EU-Domstolen har afgjort, at Irland alligevel ikke skal inddrage 13 milliarder euro i skattebetaling fra Apple.
Det skriver DR ifølge et Ritzau-telegram.
Margrethe Vestager krævede beløbet i 2016 på vegne af EU-Kommissionen.
»Irland har hele tiden klart sagt, at der ikke gives nogen form for særbehandling til Apples to selskaber ASI og AOE. Korrekt irsk skat er blevet opkrævet,« lyder det i en udtalelse fra den irske regering.
Det er muligt at anke dommen.
»Vi vil nøje studere dommen og overveje mulige næste skridt,« udtaler Margrethe Vestager ifølge en meddelelse.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens22. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg kunne egentlig godt savne lidt mere "Trump-agtig" tale over for de pågældende lande. Der er stadig alt for meget pænhed i EU-samarbejdet, fordi vi bizart nok stadig betragter det som udenrigspolitik.
Det største skattely, er USA.
EU er et næsten umuligt projekt, der kun kan hænge sammen, fordi der er en fantastisk evne og tålmodighed, til at forhandle sig tilrette, og se det lange perspektiv.
Det kan godt være at det virker bøvlet, langsommeligt og bureaukratisk, men det er den opskrift der historisk, har givet den relative stabilitet og store fremgang, i Europa.
Hvordan er regnestykket for Danmark? Man betaler jo moms når man køber Apple produkter, men handler det om at Apple ellers ikke betaler skat i Danmark mv?
Det fleste udenlandske virksomheder, betaler ikke nævneværdig skat i Danmark.
Regnskaberne er offentligt tilgængelige, og kan findes via cvr.dk eller virk.dk
Appel betalte f.eks. 8.9 mill i skat i 2019. hvilket er imponerende højt i fht. den bogførte omsætning. Microsoft betalte 54 mill. og Google 4.7 mill. Så det er ikke dem der fylder statskassen op.
Hovedparten af skatterne indrives gennem moms og indkomstskat på medarbejdere.
Apple, Google, Facebook, Samsung m.fl. ville ikke flage ud af EU, selv om de blev tvunget til at betale normal selskabsskat. Dertil er det negative konsekvenser i form af told m.m. alt for alvorlige - og det europæiske marked er alt for attraktivt.
Irland er netto-modtager af tilskud fra EUs støttefonde. Samtidig færger Apple årligt et flercifret milliardbeløb uden om alle andre EU-medlemslandes statskasser og betaler en my-del af profitten til den irske stat. Penge, som Apple tjener, fordi købekraften i alle europæiske lande er særdeles høj - blandt andet fordi vi europæere betaler relativt meget i skat.
Vi er altså dobbelt til grin for vore egne penge, mens irske politikere gemmer sig bag slagord som "national selvbestemmelse". De - pardon my French - fesne 6000 irske arbejdspladser, som de irske politikere er dumme nok til at forsvare skandale-aftalen fra 2004 med, er en hån mod alle de virksomheder med mange flere ansatte, som betaler den skat, de burde.
Så Tim Cook kan hoppe i havnen med sit hykleriske svar på dommen. Hans tidligere branche-kollega, Bill Gates, lader til bedre at forstå problemstillingen... Men han kan selvfølgelig også tale frit, mens Cook udtaler sig på vegne af aktionærerne.
Jeg håber, at de i dag annoncerede planer om at gå videre i kampen mod skattely alene vha. kvalificerede flertal (fordi skattely-lande som Irland, Holland, Malta, Luxembourg og Ungarn altid obstruerer) realiseres snarest muligt. Alternativt er der ikke andet at gøre end at smække kassen i for de pågældende lande. Vi bør kort og godt nægte at betale til fællesskabet, da vi af etiske grunde desværre ikke kan støtte skattely.
Jeg kunne egentlig godt savne lidt mere "Trump-agtig" tale over for de pågældende lande. Der er stadig alt for meget pænhed i EU-samarbejdet, fordi vi bizart nok stadig betragter det som udenrigspolitik. Vi har brug for en rigtig europæisk offentlighed, hvor vi kan skændes direkte med sure italienere og grækere, som kalder os "nærige" eller ligefrem "nazister", når vi ikke ubetinget vil sende økonomisk hjælp til dem. På nogle punkter er vi selv nogle pjok, f.eks. når vi f.eks. ikke vil tage ansvar for ubehagelige beslutninger om flygtninge.
Det ville være virkelig dumt at give efter i kampen mod skattely - også selv om vi må forvente, at England med deres alt, alt for magtfulde overklasse bliver fremtidens slyngelstat/Schweiz på europæisk territorium. De er det sådan set allerede jfr. kommentaren ovenfor.
Apple er jo skattepligtig i Danmark som så mange andre virksomheder, men de sørger nok for at kanalisere penge ud af DK eller lade det danske selvskab betale en masse royalties eller lignende til deres selvskaber i Irland. Se https://www.sktst.dk/aktuelt/skatteoplysninger-for-selskaber/ > CVR: 28703228.Hvordan er regnestykket for Danmark? Man betaler jo moms når man køber Apple produkter, men handler det om at Apple ellers ikke betaler skat i Danmark mv?
Hvis du handler i på apple.com/dk eller i App Store eller iTunes, så handler du med Apple Distribution International Ltd fra Irland. De skal selvfølgelig svare dansk moms, men skatten kommer de uden ved at du handler direkte med deres selvskab i Irland.
Dette er på ingen måder anderledes end hvad Microsoft gjorde tidligere. Ved ikke om de stadig gør det. Husker for ca. 15 år siden at min tidligere arbejdsgiver fik alle regninger på licenser til C5, XAL, Navision m.m. direkte fra Microsoft i Irland. Selvfølgelig kun af en specifik årsag..... lavere virksomhedsskat.
... og dermed konkurrenceforvridning, når man gav Apple mulighed for effektiv virksomhedsbeskatning under 1% (efter sigende var den i 2014 omkring 0,005%), og det argument blev afvist med, at det kunne det ikke være, hvis andre end Apple havde mulighed for samme lave skat.
Det kommer vel an på hvorledes man definerer "konkurrence-forvridning".
Det er korrekt at det ikke forvrider konkurrencen mellem (store) firmaer, men det forvrider konkurrencen landene imellem, hvis et land har råd til (f.eks. som modtager af støttemidler), at lade store virksomheder slippe billigere i skat end de andre lande i EU.
Der er flere aspekter.
Det åbenlyse er, at EU talte for, at der var tale om statsstøtte og dermed konkurrenceforvridning, når man gav Apple mulighed for effektiv virksomhedsbeskatning under 1% (efter sigende var den i 2014 omkring 0,005%), og det argument blev afvist med, at det kunne det ikke være, hvis andre end Apple havde mulighed for samme lave skat.
Så her må man så gøre op med sig selv, om man synes at det bliver mere rimeligt, hvis alle andre har samme favorable vilkår som Apple? Og hvis ikke, så skal man til at kigge i andre retninger end konkurrencelovgivningen. Jeg melder mig hvertfald gerne frivilligt til at være den næste med den trækprocent, men jeg kan på den anden side godt se problemet, hvis det blev et alt for udbredt et fænomen.
Det andet er, at det her i debatten lynhurtigt blev fortolket ind i allerede forudfattede meninger om nationer og EU. Godt så. Jeg fornærmer vist ikke nogen ved at mene, at vi ikke har fundet den ideelle løsning endnu, men jeg fornærmer sikkert flere ved at mene, at det er værd at arbejde videre med. For det er svært at se, hvordan overnationale problemer kan løses nationalt.
Trist, at det skulle tage - hvad? - seks år at nå til denne foreløbige dom. Og trist, at den eksisterende lovgivning tilsyneladende ikke kunne bruges. Men det kan løses. Hvis bare vi formår at gøre det begribeligt for vore politikere, at de sætter deres karriere på spil, hvis de bliver ved med at give højere prioritet til særinteresser end til fælles interesser (hint: det er så en fælles opgave, hvor der ikke er plads til særinteresser :-) ).
Nej @EsbenNielsen, ikke helt korrekt at vi skal være ligeglade. Fordi når det kommer til hvilken retspraksis der foregår i Polen, så kan det nemlig gå ind og være afgørende for hvordan sager om konkurrenceforvridende adfærd i Polen falder ud.
Hvordan er regnestykket for Danmark? Man betaler jo moms når man køber Apple produkter, men handler det om at Apple ellers ikke betaler skat i Danmark mv?
Jeg synes man bør gå all in og forbyde handel med alle skattely i verden for det eneste virksomheder og grådige personer forstår er at miste penge. Lets face it der er gemt gigantiske beløb af vejen af svindlere som har svindlet og eks ikke betalt skat.. Tænk engang i vores dage koster et skattely via england på eksotiske øre med offshore firma og hememlig konto på en lille ø ca 20.300kr om året.. og de tilbyder også en særlig revisor som kan bogføre og trække pengene ud.. Oven i hatten tilbyder man også at virksomheden kan gå i arv til andre, men med falske personer som direktør. Med andre ord skattely er blevet hvermands eje for selv små virksomheder i Danmark.
Herefter skal man også sikre sig at alle virksomheder har registeret den rigtige ejer dvs vedkommende skal møde personligt op og have taget biometrisk data osv. så man kan samkøre registre over hvem som ejer hvad og hvem som eks ofte er registeret for at gå konkur eller for svindel.
PS.. men problemet med skattely i EU er jo at adskillige lande i EU faktisk er skattely og så at sige ikke har nogen interesse i at stoppe skattely og dets aktivitet da de lever fedt på det og deres samfund vil falde fra hinanden uden de gigantiske beløb de tjener på at tilbyde dem.
Vi burde have en Boykot virksomheder i skattely kampagne så kunder simpelthen nemt kan se hvilke virksomheder det drejer sig om og så fravælge at handle med dem... Det er det eneste som virker.
Historisk set har det ikke fungeret ret godt at være ligeglad med at lande i nærheden begynder at ekskludere og forfølge befolkni
Hvem gør så det nu?
Og fik vi egentligt problemer pga. lige præcist det, eller kom problemerne ikke snarere pga. en en trang til erobring af nabolandene?
Set i det perspektiv skal du være bange for Rusland, ikke Polen.
Alle de ting du vil "reddes fra" kommer i virkeligheden fra dit eget behov fir at presse din moral ned over andre lande. Det er på den måde dig det er "imperialisten".
Historisk set har det ikke fungeret ret godt at være ligeglad med at lande i nærheden begynder at ekskludere og forfølge befolkningsgrupper.
Europa kunne ikke engang håndtere Serbien selv. Hvis Polen og Ungarn tage samme tur, skal vi så satse på at USA redder os igen? Er USA parat til det?
Det der foregår i Polen kan du i princippet være ligeglad med, mens det Irland var anklaget og frifundet for, rammer dig i form af konkurrenceforvridning.
Det er forskellen på Europas Forene Stater og et handelssamarbejde. I de Forenede Stater har man travlt med at moralisere overfor enkeltlande, mens man i et handelssamarbejde kun skal blande sig, hvis et land optræder konkurrenceforvridende.
...at EU tilsyneladende ikke har nogen reelle sanktionsmuligheder mod lande som ikke overholder aftalerne.
Vi har samme problem med Polen som køres lige nu som katolsk bananrepublik.