EU opfordrer nu medlemslande til at tilbyde Edward Snowden asyl

Opdateret 8.13. Med 185 for og 181 imod har Europa-Parlamentet vedtaget, at medlemslandene må tilbyde Edward Snowden asyl. Game-changer, skriver Edward Snowden selv på sin Twitter-profil.

Læs også: Dropper seks år gammelt udstyr: Statens it-sikkerhedsenhed udvikler nu selv sniffer-bokse

Således skriver Edward Snowden på Twitter. Hvad fuglene synger på Twitter kan nu også bekræftes på EU's hjemmeside.

Her noteres det, at 'medlemslandene opfordres til at droppe alle sagsanlæg mod Edward Snowden, og at de opfordres til at beskytte ham mod udlevering til USA.'

Flere brugere på Reddit mener, at der er tale om en oplagt fælde, mens andre peger på den enorme, politiske ydmygelse, det er for U.S.A., at man ikke har 'formået at holde sine europæiske allierede i kort snor'. At der er tale om en ydmygelse af den amerikanske regering, afviser Snowden dog på Twitter.

Læs også: Snowden-læk: NSA fik velvillig hjælp fra tele-giganten AT&T

Kovendingen blev foretaget efter et massivt, langvarigt pres fra privacy-aktivister verden over, der har påpeget, at især EU burde tage sig godt af Edward Snowden, idet hans afsløringer afdækkede omfattende amerikansk overvågning af europæiske nationer.

Uændret amerikansk holdning

Til nytimes.com siger en repræsentant for det nationale sikkerhedsråd i Det Hvide Hus:

»Vores holdning er uændret. Mr. Snowden er anklaget for at have lækket fortrolige dokumenter og kan se frem til alvorlige sagsanlæg her i de Forenede Stater. Derfor bør han blive udleveret til USA., så snart det er muligt, hvor han vil blive retsforfulgt.«

Kun en dansk stemme for

Opdateret 08:13 Kun Margrete Auken stemte for forslaget, mens 4 danske politikere stemte imod. Her kan du se, hvem der stemte for, imod og blankt:

Hvad synes du? Skal Danmark tilbyde Edward Snowden asyl?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anne-Marie Krogsbøll

Hvor var Enhedslisten, som jo tidligere selv har stillet forslag om, at Danmark skulle tilbyde asyl til Snowden?

Jeg er lidt målløs, hvis det er rigtigt, at de ikke har stemt for. Er der nogen, der kender forklaringen? Var de bare forhindrede i at møde op, og vidste, at forslaget ville gå igennem under alle omstændigheder?

Meget mystisk!

 • 20
 • 3
#7 Anne-Marie Krogsbøll

Jeppe Madsen: Nåda, der dummede jeg mig :-)

Med fare for at dumme mig endnu mere (har ikke lige tjek på det der, åbenbart), så kan jeg da i stedet undre mig over, om folkebevægelsen har stemt imod forslaget/ikke stemt/ikke stillet deres repræsentanter (eks. Rinas Ronja Kari) frit?

Svarene er her: https://www.reddit.com/r/Denmark/comments/3qta5f/danske_eupolitikere_mel...

og her: https://twitter.com/rinakari/status/659829722050928640 (Rina ville have stemt for, men var forhindret i at møde op. Heldigt, at det ikke kom til at afgøre den meget lige afstemning. Det havde været pinligt)

 • 7
 • 0
#11 John Madsen

Bent: du er godt klar over Rina Ronja Kari er en kvinde, ikke?

En af de absolut vigtigste opgaver som EU-parlamentariker, er vel lige netop at repræsentere sine vælgere ved afstemninger? At emnet ikke interesserer dig, gør ikke afstemningen mindre vigtig.

Og så kunne det i øvrigt være interessant at høre hvad din løn ligger på, siden du mener lønnen som EU-parlamentariker "ikke er særlig god".

http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE6706226/S%C3%A5+meget+... Og dertil kommer alle de almisser, der ellers tilfalder samfundet øverste lag.

 • 17
 • 0
#12 Kenn Nielsen

Hvem mon der - troværdigt - kan tilbyde Snowden asyl ?

Skulle det være Sverige, som allerede nu 'tilbyder' logi til Assange ? Skulle det være UK, der aktivt "bakker op" om Sveriges invitation ? Skulle det være Frankrig , som inddrager flyvetilladelser "on the fly". ? Skulle det være et land som førhen har udtalt at der ikke kan blive asyl til ES. ?

Jeg - med min begrænsede viden - 'ser' ikke rigtigt nogen lande, hvor Snowden kan få asyl, og så samtidigt ikke skulle se sig over skulderen hele tiden.

Og jeg går ud fra at Snowden véd betydeligt mere om hvilke lande som indgår underhåndsaftaler.

Jeg tror han er sikrest hvor han er.

K

 • 14
 • 0
#13 Bent Jensen

Beklager fejltagelsen med køn. Det at man ikke møder om kan også skyldes clearings regel. Ved ikke om de også bruger det i EU. Altså hvis jeg ikke møder på arbejde, så møder du ikke og kontrollere mig. Der er nok for lidt TV på, til at det er interessant.

 • 0
 • 4
#15 Nicholas Colding

At røbe statshemmeligheder er vel ulovligt i alle lande. Det er også ulovligt at offentligører ulovligheder begået af regeringer, hvis de er hemmelige :)

Med tanke på medie beretninger om folk, vi her i Danmark giver tålt ophold, er det en smule underligt Snowden ikke kan bydes velkommen i EU. Måske kunne han være en nyttig rådgiver?

 • 7
 • 0
#16 Peter Jensen

Husk lige på at man ofte laver aftaler om afstemninger grupperne indbyrdes. Det vil sige at en modstander kan aftale med en tilhænger at begge undlader at stemme så de ikke begge behøver møde op. På den måde forbliver balancen i orden. Det er en praktisk foranstaltning, da nogen kan være forhindret i at deltage i afstemningerne.

 • 1
 • 1
#17 Anne-Marie Krogsbøll

Uanset clearinglister så er margen for, at det går galt, altså meget lille, når resultatet ender med at være 285-281. Man kan bestemt være nødt til at udeblive af en eller anden grund, men hvis man på forhånd har vidst, at det ville blive så tæt løb, så synes jeg, at man bør gøre rigtigt meget for at være til stede. Uanset at jeg ellers er godt tilfreds med Rina...

 • 4
 • 0
#18 Bent Jensen

Ja som jeg skriver en Clearing.

Ja Rusland har også gjort det ulovligt at omtale tab, steder hvor man ikke er. Så kan de passende påstå at de ikke har del i noget, især over for deres egen befokning som, gerne skal holdes i ave. Noget som, vores leder savler over at få lov til, men ikke kan, før de har fået pressen helt fjernet og kontrollere. Selv om de ihærdig prøver med offentlighedslov og andet.

Men de skal jo huske at ansvar for overtrædelse af menneskerettigheder og krigens love, ikke kan gemme sig bag uvidenhed, hemligholdelse, eller jeg fulde bare regler og ordre. Det slog Nürnbergprocessen fast. Man er personlig ansvarlige for sine handligner. Noget som samvittighedsfange og frihedshelten Edward Snowden kunne indse, da hans Chef løj over for den Amerikanske offentlighed og den parlamentariske kontrol.

 • 7
 • 0
#19 Deleted User

Hvis Mr.Snowden kom til DK ville han blive samlet op og leveret på et sølvfad til vores dukkeføre USA. Det kommer aldrig til at ske at han kommer til Europa, foruden at han vil forsvinde meget hurtigt og blive leveret til USA...

 • 7
 • 2
#20 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg er enig i, at Snowden ikke vil have en chance i Europa - men afstemningen er alligevel en vigtig symbolsk og moralsk sejr.

Ligesom denne afstemning i Folketinget bliver det - hvis den mod forventningen skulle gå igennem (det sker nok ikke)! http://www.politiko.dk/nyheder/folketinget-skal-stemme-om-snowden

Men hvor er det sørgeligt, at man ikke tør stole på, at en asyltilladelse, stemt igennem i Folketinget (eller et andet europæisk parlament) , ville blive respekteret og give Snowden en "safe harbour". Det siger vel noget om demokratiets tilstand.

 • 7
 • 0
#22 Peter Christiansen

Det er ikke en sejr i mine øjne, med det snævre flertal, har frihedshelten Snowden jo ingen chance for at få asyl, da han jo bare bliver udleveret næste gang der skal andre på taburetterne i de forskellige eu lande. (hvis de er for asyl pt.).

Hvis jeg var Snowden ville jeg holde mig til Rusland, det er for risky at have noget at gøre med de vestlige snoredukker, for selv om han fik asyl vil han bare blive renderet af en eller anden CIA taks force og gemt væk for evigt.

Afstemningen er et tegn for mig på at de europæiske nationer i og for sig accepterer overvågning og kontrol og stadig er i lommerne på United States of "Lets Print Some More Money" . Nu skal de til kopimaskinerne igen da de endnu en gang er gået bankerot. Hvor må det være herligt at kunne printe sig ud af ethvert problem.

 • 5
 • 0
#23 René Nielsen

At røbe statshemmeligheder er vel ulovligt i alle lande. Det er også ulovligt at offentligører ulovligheder begået af regeringer, hvis de er hemmelige :)

En Whistleblower er i USA en person bryder loven ved at offentliggøre at f.eks. en myndighed lyver. Derfor har disse personer i USA traditionelt nydt beskyttelse.

Den mest kendte er vel Daniel Ellsberg som offentliggjorte regeringsdokumenter som tydeligt dokumenterede at at USA regering løj om Vietnamkrigen overfor befolkningen.

Under præsident Obama har regeringen kørt meget hårdt på enhver Whistleblower og Obama har gennemført flere sager imod Whistleblowere end alle amerikanske præsidenter tilsammen. Tillige har Obamas regering gennemført telefon- og elektroknisk aflytning af journalister for at finde ud af deres kilder, samt i stort omfang udstedt GAG-ordre til enhver som blot havde et overfladisk kendskab til Whistleblowere.

Hvis Præsident Nixon havde gået frem med samme hårdhed som Obama, ville journalisterne Bob Woodward og Carl Bernstein formentlig være fængslet fremfor at Nixon gik af (fordi hans regering aflyttede politiske modstandere).

Jeg mener ikke der er tvivl om at Edward Snowden er en Whistleblower og hans læk af NSA dokumenter er ikke mere ulovlig end det som Daniel Ellsberg gjorde.

Begge har dokumenteret at regeringen bryder loven og så er det sgu langt ude at påstå at beviserne er hemmelige dokumenter.

 • 8
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere