afskaffet (3 kunder mellem Sverige og Danmark) (operatørerne i Irland når deres kunder er i England) etc, etc.

På toppen af det så har man reduceret priserne ned i flere omgange i EU og der kan man også se hvilken effekt selv ret store prisreduktioner har på trafikken.

Jeg ved en del om dette, dem der nok ved mest om dette i verden sidder i Birkerød og arbejder i Dannet / Mach nu http://www.starhomemach.com de håndtere over 50% af den globale roaming trafik - beklager men lavere priser har ikke den effekt som EU påstår.

Måske skulle du gøre som os andre og tage til http://www.mobileworldcongress.com/conference-overview/ så kan du stille dig op og fortælle alle dem der kommer der at de ikke har forstået en skid - jeg kan godt skaffe dig lidt rabat på konference billetterne: http://www.mobileworldcongress.com/passes-prices/ hvis du skal ind til konferencen så koster det 2.199 euro. Det er den spændende del, det er der du kan høre Mark Zuckerberg og Jan Koum fra WhatsApp tale sammen med en masse andre mennesker.

Hvis du vil nøjes med at se udstillingen hvad en stor del af de 70.000 deltagere gør så kan du komme ind for 749 euro.

Jeg er på konferencen, det er lidt sjovere.... :-)

54
25. februar 2014 kl. 15:21

Jeg ved en del om dette, dem der nok ved mest om dette i verden sidder i Birkerød og arbejder i Dannet / Mach nu <a href="http://www.starhomemach.com">http://www.starhomemach.com</a&gt; de håndtere over 50% af den globale roaming trafik - beklager men lavere priser har ikke den effekt som EU påstår.

Til orientering: Dannet har ikke eksisteret i lang tid. Mach i Luxembourg har skrottet alt af værdi i afdelingen i Birkerød (og udskilt Evenex), og er selv blevet opkøbt af konkurrenten Syniverse, undtagen Data/Finance clearingdelen for EU GSM-operatører (pga. europæisk konkurrencelovgivning) som nu kører videre som StarhomeMach.

Desuden har data og financial clearing leverandører levet højt på opskruede roamingafgifter, så de er nok ikke helt upartiske i den diskussion.

43
23. februar 2014 kl. 12:44

Din indsigt i denne verden er vist ret begrænset. Jeg tror ikke at der findes mange virksomheder der ved så meget om priser og kundernes reaktioner som teleindustrien.

Hvorfor bruger de så ikke den viden ?

Lad os se på fakta - der findes masser af områder i verden hvor roaming er afskaffet (3 kunder mellem Sverige og Danmark) (operatørerne i Irland når deres kunder er i England) etc, etc.

Ja, Ihhh hvor det batter og det giver selvfølgelig et 100% retvisende billede.....

Hvad hjælper det hvis man er TDC kunde og rejser ofte til Sverige ?` Der kan være mange forskelligeartede årsager til at kunden har TDC og ikke 3 mobil....

Kan du virkelig ikke engang selv se det ? (Nej, det havde jeg heller ikke forventet fra din side)

På toppen af det så har man reduceret priserne ned i flere omgange i EU og der kan man også se hvilken effekt selv ret store prisreduktioner har på trafikken.

Ja, vi tager den igen for pøblen. Priserne er reduceret ned fra >ekstremt mega sindsygt dyre< til >ekstremt mega dyre<

Fat det nu, det batter NADA!

Jeg ved en del om dette....

Jow jow, sikke du slynger om dig med brugbar viden ;-) Du kan rigtigt kan du, hva ?

35
22. februar 2014 kl. 21:56

"Hos brancheforeningen for de danske teleselskaber er der naturligvis ikke begejstring. I en skriftlig melding skriver Teleindustriens direktør Jakob Willer, at afskaffelsen af roaming vil smitte af på teleselskabernes mulighed for at investere i bedre mobilnetværk for brugerne.</p>
<p>»Investeringer, som der er brug for i både Europa og i Danmark til at lukke mobilhuller og sikre adgang til bredbånd for alle.Det burde politisk være en lige så høj prioritet at sikre investeringer i udbygning af mobilnet som at sikre lave forbrugerpriser,« skriver han."

Hold nu op. De er så stenalder agtige i den branche. Sæt jer nu ned om det runde bord og se om I ikke kan lave en anderledes forretning ud af det. Vend det til noget positivt. Erkend at I har sovet i timen. En undersøgelse viser at over 28% slår dataroaming fra, når de passerer grænsen. Jeg tror det tat må være langt større, nærmere de 75% (og resten ved ikke hvad roaming er). Selv store danske firmaer med afdelinger i udlandet beder medarbejderne (og nogle har ligefrem en politik for det), slå dataroaming fra og i stedet bruge WIFI når de rejser...

På det punkt tror jeg faktisk at John Strand har haft held til at sælge en af sine guld indbundne rapporter til samtlige selskaber i Europa. "Sådan r..pul... du kunden, når hun har glemt at slå dataroaming fra"....

37
22. februar 2014 kl. 23:35

Slukker telefonen</p>
<p>En ny undersøgelse foretaget for EU-kommissionen viser dog, at der kan være god grund til, at de europæiske teleudbydere lytter til roaming-forbuddet.</p>
<p>Undersøgelsen blandt 28.000 europæeres mobilvaner viser nemlig, at europæiske teleselskaber går glip af 300 millioner kunder på grund af de nuværende gebyrer for at snakke i mobiltelefon eller brug af data, når folk rejser indenfor EU.</p>
<p>De nuværende gebyrer er skyld i, at næsten alle EU-borgere begrænser sig i at bruge telefonens ekstrafunktioner som eksempelvis Facebook, når de rejser.</p>
<p>"Forbrugerne begrænser deres telefonbrug på ekstreme måder, og dette giver ikke mening for selskaberne heller," siger EU's kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes.

Tankevækkende......

(http://epn.dk/teknologi2/tele/ECE6508631/dyrt-mobilbrug-i-udlandet-taet-pa-afskaffelse/)

38
23. februar 2014 kl. 00:21

Undersøgelsen blandt 28.000 europæeres mobilvaner viser nemlig, at europæiske teleselskaber går glip af 300 millioner kunder på grund af de nuværende gebyrer for at snakke i mobiltelefon eller brug af data, når folk rejser indenfor EU.</p>
<p>De nuværende gebyrer er skyld i, at næsten alle EU-borgere begrænser sig i at bruge telefonens ekstrafunktioner som eksempelvis Facebook, når de rejser.</p>
<p>"Forbrugerne begrænser deres telefonbrug på ekstreme måder, og dette giver ikke mening for selskaberne heller," siger EU's kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes.

Ja det er en meget tankevækkende undersøgelse og man kan starte med at spørge sig selv om hvem der ved mest om priselasticitet i telebranchen, EU eller telebranchen....

Efterfølgende så kan man spørge sig selv om de massive prisnedsættelser der har været på roaming gennem de senere år har givet én tilsvarende vækst i trafikken...

De sidste spørgsmål kan man finde svar på hos operatørerne eller hos en virksomhed der ligger i Birkerød og hedder March - i gamle dage hed den Dannet og var ejet af TDC....

Svaret på det spørgsmål er NEJ det har ikke givet den vækst som EU taler om - det eneste sted hvor der er kommet vækst (og den vækst har ikke kompenseret for prisfaldet) er på SMS området...

Hvis de folk i EU var så kloge så sad de nok ikke der men sad i bedre job i teleindustrien... :-)

Neelie Kroes er en fiasko, i hendes tid som kommissær har telemarkedet, investeringerne inden for tele og den digitale industri i Europa udviklet sig negativt - jeg tror at SF har haft større succes end hun har haft...

46
23. februar 2014 kl. 21:04

EU følger bare den politik som man har fortalt man ville.

Neelie Kroes er en fiasko, i hendes tid som kommissær har telemarkedet, investeringerne inden for tele og den digitale industri i Europa udviklet sig negativt - jeg tror at SF har haft større succes end hun har haft...

Med negativt mener du mindre investering, som alle andre steder under finanskrisen ? Eller negativt som at teleselskab ikke får så meget ud af investeringer, da der er kommet love og regler for hvor meget man må flå folk.

At de piver har jeg det helt godt med, de gør det bare ikke nok, at de nu mister roaming fik de besked på for snart 10 år siden da EU bad dem om at finde en måde at mindske priser EU lande i mellem, hvis ikke ville EU gøre det for dem. Og det er det som sker nu.

Der er heller ikke mange teleselskab som er gået konkurs her under krisen, et tegn til på at indtjening ikke har været for lille.

At du ikke kan lide Neelie Kroes, og kalder det en fiasko, synes alle andre er en flot politik som viser at EU ikke kun er til for kapital men også for borger, og selv om du repræsentere kapitalen her, så må i denne sag sande at Demokrati og sund fornuft har vundet over lobbyisme fra telefonselskabernes side.

Vi andre siger bare tudefjæs.

39
23. februar 2014 kl. 01:22

Ja det er en meget tankevækkende undersøgelse og man kan starte med at spørge sig selv om hvem der ved mest om priselasticitet i telebranchen, EU eller telebranchen....

Ja, det burde have været en undersøgelse de selv havde foretaget for lang tid siden... Men går den så går den. Nu går den så ikke længere og så pives der højlydt....

Det minder unægtelig om nyhedsbranchen dengang Internet kom. Hvordan skulle mange tage penge for nyhederne ?

Efterfølgende så kan man spørge sig selv om de massive prisnedsættelser der har været på roaming gennem de senere år har givet én tilsvarende vækst i trafikken...

Suk, John. Du påstår du er teleanalytiker. Hvad er det du har analyseret ? Din bare r.... måske ? Fordi prisen går fra >meget mega dyr< til >mega dyr< forventer man så en kæmpe vækst ? Så er man sgu da noget fat svag... Det er sgu da logik for perlehøns. Enhver idiot der befinder sig i udlandet, som man ringer til på deres mobil kommer med standard kommentaren "Det er dyrt det her, jeg befinder mig i X, er hjemme igen om Y dage, kan vi tale sammen der ?" for de gider ikke betale flere kr. i minuttet for en samtale, de har ubegrænset af hjemme.

Alle ringer hjem fra Skype, VoIP eller andet når de er på ferie. Men det er åbenbart et marked teledinosaurerne vil gå glip af. Der mangler virkeligt klassens frække "OnFone" eller Frank Rasmussen (Telmore, Bibob osv.) på europæisk plan der kan skubbe til markedet og flytte mastodonterne...

Svaret på det spørgsmål er NEJ det har ikke givet den vækst som EU taler om - det eneste sted hvor der er kommet vækst (og den vækst har ikke kompenseret for prisfaldet) er på SMS området...

Det var så her at man havde forventet at der var en "klog" teleanalytiker der havde analyseret sig frem til hvordan og hvad der skulle til for at få den vækst der kompenserer for prisfaldet, som han kunne sælge som hemmelig rapport til teledinosaurerne...

Det er ellers almindeligt kendt i alle mulige andre brancher og noget af det første man lærer vedr. markedsføring, at der kan være udefra kommende trusler der ændrer indtjeningsbilledet. Men åbenbart ikke i telebranchen. Men hvad kunne man ellers forvente, når nu de køber rapporter fra en tåbelig teleanalytiker der ikke kan hjælpe dem....

SUK siger jeg bare...

34
22. februar 2014 kl. 21:32

Investeringer, som der er brug for i både Europa og i Danmark til at lukke mobilhuller og sikre adgang til bredbånd for alle.Det burde politisk være en lige så høj prioritet at sikre investeringer i udbygning af mobilnet

Det han egentlig mener er, at financieringen af mobildækning og bredbånd i udkantsdanmark skal komme fra roaming-afgifter. Hvis så folk holder op med at bruge deres mobil i udlandet, forsvinder fundamentet for udkantsdanmark.

Johan Herman Wessel har ikke levet forgæves.

36
22. februar 2014 kl. 22:06
29
Indsendt af Torben Rune (ikke efterprøvet) den fre, 02/21/2014 - 20:25

Her er et - ud af mange lignende - eksempler på, hvad TDC har sagt om roamingafigften:. "Roaming udgør en mindre del af den samlede mobilomsætning," skriver TDC's kommunikationsrådgiver Povl Rasmussen i et svar...

Så dengang (for 20 måneder siden) var roaming åbenbart ikke noget der var værd at nævne, eller selskaberne tjente tykt på.

I dag - hvor EU så griber ind - er fortegnet vendt. Interessant.

Men, Jakob Willers forudsigelse er jeg ikke enig i: "...Men det er da klart, at indgrebet vil kunne lægge en dæmper på den priskonkurrence, som danske forbrugere har nydt godt af i mange år..."

Nej, EUs indgreb kommer for at skabe et sammenhængende europæisk telemarked. Dermed kommer danske teleselskaber ikke kun til at konkurrere mod hinanden, men (i princippet) med alle andre europæiske teleselskaber. Det kan nok holde gang i priskonkurrencen. Det forklarer også hvad der står på spil for selskaberne, og hvorfor der kæmpes så voldsomt imod.

27
21. februar 2014 kl. 16:32

Nu er roaming bare en mindre del en meget stor telepakke og alle de kloge i EU siger at det ikke bliver godkendt på denne side af et valg.

Det store problem i EU er at man i mange lande (Danmark er en undtagelse) har teleselskaber der underinvestere - den pakke der er lige nu vil ikke stimulere investeringerne i EU....

26
21. februar 2014 kl. 16:08

Det får iPhone brugere naturligvis ikke glæde af, da Apple jo notorisk ignorerer EU-love

24
21. februar 2014 kl. 15:54

Denne nyhed er sød musik i manges ører. Håber det ikke er for godt til at være sandt. Teleselskaberne ville selvfølgelig lave dette frivilligt, men så skal der tvang til via lovgivning. Stort plus til EU, hvis dette bliver virkelighed.

25
21. februar 2014 kl. 15:58

Der var en slåfejl. Der skulle stå: "Teleselskaberne ville selvfølgelig IKKE lave dette frivilligt, men så skal der tvang til via lovgivning." Hermed rettet.

23
21. februar 2014 kl. 15:34

Teleselskaberne er vel ikke forpligtede til at roame hinanden? Et eller andet sted kunne man frygte at det ville give bagslag, og de alle sammen blev pisse sure over at blive sat på plads af EU, og bare helt droppede AL roamingsamarbejde, i gensidig interesse.

Jeg er dog selv stor fan af EU initiativet, og synes at det er noget af det bedste de har spyttet ud indtil videre. Er også spændt på om mine 99 kroner pr. måned for 10GB Data hos Oister vil gælde næste gang jeg er i udlandet efter 2015. :)

48
25. februar 2014 kl. 09:14

Teleselskaberne er vel ikke forpligtede til at roame hinanden?
Et eller andet sted kunne man frygte at det ville give bagslag, og de alle sammen blev pisse sure over at blive sat på plads af EU, og bare helt droppede AL roamingsamarbejde, i gensidig interesse.

Nej, det er nemlig korrekt. Teleselskaberne er ikke forpligtet til at tilbyde roaming i udlandet.

Problemet med EUs forslag er, at det er skævt - forstået på den måde, at det er de nordeuropæiske borgere, der kommer til at betale for sydeuropæiske teleselskabers indtægter. Sådan har det altid været, men med EUs forslag så bliver det endnu værre.

Jeg kan sagtens forstille mig et fremtidssenarie, der er tilugunst for danske forbrugere; Når TDC kommer med huen i hånden og spørger de spanske, italienske, franske og græske teleselskaber, hvad de kan tilbyde af vilkår, så får de svaret, at alle teleselskaberne følger EUs "anbefalinger" og tager den maksimale tilladte engropris.

Det betyder, at TDC kommer til at tabe enorme summer ved at tilbyde roaming. Vinderne bliver de store teleselskaber, der ejer lokale teleselskaber i sydeuropa. Et selskab som Telia har f.eks. foden indenfor i Spanien (Yoigo), og Telenor ejer (indirekte) WIND i Italien og Grænkenland. Et selskab som TDC vil måske via selskabets partneraftaler med Vodafone kunne klare problematikken den vej igennem, men under alle omstændigheder, så vil EUs forslag nok give en ubalance i markedet, hvor nogle teleselskaber får en markant bedre position end andre.

Jeg trorm at EUs forslag under alle omstændigheder vil afskaffe den universelle roaming, hvor man frit kan vælge mellem 2-3 teleselskaber i hvert land. Jeg kan sagtens forestille mig en fremtid, hvor kunder hos Telia kun kan vælge at roame på Yoigo i Spanen og Telenors kunder kun kan bruge WIND i Italien og Grækenland. TDCs kunder kommer i fremtiden til udelukkende at kunne roame på Vodafones netværk (eller partnernetværk) i udlandet.

Jeg synes EUs plan er fin for forbrugerne, men jeg ser altså også mange udfordringer.

Jeg vil gerne takke Kjeld Flarup Christensen for den fine forklaring om hvordan roaming i dag bliver foretaget, da det giver et godt indblik i nogle af de problematikker der er forbundet med roaming, og økonomien/teknikken bag.

Og så lige en personlig erfaring - de sydeuropæiske mobilnetværk er godt nok ringe. Selv på de spanske ferieøer er dækningen enormt ringe sammenlignet med Danmark.

51
25. februar 2014 kl. 14:29

Nej, sådan kommer det ikke til at gå, da MNOerne bliver forpligtet til LBO (jfr. EU 531/2012) - se mit forrige indlæg.

Okay, så EU tvinger altså teleselskaberne til at åbne deres netværk ligesom man tidligere gjorde i Danmark. så begynder forslaget jo at give mening.

Men lige umiddelbart, så forstår jeg dog ikke Alternative Roaming Partner princippet - måske er det bare mig? Telenor ejer f.eks. indirekte WIND i Italien - skal Telenor i Danmark, Norge og Sverige så tvinges til tilbyde deres kunder to roaming partnere i Italien?

21
21. februar 2014 kl. 15:22

Det lyder jo godt, men jeg forstår godt noget af industriens modstand. Fra den dato kan jeg vel lige så godt købe et abn fra et firma i Portugal, der betaler en hel anden moms-sats?

Men som forbruger umiddelbart fedt, og ja det vil fører til øget forbrug! Spændende om de danske flat-rate abn fortsætter ...

31
21. februar 2014 kl. 21:41

Både og. Momsreglerne i EU betyder at du som virksomhed skal opkræve den momssats som gælder i kundens hjemland med mindre din samlede årlige omsætning til dette land ligger under en bagatalgrænse på et par hundrede tusinde kroner.

Med andre ord, som dansker skal du betale 25% moms uanset hvilket land du køber abonnementet hos.

Men når det så er sagt, så kan teleselskaberne jo stadigvæk konkurrere, så måske et britisk eller polsk abonnement er billigere. Spørgsmålet er dog om disse kan fåes med et dansk mobiltelefonnummer?

33
Indsendt af Torben Rune (ikke efterprøvet) den fre, 02/21/2014 - 22:12

EU kigger på hele skattespørgsmålet i forhold til tjenesteydelser som flyder frit, f.eks. teletjenester. Som reglerne er nu er det korrekt, at privatpersoner, som ikke er momsregistreret, skal betale moms i det land hvor tjenesten aftages. Men det bliver jo lidt mærkeligt, hvis man bevæger sig rundt imellem mange lande i løbet af et år, og derfor kræver det fornyet og fælles EU lovgivning.

Firmaer som har et momsnummer skal ikke opkræves moms af den udenlandske leverandør.

20
21. februar 2014 kl. 15:20

Roaming bliver ganske uinteressant for den enkelte netværks operatør hvis der ikke foregår en prisafregning mellem roaming partner og ens egen operatør (i dag deles roaming trafik indtægten mellem operatør og roaming partner). Derfor vil konsekvensen bliver mindre tilgængelig af mobil netværk. En - eksempelvis - spansk operatør vil naturligvis foretrække at servicere en ikke EU borger med en operatør i et ikke EU land som giver reelle roaming indtægter i stedet for en EU borger med en operatør som ikke giver roaming indtægt. Af samme grund er national roaming ikke åbnet mellem danske operatører selv om det kunne give bedre dækning for den enkelte mobil bruger - der er ingen operatør i Danmark der er interesseret i at afregne national trafik til sine konkurrenter, da de fleste abonnementer i dag er fastpris abonnementer.

28
21. februar 2014 kl. 19:41

"Af samme grund er national roaming ikke åbnet mellem danske operatører " Det er så løgn, da 3 har et samarbejde med TDC

19
21. februar 2014 kl. 14:58

Altså jeg kunne da godt acceptere at betale lidt mere, når jeg var i udlandet. Måske f.eks. 200kr. ekstra en sommer for at roame data på ferieturen. Men sådan er det jo ikke. I april tager vi til Disney Paris. Der køber jeg et taletidskort med 6GB data i FR. Det koster 330kr. Det kan jeg få ca. 60 MB for hos mit danske selskab. Dvs. at jeg betaler 100 gange overpris i forhold til taletid i selve landet.

Derfor køber jeg altid lokale kort, hvis vi er afsted længe. De penge kunne selskaberne jo ligeså godt selv tjene. Nu er EU så blevet trætte af at vente på markedet dropper deres kartellignende ågerpriser. Det synes jeg sgu er fint nok.

14
21. februar 2014 kl. 14:28

Men hvad med opkald til udlandet her er taksterne stadig meget høje

17
21. februar 2014 kl. 14:38

Men hvad med opkald til udlandet her er taksterne stadig meget høje

Hvis det skal koste normaltakst at ringe fra en dansk nummer i Spanien til Danmark (eller for den sags skyld til et spansk nummer i Spanien), så vil teleselskaberne nok få svært ved at overbevise kunderne om at det skal være dyrere at ringe fra Danmark til Spanien.

Opkald til udlandet er i dag generelt billigere end opkald i udlandet.

10
21. februar 2014 kl. 14:16

Vil det sige at ens takster på sms/mms og data hos ens mobilselskab er det samme, uanset om man er i udlandet eller i hjemme fra 15 dec 2015?

6
21. februar 2014 kl. 13:52

I sidste ende får alle bare smidt en højere pris i ansigtet så ingen vinder alligevel i den sidste ende ;)

13
21. februar 2014 kl. 14:26

Mnjaa... lad os lige se på den påstand: Når slutbrugeren er i udlandet bruger de ikke data, sender ikke MMS'er eller SMS'er og taler kun når det er nødvendigt... det er et tab (som visse tumper gerne formulerer det) som nu vil forsvinde. Det vil i sidste ende betyde at mængden af kunder som bruger de tjenster når de er på rejse i EU vil stige fra måske 10% til 95%, det er virkeligt et tab som bliver et stort problem for teleselskaberne... jeg tror de går konkurs hele bundtet.

9
21. februar 2014 kl. 14:07

Lige nu er avancen fuldstændig obskøn. Ligesom med SMS er det lykkedes at lade som om der er et produkt - at sende en besked når der er frit på netværket, at telefonen skifter netværk og der fremsendes en regning.

Hvis deres profit skal være det samme, så ja - så må prisen sættes op (hvilket ikke nødvendigvis ville virke). Men der er jo ingen der siger at teleselvskabernes indtjening er en naturkonstant.

8
21. februar 2014 kl. 13:55

Hvis der var en højere omkostning, ja.

Men hvad er ekstra-omkostningen, der ikke er der ved brug af dit eget netværk? Lige nu er den nok temmelig høj til at afregne på tværs.

Mon ikke teleselskaberne får fundet en effektiv teknisk løsning på at afregne på tværs, som ikke koster dem ret meget, så den omkostning bliver forsvindende lille.

5
21. februar 2014 kl. 13:47

Jeg popper fandeme en flaske i aften!

4
21. februar 2014 kl. 13:47

"2015". - Den del mangler :-)

@Anders: Ifølge artiklen på tv2.dk er det gælder det både tale og data.

3
21. februar 2014 kl. 13:46

Først om 22 måneder, ser det ud til.

Forhåbentlig bliver reglen, at der skal opkræves samme takst på eget netværk som på andres netværk. Det vil fortsat give konkurrence på prisen, og betyde at flatrate hjemme == flatrate ude.

2
21. februar 2014 kl. 13:40

Så kan de lære det kan de.

Grådighed er en grim ting, især hvis man allerede var advaret :)

1
21. februar 2014 kl. 13:37

For det lyder da for godt til at være sandt?