EU: Kontrollen med internettet skal vristes fri af USA's kløer

7 kommentarer.  Hop til debatten
EU: Kontrollen med internettet skal vristes fri af USA's kløer
Illustration: Wikimedia.
Når aftalen mellem internet-forvalteren ICANN og USAs handelsministerium udløber 30. september, bør ICANN privatiseres fuldstændigt, mener EU's it-kommissær. Nemmere sagt end gjort, siger DIFO.
5. maj 2009 kl. 10:27
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fra oktober i år skal forvalteren af internettets topdomæner og adressesystem, den californiske organisation ICANN, ikke længere være så tæt sammensmedet med den amerikanske regering, som hidtil har været tilfældet.

Det mener EU's it-kommissær, Viviane Reding, der i et videoindlæg på sin hjemmeside opfordrer til, at navlestrengen kappes helt mellem ICANN og den amerikanske regering.

ICANN er en non-profit organisation, der træffer afgørende beslutninger om forvaltningen af internettet, herunder omkring topdomæner og adressesystemet. Organisationen blev stiftet i 1998 og har siden dengang udført sine opgaver på grundlag af en aftale med det amerikanske handelsministerium.

Den udløber imidlertid 30. september, og Viviane Reding ser begivenheden som en oplagt mulighed for at rive ICANN ud af hænderne på handelsministeriet og privatisere organisationen fuldstændigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Sandhedens time er inde den 30. september i år. Hermed åbnes døren for fuld privatisering af ICANN. Desuden rejser sig spørgsmålet om, hvem ICANN skal stå til ansvar over for efter den 30. september,« udtaler Viviane Reding og sender samtidig bolden videre til præsidenten på den anden side af Atlanterhavet.

»Jeg har tillid til, at præsident Obama har tilstrækkeligt mod, visdom og respekt for internettets verdensomspændende karakter til at bane vej for en ny og mere ansvarlig, åben, demokratisk og multilateral forvaltning af internettet.«

»Clinton-administrationen traf den rette beslutning, da den vedtog gradvist at privatisere internettets domænenavns- og adressesystem. I det lange løb er det ikke forsvarligt, at et ministerium i et enkelt land har kontrollen over en internetfunktion, der benyttes af hundreder af millioner mennesker verden over,« udtaler Viviane Reding videre.

DIFO: Nemmere sagt end gjort
Hos Dansk Internet Forum, DIFO, der administrerer .dk-domænet, kommer Viviane Redings udmelding ikke som den store overraskelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et velkendt europæisk ønske, for det har pint mange, at amerikanerne i princippet har muligheden for at slukke for domænenavnsadministrationen,« siger formand i DIFO, professor Mads Bryde Andersen.

»Men i dette tilfælde er der langt fra idealer til praksis, for det er ikke lige gjort med et slag at lave én velfungerende, international instans, som kan overtage kontrollen med rodserveren fra amerikanerne. Og amerikanerne har jo indtil videre ikke villet slippe kontrollen med rodserveren, som de føler er deres,« siger Mads Bryde Andersen.

Han betegner i øvrigt sagen som et rent storpolitisk spørgsmål, som man i DIFO ikke har mulighed for at trække i den ene eller anden retning.

Reding foreslår internettets G12
Det understøttes af Viviane Redings udtalelser, hvor hun foreslår et »G12 for forvaltning af internettet« - et multilateralt forum, hvor regeringer kan drøfte overordnede politiske spørgsmål om forvaltningen af internettet.

Ifølge Vivane Reding skal forummet bestå af en uformel gruppe af regeringsrepræsentanter, der mødes mindst to gange om året, og som ved flertalsafgørelse kan fremsætte anbefalinger til ICANN i relevante spørgsmål.

Gruppen skal kunne reagere hurtigt i tilfælde af trusler mod internettets stabilitet, sikkerhed og åbenhed, og skal - for at sikre geografisk ligevægt ? bestå af to repræsentanter fra henholdsvis Nordamerika, Sydamerika, Europa og Afrika, i alt tre repræsentanter fra Asien og Australien, samt formanden for ICANN, der deltager uden stemmeret.

Den 6. maj afholder Europa-Kommissionen den første offentlige høring i Bruxelles, hvor Europas internetsamfund vil få mulighed for at give udtryk for sine forventninger til den fremtidige forvaltning af internettet.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger