EU-Parlamentet siger ja til omstridt copyright-direktiv: »Et bittert tilbageslag for det frie internet«

Illustration: tanaonte, BigStock
Artikel 11 og artikel 13 i en kontroversielt nyt ophavsretsdirektiv er blevet godkendt i Europa-Parlamentet.

438 europaparlamentarikere har i dag stemt for at godkende den samlede ophavsretsreform. 226 stemte imod, mens 39 ikke stemte.

Det oplyser Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

Det er især to forslag i direktivet, der har skabt massive protester, nemlig artikel 11 og artikel 13. Artikel 11 handler om en såkaldt link-skat, hvor rettighedshavere skal have mulighed for at opkræve rettighedspenge hos de platforme, f.eks. Google, der linker til ophavsretsbeskyttet indhold.

Læs også: Skæbnedag for kontroversiel copyright-reform: bliver censur-algoritmer et krav?

Ifølge artikel 13 skal tjenester, som lagrer og giver adgang til store mængder data, forhindre, at ophavsretsbeskyttet materiale, såsom billeder, musik, programkode eller video produceret af andre end uploaderen, bliver tilgængeligt på deres platforme.

»Jeg er meget glad for, på trods af den meget stærke lobby-kampagne fra internetgiganterne, at der nu er flertal for at beskytte princippet om fair betaling for europæiske kreative. Det har været en ophedet debat omkring direktivet, og jeg tror, parlamentet har lyttet nøje til de bekymringer, der er blevet rejst. Derfor har vi blandt andet udelukket små og mikroplatforme fra forslaget. Jeg er sikker på, at når støvet har lagt sig, vil internettet være lige så frit som i dag, og indholdsskabere og journalister vil tjene en mere fair andel af de indtægter, der genereres af deres arbejde, og vi vil undre os over alle bekymringerne,« siger Axel Voss, medlem af Europa-Parlamentet for tyske CDU, som har stået i spidsen for Europa-Parlamentets behandling af direktivet.

Wikipedia og andre open source-platforme, f.eks. Github, vil ikke blive omfattet af artikel 13.

Hos brancheorganisationen Danske Medier er de glade for udfaldet af afstemningen i Europa-Parlamentet.

»Yes! Copyrightdirektivet og artikel 11 er endelig stemt igennem i EU. Mediernes rettigheder bliver nu sikret mod de online-tjenester, som udnytter mediernes indhold. Direktivet er et værn for fremtidens journalistik,« skriver Morten Langager, adm. direktør i Danske Medier, på Twitter.

Forslaget blev i første omgang stemt ned tilbage i juni. Mange af nej-stemmerne var dog ikke nødvendigvis uenige i direktivet, men ønskede blot yderligere debat om forslaget.

Læs også: Europa-Parlamentet nedstemmer kontroversielt copyright-direktiv

Kritiker: Bittert tilbageslag for internettet

Det er dog langtfra alle der er tilfredse med direktivets foreløbige udformning.

»Dagens beslutning er et bittert tilbageslag for det frie internet. Europa-Parlamentet støtter nye juridiske og tekniske barrierer for ytringsfriheden på internettet. Varianten af den kontroversielle artikel 13 gør alle, bortset fra de mindste internetplatforme, ansvarlige for alle copyright-overtrædelser begået af deres brugere. Loven efterlader websites og apps med intet andet valg end at sætte fejlbehæftede upload-filtre op,« siger Julia Reda, medlem af Europa-Parlamentet for Piratpartiet i Tyskland, i en meddelelse efter dagens afstemning.

Hun kritiserer også artikel 11 for at være en ligegyldig lov for rettighedshaverne. Artikel 11 gør det ulovligt at reproducere mere end enkeltord i eksempelvis nyhedsartikler, også i links, uden at kompensere den oprindelige rettighedshavere.

»Artikel 11 er baseret på den tyske ophavsretslovgivning for medieudgivere. I fem år har den tyske copyright-lov ikke betydet én eneste cent i ekstra indtægter for nogen journalister eller udgivere. Domstolene har ikke været i stand til at gøre det klart, hvad der er lovligt eller ikke lovligt. Det samme rod venter nu på EU-niveau,« skriver Julia Reda.

Julia Reda har på sin hjemmeside en oversigt over mange af de virksomheder, organisationer og personer, som har udtrykt kritik af reformen.

Direktivet er ikke endeligt godkendt, men skal nu forhandles på plads mellem Europa-Parlamenet og Rådet, og det forventes at ske i starten af 2019.

Læs også: Protest mod ny europæisk ophavsretslov: kan lukke ned for internetplatforme

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (55)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Gert Agerholm

Der er noget jeg ikke forstår. 438 har stemt. 226 stemte i mod 39 har ikke stemt.

Ifølge det jeg har lært i skolen så må 173 have stemt for. Med 173 for og 226 mod, hvordan kan man så vedtage det? Demokratisk afstemning er i EU parlamentet måske sat ud af drift?

Eller skal det forstås som at 438 har stemt for? I det tilfælde burde man måske have formuleret det anderledes, f.eks:

"Europaparlamentarikerne har i dag stemt om den samlede ophavsretsreform. 438 stemte for, 226 i mod, 39 undlod at stemme."

 • 3
 • 5
#3 Anne-Marie Krogsbøll

"Hun kritiserer også artikel 11 for at være en ligegyldig lov for rettighedshaverne. Artikel 11 gør det ulovligt at reproducere mere end enkeltord i eksempelvis nyhedsartikler, også i links, uden at kompensere den oprindelige rettighedshavere."

Dette er sindsygt.... Må jeg overhovedet citere det?

 • 21
 • 0
#4 Michael Aggerholm

Eller også kan de jo vælge at kompensere rettighedshaverne for det indhold de "låner".

Jeg siger ikke at det her forslag er perfekt, men der er nu noget forkert ved at fx. news.google.com kvit og frit får trafik fordi de indekserer og præsenterer indhold fra nyhedsmedier, som selv har afholdt omkostningen ved at producere indholdet. Den er svær at komme udenom.

 • 5
 • 9
#5 Gert Agerholm

Måske, måske ikke. Det er nettop det der er pointen i det jeg har skrevet. Internettet er teoretisk set lige så frit, i praksis vil der komme mange begrænsninger og mange tør ikke citere af angst for copyright.

Du kan ikke føre en klar diskussion uden at citere, ellers vides ikke hvad man svarer på. Der med dør den saglige diskussion af angst for at overtræde copyright. Friheden er der stadig, men den er kvalt og der med i praksis ikke eksisterende.

Ja, det er sat meget meget på en spids, men jeg går ud fra at man forstår pointen i det.

 • 12
 • 0
#8 Christian Bruun
 • 8
 • 0
#11 Bjarne Nielsen

Dette er sindsygt.... Må jeg overhovedet citere det?

Mindst lige så interessant bliver det, hvad det betyder for Version2, at du gør det på deres platform. Spørgmålet er, om ikke de bliver nødt til enten at forhindre dig eller betale. De "tjener jo penge" på at du uploader andres indhold til dem.

Google og de andre bliver nød til at have ryggen fri, det tvinges de til.

Eller også kan de jo vælge at kompensere rettighedshaverne for det indhold de "låner".

Erfaringen fra tidligere nationale forsøg på det samme (var det Spanien og Tyskland?) er, at Google og co. laver en hurtigt lille "arbejd-efter-reglerne" aktion, hvorefter de lynhurtigt får en gratis licens til at låne som de vil, imod at de hjælper med at få den tabte trafik tilbage igen.

Så må man bare håbe, at Google og co. ikke udnytter situationen...

Det er interessante tider, som vi lever i. Nu ligger Parlamentets udgangspunkt for forhandlingerne fast. Og det endelige resultat kommer vel til at forlægge kort før det kommende Parlamentsvalg ... medmindre at de begynder at ryste på hånden og prøver at få det sparket til hjørne.

 • 9
 • 0
#12 Maciej Szeliga

Jeg vil forudse at der vil være en del videoer som ikke kan ses af EU-borgerer, da jeg tvivler på at Google vil fjerne de tusindvis af videoer som benytter sig af det amerikanske "fair use".

Det bliver skam meget sjovere - EU-stof (lovligt og ulovligt) vil blive delt på YouTube og andre steder og ingen i EU vil kunne se dem eller gøre noget ved det fordi besøgende fra EU adresser bliver sendt til sink null.

 • 7
 • 0
#17 Povl Hansen

Hvornår går man fra at være en små platform til at en platform ?

Hvordan er Wikepedia undtagelsen formuleret, er der er hul Youtube kan bruge

Indeholder denne kommentar så meget at artiklen at jeg skal betale for det ?

 • 1
 • 0
#21 Torben Jensen

Det må vel betyde det bliver ulovligt for diverse search engines at scanne websites for billeder og filer, hvis de bruges til noget andet, uden at have fået lov først.

F.eks. google search der jævnligt scanner websites, og i deres search viser billeder hentet fra websites.

 • 0
 • 0
#22 Christian W. Moesgaard

Du kunne også vælge at sætte dig bare minimalt ind i reglerne for copyright og fair use, inden du slår fast for åbent tæppe at du absolut ikke aner en skid om hvad reglerne er.

Der er ingen fair use i denne copyright lov, ej heller i EU's eller Danmarks copyright lov generelt. Fair use er et amerikansk princip.

Vi har dog nogle indskrænkelser, men de er ikke særlig klart defineret.

Denne lov går specifikt efter sider så som Reddit, der poster et billede og et link til et nyhedssite. Desværre går den også ud over Version2, da kommentarfeltet tillader mig at citere overskriften og linke til en artikel, hvilket er lige præcis det, jeg ikke må i følge denne her lov.

Der står også i loven, at en citering defineres som flere sammensatte ord, hvilket teknisk set er 2 ord eller mere. Dvs. hvis BT skriver 2 ord i en overskrift, og jeg citerer de to ord på Version2, så skal Version2 betale BT, og hvis de ikke gør det, så bryder de loven. Det er sat lidt på spidsen, det ved jeg godt, men det er det netop gjort for at belyse, hvor håbløst umuligt det er at håndhæve denne lov, og hvor skadelig den er.

 • 11
 • 1
#24 Kenn Nielsen

Dvs. hvis BT skriver 2 ord i en overskrift, og jeg citerer de to ord på Version2, så skal Version2 betale BT, og hvis de ikke gør det, så bryder de loven. Det er sat lidt på spidsen, det ved jeg godt, men det er det netop gjort for at belyse, hvor håbløst umuligt det er at håndhæve denne lov, og hvor skadelig den er.

Det vil lynhurtigt blive et problem. F.eks når BT på forsiden har Een overskrift, (ex: "Er denne tegning af Serena Williams racistisk?") og inde i artiklen har en anden. Hen over dagen er der mange medier, som ændrer overskriften på "forsiden", men linker til samme artikel.

Kaos... K

 • 1
 • 0
#25 Allan Olesen

Er der ikke lige nogen, der gider skære det ud i pap for mig?

Vi har i dag en helt specifik citatret. Ophavsretslovens §22: "Af et offentliggjort værk er det tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet."

(Og det er her underforstået, at ingen kan kræve betaling for, at man udnytter sin citatret.)

Vil den nye EU-lovgivning lave denne citatret om til et citatforbud (medmindre man betaler, forstås)? Gælder det kun online eller også på papir?

I så fald har jeg svært ved at se baggrunden for politikernes jubel over, at der nu gælder de samme regler digitalt som på papir. Citatretten eksisterede jo både digitalt og på papir.

 • 5
 • 0
#26 Hans Nielsen

Du kunne også vælge at sætte dig bare minimalt ind i reglerne for copyright og fair use, inden du slår fast for åbent tæppe at du absolut ikke aner en skid om hvad reglerne er.

"Det er noget alle lande der har tiltrårt Bern-konventionen har."

"Der er ingen "fair use" i Bern-konventionen."

Poul-Henning Kamp det ser ud til at du heller ikke "ikke aner en skid om hvad reglerne er."

Når vi skal citere dig selv.

Jeg tror ikke at nogen ved hvad konsekvenser og rækkevidde, samt hvordan overholdelse udmønter sig. Det er nok derfor så mange kloge og fornuftige mennesker har manet til besindighed, og ikke vedtage dette. Men advokaterne bliver glade, der kommer sikkert mange lange retssager.

Hvis man vil være på den sikker side, så lave man en artikkel på Wikipedia og linker til den, den er explicit undtaget i lovgivningen.

Det leder også til spørgsmålet, er det ikke noget galt med lovgivningen, når der skal skrives explicite undtagelser ind.

 • 8
 • 2
#27 Bjarne Nielsen

Hvis den endelig bliver vedtaget i nuværende form, hvilken betydning får den for os forbrugere?

Tja, det er svært at spå, og i sær om fremtiden. Mit bud vil være, at hvis du "er hos de store", så vil du næppe komme til at mærke nogen forskel. Det her vil betyde ca. lige så meget for dem, som insekter på forruden for en bilist. Nok noget, som gør at man lige må holde ind til siden, men ikke noget, som ændrer retning eller mål.

Til gengæld kan det blive ganske svært at være lille. Og husk at selvom man som Version2 er "verdensberømt i Danmark", så er de små i det her spil.

Bevares, der er kommet undtagelse for "nye" tiltag som Wikipedia og Github og Stackoverflow (selvom undtagelserne kan vise sig at være flossede, så er de "nye" nok blevet "too-big-to-fail" rent politisk, så det skal nok blive lappet). Men med det, som ser ud til at være de kommende regler, så er det meget svært at se, hvordan den næste Wikipedia, Github eller Stackoverflow vil kunne overleve de første spæde skridt. Pattedyrene vil simpelthen blive trampet ned af dinosaurne.

Du vil også opleve, at du ikke vil kunne dele videoer af dit barns første ord, hvis du er så uheldig, at radioen eller TVet spiller i baggrunden imens. For trods alle fine ord om undtagelser og anerkendelsesværdige formål, så vil du blive fældet af en automatik, som ikke gider høre på dig og dine undskyldninger. NASA har allerede oplevet at få deres optagelser Marslandingen blive markeret som en overtrædelse af de rettigheder, som de TV stationer der har vist NASA optagelser mente at have. En europæisk politiker har oplevet at få et blogindlæg om det problematiske i automatiske copyright-filtre fejlagtigt blokeret af et automatisk copyright filter!

Memes og fansider vil nok også hurtigt komme i problemer. Vi ved jo allerede at Odense ikke må holde en "Harry Potter festival" under de nuværende regler, og de nye regler vil bestemt ikke gøre det nemmere.

Men hvor stort opleves tabet ved en tabt mulighed? Næppe særligt stort for den almindelige forbruger, for han kommer aldrig til at opleve, hvad han går glip af. Men voldsomt trist, det er det. I stedet for innovation og kreativitet, så vil vi komme til at se Google og Facebook og Microsoft knopskyde deres "platforme".

 • 8
 • 0
#28 Martin Sørensen

Der er noget jeg ikke forstår. 438 har stemt. 226 stemte i mod 39 har ikke stemt.

Ifølge det jeg har lært i skolen så må 173 have stemt for.

Som jeg læser det så har 438 stemt for, 226 imod og 39 blankt, dvs. der er 703 der har stemt i alt.

Mht. at undgå at citere så kan man også bare gøre som Trump og finde på sine egne facts. Så slipper man for alt det halløj med ophavsret.

 • 2
 • 0
#31 hr Oestergaard

Det er som om at Hitlers gamle drøm om et folk, et rige og en fører bliver mere og mere synligt i den måde EU fører sig frem på. Igen et søm i frihedens kiste! Ytringsfrihed og frie udtryksformer skal begrænses og under total kontrol før er de ikke tilfredse. Alt imens globale pengetanke får frit løb mod forbrugere og endda de enkelte nationer.

Er så evigt træt at EU vi skal UD uanset hvilke trusler de måtte komme med, uanset hvilken pris det koster.

 • 4
 • 7
#32 Deleted User

Jeg har de sidste par måneder hørt Jens Rohde 'forsvare' dette direktiv gentagne gange i diverse interviews. Jeg har dog endnu ikke hørt ham svare på kritik med andet end 'Det passer simpelthen ikke, det står der ikke noget om, det handler om en gammel tekst' - og ikke en eneste gang har intervieweren spurgt mere ind til det. Det har typisk handlet om at direktivet risikerer at begrænse ytringsfriheden.

Hvordan hænger det sammen? Hvis der virkelig er noget om kritikken, hvorfor lader man så manden slippe afsted med at sige det ikke passer?

Hvad er forklaringen på at Jens Rohde mener at denne (nye) tekst ikke er kritikværdig, og at 'alle' journalister tilsyneladende er enige?

Det er som om at Hitlers gamle drøm...

Du virker lige så frustreret og rasende som jeg forestiller mig det tyske folk var da de valgte selv samme mand. Skal vi ikke lige klappe hesten og slå koldt vand i blodet inden vi gør noget overilet der kommer til at ændre verdenshistorien? Man kan godt være modstander af EU, men at melde sig ud af EU uden at sætte sig ind i konsekvenserne, det er en smule overilet.

 • 7
 • 1
#34 Bjarne Nielsen

James Ball har en ... ja, det er vel en kronik ... hos The Guardian, hvor han kommenterer på beslutningen.

Der er egentlig ikke noget nyt, hvis man har fulgt med i debatten (omend det er interessant fordi at The Guardian tidligere har lagt plads til modsatrettede synspunkter). Hans udgangspunkt er, at EU i deres iver for at få gjort op med "de store" er i gang med at ødelægge nettet som vi kender det.

Jeg hæftede mig ved to afsnit:

For det første afsnittet om, hvordan en kendt pianist for nyligt fik taget indhold ned, hvor han spillede Bach - fordi at Sony Music mente at de havde rettighederne til musik, som lød på den måde - og det var først da han trak på sin berømmelse, at der skete noget. Den slags "uheld" kan kun blive hyppigere - og kun blive sværere at få gjort op med. Særligt, for os der ikke er berømte, men f.eks. bare har en optagelse af det lokale ungdomsorkester.

Men også afsnittet om, at iveren efter at få penge for links skulle kunne føres tilbage til Axel Springer, der jo er en af de helt store udgivere. Det er en påstand, men der vil givetvis kunne laves noget seriøs lobby-virksomhed fra den kant.

 • 2
 • 0
#35 hr Oestergaard

Næh det tænker jeg faktisk ikke. Som jeg skriver INGEN pris er for høj for mig. Og det er 100% ment som det er skrevet.

Det demokrati tab vi har oplevet siden det gik fra at være en handelssammenslutning til at være et stats system med ekstrem lang afstand til politikerne og processerne der rent faktisk styrer landet.

Men det kunne da være interessant at høre hvilken pris du mener vi kommer til at betale? Modsat hvad mainstream medierne skriver så går det jo meget godt for landene der er selvstændige, selv for Briterne begynder det at lysne og de er ikke engang kommet helt ud endnu.

Det er med disse Exits (BRexit bliver ikke det sidste!) som det er med vores afstemning om ja eller nej til Euroen. INGEN ved præcist hvilke konsekvenser det har, skal man så springe ud i det eller ej. Ja det skal man da 100%.

Stort set SAMTLIGE eksperter tog fejl og brugte år/måneder på at tromle en massiv propaganda ud over Danskerene som aldrig set før, på trods af dette massive forsøg på folke kontrol så mislykkedes det dem! Det har med alt tydelighed vist sig at der var et liv udenfor Euroen også og vi er ikke engang ansvarlige for den Sydlandske økonomiske ruin der truer. (ja ja, jeg ved godt vi følge Euroen, og hvad så? Vi har stadig en bomstærk Krone og har haft i det i årevis uden slinger i valsen!!)

Tak til de fornuftige Danskere for dette og stående fuckfinger til alle de såkaldte eksperter, her var tale om finansbosser, ledere fra fagbevægelser, Dansk industri, arbejdsgiver, professorer, udenlandske pendanter der blev kaldt ind på DR/TV2 for at skræmme Danskerne på plads. Jeg tror ikke vi falder for den nogen sinde næste gang bliver det et massivt nej, nøjagtigt som det ville have været uden den massive EU skræmme propaganda alle render rundt og tuder om.

DAxit jo før jo bedre.

Jeg vil have vore demokrati tilbage, ikke det proxy lort i EU.

 • 4
 • 5
#36 Mikael Ibsen

og alt, hvad der bliver brugt, kan også misbruges, og alt, som kan misbruges, vil blive misbrugt.

Internettets anarkistiske dage, som i begyndelsen var entusiastiske, spændende og allemandseje, er bl.a. af ovennævnte grund forlængst forbi, og nu er der en regning, som skal betales - i hvert tilfælde fremtidigt.

Foreløbigt handler det ikke overraskende om penge, og det skal såmænd nok falde på plads på den ene eller anden måde.

Men der er sandelig også en anden side af internettet som kunne trænge til et eftersyn, nemlig alle eksemplerne på svindel, bedrag, udhængning, afpresning, spil og narko, datatyveri, hacking, spionage, og valgsvindel m.m.m., som internettet i sin nuværende form faciliterer fremragende, så enhver forbryder, stor som lille, nemt kan operere fra sit skjul uden at skulle ud i lyset.

Det vil denne nye lovgivning ikke ændre noget ved, men det må forudses, at det på et givet tidspunkt kan blive så meget, at den hidtil foragtede kinesiske model pludselig bliver kan blive en acceptabel inspirationskilde for et fremtidigt internet.

Det vil så blive interessant at se, om det er de store firmaer og organisationer - eller de demokratisk valgte regeringerne - som viser sig mest magtfulde i længden.

 • 5
 • 0
#37 Torben Jensen

Som de skriver "Der er ikke nogen garanti for, at søgerobotten overholder brugen af robots.txt og dets indhold."

Over årene har jeg oplevet søgerobotter der ikke overholder indholdet af robots.txt, og læser alt hvad de kan finde ud fra forside.

Således må jeg lade web server checke indhold af HTTP USER AGENT for at holde diverse robotter ude.

 • 0
 • 0
#38 Henrik Biering Blogger

Kan man ikke sige at diverse websites selv har givet lov via robots.txt filen?

https://da.wikipedia.org/wiki/Robot_Exclusion_Standard

Ikke helt, for det man giver lov til er at sitet eller dele af det må indexeres af søgemaskinen så man kan finde frem til indholdet ved en direkte søgning. Det man vil slå ned på her er den aggregering og kuratering Google eller andre supplerende udfører for selv at lave nyhedsoversigter.

Men det er da en oplagt mulighed at udvide syntaksen i robots.txt og andre allow/disallow-metoder med en "allow-curation", der entydigt signalerer at sitet er indforstået med det. Og omvendt betyder "allow" jo ikke en pligt for en søgemaskine til at indeksere et site. Så det kan let udvikle sig til en konkurrencemæssig fordel for medier, der fortsat vil spille fuldt med.

 • 1
 • 0
#39 Christian W. Moesgaard

Via Google Search kan vi søge Images, som result af at google scanner websites for billeder, også billeder fundet i PDF filer.

I henhold til Artikel 13 pkt 1 må Google vel ikke i fremtiden vise disse billeder uden at ejeren på forhånd har godkendt?

Korrekt. Overskriften på en artikel er også ofte i fanebladets titel, så Google search, i alle afskygninger, bliver ulovlig, med mindre de opstiller individuel kontrakt med hver eneste firma, de linker til. RIP Google, herunder image search ELLER alt bliver samlet i kæmpestore monopolvirksomheder.

 • 1
 • 0
#40 Allan S. Hansen

Jeg vil have vore demokrati tilbage, ikke det proxy lort i EU.

Du vil ikke få mere demokrati af et Danmark uden for EU. Du vil få et Danmark der blot underkaster sig mange forskellige landes individuelle lovgivninger (eller en EU lovgivning ala Norge) for at få lov til at handle med dem frem for et samlet EU's mulighed for at forhandle/handle. Danmark er ikke USA eller sågar UK og besidder ikke deres økonomiske pondus.

Anyways - denne lovgivning er ikke et EU /ikke-EU problem. Den er et "politikerer forstår stadig ikke internettet/teknologi og er forankret i en ren fysisk verden" problemstilling og den løses ikke ved at stå uden for samarbejdet.

 • 8
 • 0
#43 Albert Nielsen

Fra pressemeddelelsen: "Hyperlinks, “accompanied by “individual words” can be shared freely " http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20180906IPR12103/parlia...

Overskrift i Gummiløse Tidende: "Fremtidens bildæk vil blive fremstillet af bøgetræ." http://www.GummiløseTidende.dk

Gummiløse Tidende skriver: "Fremtidens bildæk vil blive fremstillet af bøgetræ." http://www.GummiløseTidende.dk

Forbudt.

Gummiløse Tidende skriver, at bøgetræs-bildæk bliver fremtidens løsning. http://www.GummiløseTidende.dk

Tilladt.

 • 3
 • 0
#44 Gert Agerholm

Som jeg læser det så har 438 stemt for, 226 imod og 39 blankt, dvs. der er 703 der har stemt i alt.

Det tror jeg også, men prøv at læse de første linjer højt for dig selv, så vil du også kunne se at det er ikke korrekt formuleret. Husk at lave ophold efter . At der var 703 der har stemt kom jeg først til at tænke på noget senere efter at have læst sætningen flere gange og tænkt over hvordan det kan være at "demokratiet ikke fungerer".

 • 0
 • 0
#45 Albert Nielsen

Der er ingen "fair use" i Bern-konventionen.

Prøv Artikel 7: "Artikler i Dagblade eller tidskrifter, der ere offentliggjorte i et af Unionens Lande, kunne gengives i Originalsproget eller i Oversættelse i Unionens øvrige Lande, medmindre Forfatterne eller Udgiverne udtrykkelig have forbudt det. For Tidsskrifters Vedkommende er det tilstrækkeligt, at Forbudet er gjort i al Almindelighed foran i hvert Nummer af Tidsskriftet.

I intet Tilfælde kan Forbudet anvendes paa Artikler af politisk Indhold eller paa Gengivelser af Dagsnyheder og »blandede Meddelelser«. " https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=47221

 • 1
 • 1
#47 Christian W. Moesgaard

I intet Tilfælde kan Forbudet anvendes paa Artikler af politisk Indhold eller paa Gengivelser af Dagsnyheder og »blandede Meddelelser«. "

Hvad er politik, helt nøjagtigt? Hvis jeg skriver en kronik om udviklingen af kønsidentitet i et videospil, og siger, at jeg godt kan lide det, er det så politik? Nogle vil sige ja, andre vil sige absolut ikke. Nogle mener, at det personlige er politisk, andre mener at det politiske er et emne for sig.

Under disse regler vil det måske være lovligt at dele et meme, der gør grin med en politisk rap-sang, men ulovligt at dele et meme, om at store mængder af sangskrivere inden for popgenren bruger 4-chords? Specifikt ville det være ulovligt, at henvise til nogle af disse sange med titler og evt. et 10 sekunders klip.

Som jeg sagde tidligere i denne tråd, så er der nogle undtagelser til opretshav i dansk lov, og det er der også i Bern-konventionen, som vi er en del af, men det er meget løst defineret. Jeg vil meget gerne se den algoritme, der kan filtrerere indhold korrekt.

Sandheden er vel, at denne algoritme ikke eksisterer, og ikke kan eksistere, og derfor er denne her lov håbløs at implementere, men hvis den ikke implementeres, kan søgemaskiner, debatforaer, og diskussionsplatforme udstedes så mange og så store bøder, at de i effekt ikke kan eksistere.

Resultatet heraf er, at det ikke længere er muligt at have kommentarfelter som denne. Selv i denne saglige og sunde diskussion har loven allerede været brudt mindst 30 gange (dog i nogle tilfælde som bevidst eksempel).

Det gør mig helt paf, at nogle kan skrive en lov som denne her og kalde sig voksen.

 • 7
 • 0
#51 Hans Nielsen

Er så evigt træt at EU vi skal UD uanset hvilke trusler de måtte komme med, uanset hvilken pris det koster.

I bund og grund er det ikke EU's skyld.. Og det vil ikke hjælpe at træde ud. Samme system har jo også givet os GDPR og andre tiltag som ikke var kommet igennem, eller vil have virket effektivt via et Dansk Folketing.

Vi får bare endnu mere sindssyge love fra Danske Politiker som er dikteret af rettighedsalliancen. Uden EU og de politisk charte kunne overvågning fra Pape være lovligt. OG EU er det eneste sted vi kan få stoppet denne ulovlige overvågning.

Er helt med på at dette nye regelsæt er tåbeligt, og det behøver man ikke at være rød lejesvend eller kommunist håndlanger for at se. En IQ blandt de 80% og et åbent sind er nok.

Samtidigt er jeg ikke så bange for loven , så længe vi ikke har den kinesiske firewall. Søgninger kan foretages uden for EU, og når medie og rettighedsalliancen finder ud af hvad det koster når ens materiale slet ikke bliver vist i søgninger. Så skal de nok ændre holdning, og give ret til "privat" brug. Det er lidt ligesom med sport, som kun bliver vist på betalings eller smalle kanaler, det risikere at dø fordi interessen og kendskabet forsvinder. Prøv at forestil jer hvor meget svære det vil blive at lave promotion for en film/musik når alt omtale på sociale medier bliver fjernet. Da det kan være i strid med lovgiveningen.

Med hensyn til Pirateri er jeg heller ikke bange, det skal nok findes i samme rigelige mængde som før, måske endda meget mere hvis indhold bliver mere utilgængeligheden :-)

Har set selv meget IKKE pc kyndige mennesker kunne finde ud af at kopiere en enkelt USB med samtlige sæsoner af Desperate Housewives, og de har gjort det uden samvittighedskvaler overhovedet. Mens de har ment at det var deres ret, når nu ikke filmselskaber ville vise den sidste sæson.

 • 1
 • 0
#52 Knud Düring

Med det nye direktiv vil konseptet “at dele” komme i fare. De store platforme som f.eks. YouTube og Facebook bliver herefter nød til at sikre sig ved at over censurere alt indhold, og begrebet “ fair use” og “ at dele” helt bortfalder inden for EU - en skævvridning i forhold til resten af verden.

Tyskland har en noget lign. lov, hvor domstolene ikke har kunnet finde hoved eller hale i hvad der må og må ikke vises på internetet. og det bliver ikke ledere inden for EU.

Det bliver bl. a. svært for ikke at sige helt umuligt, at håndhæve div. rettigheder i bl.a. skrevende artikler., da det kun er få enkelte ord der må gengives - hvem har skrevet hvad og hvornår, hvem kom først.

Musikalske og visuelle klip har der hidtil ikke været noget problem med, hvor man bruger dette til at understrege eller bevise en handling eller begivenhed - dette vil helt bortfalde, og overladt til div. medier kun omtale og måske ikke engang det.

Artikel 13 er skrevet for rigid, og vil gøre mere skade end gavn, et tilbageslag for det frie internet.

Et rimelig brug af klip - visuel som musikalsk - samt dele af skrevende artikler og lign. vil være på sin plads for at styrke den åbne debat, for ikke at efterlade ytringfriheden i en mørke tid.

Loven forventes ratifiseres en gang i starten af 2019.

 • 0
 • 0
#53 Knud Düring

Med det nye direktiv vil konceptet “at dele” komme i fare. De store platforme som f.eks. YouTube og Facebook bliver herefter nød til at sikre sig ved at over censurere alt indhold, og begrebet “ fair use” og “ at dele” helt bortfalder inden for EU - en skævvridning i forhold til resten af verden.

Tyskland har en noget lign. lov, hvor domstolene ikke har kunnet finde hoved eller hale i hvad der må og må ikke vises på internettet og det bliver ikke bedre inden for EU.

Det bliver bl. a. svært for ikke at sige helt umuligt, at håndhæve div. rettigheder i bl.a. skrevne artikler., da det kun er få enkelte ord der må gengives - hvem har skrevet hvad og hvornår, hvem kom først.

Musikalske og visuelle klip har der hidtil ikke været noget problem med, hvor man bruger dette til at understrege eller bevise en handling eller begivenhed - dette vil helt bortfalde, og overladt til div. medier kun omtale og måske ikke engang det.

Artikel 13 er skrevet for rigid, og vil gøre mere skade end gavn, et tilbageslag for det frie internet.

Et rimelig brug af klip - visuel som musikalsk - samt dele af skrevne artikler og lign. vil være på sin plads for at styrke den åbne debat, for ikke at efterlade ytringsfriheden i en mørke tid.

Loven forventes ratificeres en gang i starten af 2019.

 • 0
 • 0
#55 Lars Nielsen

Ideen i begrænse folks frihed i kopir andres tekster osv.

du skal tilkøbe dig rettigheder til sætte dig ind i andre europærers tanke gang.

Hvad er mening med ville begrænse søgeresultater fordi, man har regliøs holdning eller andet. Du ikke kan findes på google. Det er censur af værste skuffe for nogle mennesker kan tjene en skilling på information eller oplysninger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere