EU-lov baner vej for dansk finanssoftware: ‘Mange sidder stadig og samler data i Excel’

Til maj skal samtlige europæiske forsikringsselskaber efterleve nye benhårde rapporteringskrav. Det er en kæmpe vækstmulighed for dansk softwarehus.

Om cirka en måned falder EU’s regulatoriske hammer over europæiske forsikringsselskaber. Her træder nye rapporteringskrav i kraft - vedtaget i kølvandet på finanskrisen i et forsøg på at stoppe hasarderede investeringer.

Mere konkret skal de nye krav beskytte pensionskunderne og genetablere tilliden til finanssektoren.

Læs også: Historik afslører kritiske fejl i finans-it

Det store spørgsmål er, om sektoren er klar til at efterleve alle de nye krav, fortæller Daniel Fabricius, der er konsulent i Asseco Danmark - et 35 mand stort softwarehus og en selvkørende del af den polske it-koncern Asseco.

»Det er komplekst og svært at forstå for virksomhederne,« indleder han.

»Vi taler om tusinder af sider, som skal forstås i detaljer, og over 75 rapporter, der skal udarbejdes hvert kvartal,« forklarer Daniel Fabricius.

Dansk forspring

Lever virksomhederne ikke op til kravene, kan de blive hængt ud offentligt og samtidig straffet med bøder. Loven, der i næste måned træder i kraft, blev allerede i 2014 indført i Danmark, hvor selskaber generelt lever op til solvenskravene i EU-loven Solvens II.

Læs også: Danske forsikringsselskaber kritiseres for GPS overvågning af kunder

Det har givet de danske udviklere et forspring til at komme med en softwareløsning, som automatisk henter data i selskabernes systemer, beregner de påkrævede tal og udformer de 75 rapporter som skal indsendes i kvartalet.

»Applikationen bliver installeret på en dag og giver adgang til alt, der er brug for til compliance,« siger Daniel Fabricius.

Hænger fast i Excel

Ikke desto mindre vil mange europæiske forsikringsselskaber komme til at kæmpe for at nå deadlinen den 20. maj. Mange steder i særligt Sydeuropa er tingene mindre strømlinet end hos den finansielle mønsterelev, som er Danmark.

»Mange sidder stadig i Excel og samler data og forsøger at udregne det, som kræves af reglerne. Alle steder, vi har set det, er det kaos,« fastslår Daniel Fabricius.

Læs også: Norge udskifter 40 år gamle fagsystemer for 1,3 milliarder kroner

Den manuelle udregning kan gøre det særdeles svært for virksomheder at svare på, hvordan man er kommet frem til et givent tal.

»Det er et kæmpe problem, hvis myndighederne stiller samme spørgsmål,« siger Daniel Fabricius med henvisning EU-reglementets krav om transparens.

Skrotter hjælpeværktøj

Opgaven bliver ikke gjort nemmere af, at myndigheden på området - EIOPA - har lukket for det template-værktøj, som skulle have hjulpet virksomheder med korrekt rapportering. Det er skrottet på grund af nedskæringer.

Derfor er tiden også god for det danske software - SII Engine - som har fundet vej til 35 danske selskaber og cirka lige så mange uden for landet.

Læs også: Finans-it har mistet sin uskyld – nu er det alvor!

Med de nye regler på plads regner virksomheden med, at der er omkring 4000 potentielle europæiske kunder. Mange vil gå til deres vanlige it-udbydere efter en løsning. Men andre vil lokkes af den færdigpakkede danske applikation, vurderer Daniel Fabricius.

»De her virksomheder bruger ekstremt mange penge på at lave rapporter, uden at se nogen klar forretningsinteresse i det her,« fastslår han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere