EU-Parlamentets Retsudvalg stemmer for linkbeskatning og censuralgoritmer

Illustration: mixmagic / BigStock
EU’s Retsudvalg har i dag vedtaget både artikel 11, linkbeskatning, og artikel 13 om indholdsfiltre af EU’s kommende reform af ophavsretslovgivningen. Frygteligt skuffende, men kampen er ikke ovre, lyder det fra Folkebevægelsen mod EU.

EU’s Retsudvalg har i dag stemt for de kontroversielle artikler 11 og 13 i EU’s ophavsretsreform. De to artikler har - som omtalt tidligere på Version2 - fået massiv kritik af it-aktivister, menneskerettighedsorganisationer og internetplatforme.

Læs også: Protest mod ny europæisk ophavsretslov: kan lukke ned for internetplatforme

Alligevel blev de to artikler af ophavsretsreformen, som blandt andet har fået støtte fra Koda og Jens Rohde stemt igennem tidligere i dag.

»Helt grundlæggende, synes jeg, at det er frygteligt skuffende, at Parlamentets Retsudvalg på den måde ikke har lyttet,« siger Rina Ronja Kari, medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

»Når så mange mennesker råber vagt i gevær og siger at det her bliver et alvorligt problem, så synes jeg, at vi som politikere har et ansvar for at stoppe op og sige ”okay, så er det her ikke en god løsning,« fortsætter hun.

Næste stop: Europa-Parlamentet

For modstanderne af reformen er næste skridt at tage reformen op i plenarsamlingen i Europa-Parlamentet.

Størstedelen af europæisk lovgivning bliver afgjort under såkaldte trilogforhandlinger. Trilogforhandlinger sker mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen med henblik på at få love stemt igennem i førstebehandlingen. I trilogforhandlingerne om reformen repræsenteres Europa-Parlamentet af Retsudvalget.

Rina Ronja Kari håber på, at man ved at tage emnet op i Europa-Parlamentet før trilogforhandlingerne, kan ændre det mandat, som Retsudvalget forhandler med.

»Vores næste skridt er at udfordre mandatet til et plenarmøde. Vi vil gå efter at få mulighed for at stille ændringsforslag, inden forhandlingerne mellem parlamentet og rådet går i gang,« siger hun.

Det kan nemlig være svært at ændre på et lovforslag, når det har været behandlet til en trilogforhandling. 75 procent af al EU-lovgivning bliver vedtaget ved førstebehandlingen.

Usikkert udfald

Hvis partierne i Europa-Parlamentet stemmer på linje med medlemmerne af Retsudvalget, står reformen til at blive vedtaget med 393 stemmer mod 337, mens 21 ikke er affilierede med et EU-parti.

Men så enkelt kan det ikke gøres op, mener Rina Ronja Kari.

»Partierne i Europa-Parlamentet er ikke bundet specielt meget op på, hvad de mener i rådet. Det er for mig at se lige nu fuldstændigt umuligt at forudse, hvordan afstemningen kommer til at falde ud i hele parlamentet, fordi grupperne er ret splittede, også internt,« siger Rina Ronja Kari.

Hun håber på, at kritikken vil fortsætte.

»Der kan stadig nå at ske noget, men det er op ad bakke. Det jeg håber på nu, det er at der er en masse internetaktivister, der vil gøre deres stemme gældende, og højt og klart sige fra, så mine kollegaer hører hvor vigtigt, det er,« siger hun.

Afstemningen kan komme til at finde sted allerede om to uger i Strasbourg, så modstandere af reformen har travlt, hvis de vil opråbe flere politikere.

YouTube er skiderikker

Reformen skal sikre kunstnere, at de får betaling når deres musik bliver spillet på nettet af onlineplatforme. Problematikken beskrives med navnet value-gap, som dækker over springet mellem de mange penge onlineplatforme tjener på kunstneres indhold, og den lille andel, der bliver givet videre til kunstnerne.

Læs også: Onlineplatforme: EU-krav om auto-censur bliver dyrt og skader ytringsfriheden

»Grundlæggende er jeg enig i den målsætning der hedder, at kunstnerne skal have betaling for deres værker. Hvis du har ophavsret på et eller andet, skal du selvfølgelig have betaling for det,« siger Rina Ronja Kari.

»I særdeleshed YouTube er nogle skiderikker, der misbruger deres totale markedsmonopol, og det har vi alle sammen lyst til at inddæmme. Men det her virker ikke til at være den rigtige løsning.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ditlev Petersen

Hvis det er "kontraproduktivt" at skrive til ham, hvis "man vil fremme sin sag", hvad må man så gøre? Invitere ham på middag? Og at en mail storm skulle være hackning, tja ... Nu har jeg faktisk IKKE mailet til ham, men jeg begynder da at overveje at sende et papirbrev. Selv om jeg da er spændt på, hvad jeg så bliver anklaget for. At pirateri skulle være kommunistisk, er da et spændende synspunkt. Det er jo slet ikke det, der er problemet i forslaget. Rina Ronja Kari lyder som om, hun faktisk har både læst og forstået det.

 • 7
 • 0
Hans Nielsen
Her selv fået dette fra en ven.

Emne : Synes i skulle besinde jer. Med hensyn til artikel 13.

Når kreative og aktive mennesker mener at denne lov kan være med til at ødelægge friheden og ligheden på Nettet. Så bør man måske høre efter.. Hvis man selvfølgelig ikke arbejder på, at indføre et system som i Kina, Tyrkiet, Rusland og Saudi arabien. Eller har fået betalte sin valgkamp af Lobbyister, som nu gerne vil have lidt for pengene.

Men hvis nogle har nogle bedre ord, så høre jeg gerne

 • 0
 • 0
Ditlev Petersen

Vær varsom med at hentyde til lobbyister, der betaler ens valgkamp. Det sætter folk i kamptilstand. Især hvis det var sandt.

Og så uddybe det med de automatiske systemer, der uberørt af menneskehånd og -ånd (for det vil være for dyrt) skal "filtrere" indholdet på nettet. Forklare at "filtrering" er det samme som censur. Endda forhåndscensur. At man kan skabe et system af automatiske censorer, der kommunikerer med automatiske advokater, der alle "for en sikkerheds skyld" er lidt for strikse. Om almindelige menneskers magtesløshed over for store selskabers almægtige algoritmer. Algoritmemagt er ikke forligeligt med nogen form for ytringsfrihed.

Og så noget om ophavsret, som måske er et reelt problem.

//Det forudsætter naturligvis, at nogen faktisk læser det.

 • 5
 • 0
Hans Nielsen

Jens Rohde påstår at hans PC er hacket af kommunister i mailstorm over EU lov.

Mener nu selv bare at det er bekymret borger som bruger deres Demokratik ret til at påvirke politkeren. Og selv blive hørt.

Så meget for ytringsfriheden ?

Måske version2 skulle høre Jens Rohde om han virkelig er hacket, en forbrydelse som kan give lange straffe. Eller om hans udtalelser viser mere om hans forhold til anderledes tænkende, eller hans generelle forståelse for EDB og Internettet ?

Link til Mail her

https://saveyourinternet.eu/

Men da Jens Rohde tilsyneladende ikke læser mail fra bekymretborger, eller at de rager ham en høstblomst, selv om han jo snart skal ud og bede dem om et nyt mandat. Så kan man jo skrive en besked på hans Twitter istedet.

https://mobile.twitter.com/rohde_jens/status/1009041247280001024

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere