EU-landene enige om at styrke forsvaret mod cybertrusler i 2022

EU-præsident Charles Michel deltog på mødet, der primært blev afholdt via video. Også NATO's generalsekretær noske Jens Stoltenberg deltog i mødet. Illustration: EU
Verden er et farligt sted, og de digitale trusler er blandt de mest alvorlige mod EU. Derfor vil unionen styrke sit cyberforsvar fra næste år.

Den Europæiske Union skal styrke forsvaret mod cyberangreb.

Sådan lyder en af konklusionerne fra EU-topmødet i fredags, hvor diverse trusler mod unionen blev diskuteret.

Det skriver Ritzau.

Efter topmødet bekendtgjorde EU-præsident Charles Michel, at blandt de ting, der truer unionen, har EU fokus på blandt andet cybertruslen.

»Da antallet af cyberangreb er stigende, skal vi styrke vores cyberforsvar og cybersikkerhed. Desuden vil vi optrappe samarbejdet om at bekæmpe hybride trusler og misinformation,« lød det

På mødet blev det også fremlagt, at et strategisk kompas skal være klar til marts næste år. Det skal skal være et vigtigt våben i arbejdet med at styrke EU’s forsvar og cybersikkerhed.

Det omtalte kompas skal bruges til at "lede den videre implementering af tiltag i EU" i relation til sikkerhed og forsvar. Dermed bliver kursen udstukket samtidig med, at det også prioriteres, hvad EU ikke skal fokusere på. Men det virker til, at netop forsvaret mod cybertrusler kan blive en vigtig prioritet for unionen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Der findes ikke ét cyberforsvar i Danmark, der er et par hundrede, hver kommune, hver region, hver offentlig myndighed, hver privat virksomhed osv..

Hvem er det så der skal udfase den tekniske gæld som er sårbar? hvor skal pengene komme fra? er der nogen der kan straffes hvis sårbarhederne består og hvem straffer/belønner hvis/når en dansk virksomhed lægges ned/går fri?

  • 1
  • 0
#2 Christian Nobel

Der findes ikke ét cyberforsvar i Danmark, der er et par hundrede, hver kommune, hver region, hver offentlig myndighed, hver privat virksomhed osv..

Det er vel i virkeligheden også der det helt store problem ligger, nemlig at man kan ikke tale om et cyberforsvar (selv om det er FE's våde drøm), men om at institutioner, virksomheder og private skal forsvare (sig selv) mod cybertrusler.

Og det gøres altså bedst ved at have et civilt, uafhængigt cybersikkerhedsorgan som kan hjælpe og uddanne alle aktører - og så bør man dele sin viden, manglende vidensdeling (fordi man er flov) er ikke vejen frem.

Og vejen frem er især ikke ved at lade et hemmeligt organ under krigsministeriet lege bag mørkelygtens skær.

  • 6
  • 0
#3 Bjarne Nielsen

Det er kun glædeligt, hvis forsvarsopgaven bliver taget langt mere alvorlig.

Til gengæld skræmmer sporene fra tidligere, hvor forsvardelen kom til at lide under drømmen om offensive kapabiliteter, både (mod-)angreb, sikring af muligheder for samme, samt offensiv informationsindhentning.

Det bedste forsvar er godt samarbejde om solide systemer uden "hemmelige" huller og bagdøre.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere