EU-Kommissionen starter undersøgelse af App Store og Apple Pay

Illustration: Bigstock
Europa-Kommissionen vil nu have afklaret, om Apple bryder EU-konkurrencelovgivning med App Store og Apple Pay. Man starter derfor to undersøgelser af tech-gigantens forretningsmodeller.

EU har startet to undersøgelser af Apples App Store og Apple Pay, hvor man vil undersøge, om tech-giganten har brudt EUs konkurrencelovgivning.

Ifølge Reuters er det både Apple Store og Apple Pay, der skal gås efter i sømmene.

Læs også: Apple langer ud efter EU's fælles opladerstik

Europa-Kommissionen vil nu undersøge flere forhold i it-gigantens forretningsmodeller.

For det første vil kommissionen undersøge, om den obligatoriske brug af Apples købssystem i App Store.

Læs også: EU-Kommissionen klar til efterforskning: Apple anklages for at udnytte dominans på App Store

Desuden vil man også undersøge restriktioner for udviklere,der angiveligt betyder, at de ikke kan informere Apple-brugere om muligheden for at købe samme produkt billigere uden om App Store.

I forhold til Apple Pay er det særligt de ’regler, vilkår og andre foranstaltninger’, der er i forhold til integrationen af Apple Pay i apps og på hjemmesider, hvor Iphone- og Ipad-brugere har mulighed for at købe produkter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Gert Agerholm

Hold nallerne fra begrænsingen i "mobil App stor". Jeg er yderts tilfreds med ikke at kunne få apps fra mærkelige obskure steder på internettet ind på min telefon.

Hvis man ikke kan lide de begrænsninger, det står en frit til at skifte til en Adroid telefon, ikke en eneste tvinges til at blive ved Apple.

Begrænsningen er også kun gældende for IOS enheder, OSx computere kan installere hvad som helst fra hvilken som helst udvikler hentet fra hvor som helst. Det eneste er at man blokeres i første omgang hvis udvikleren ikke er godkendt af Apple, men det kræver kun 3 klik for at sige "gør det alligevel".

Med hensyn til køb af apps til MAC er min erfaring at det er nemmere og reelt set billigere at købe i deres App store. Her har jeg lov til at installere det på alle mine enheder og skal ikke holde styr på installationsfiler ved geninstallation. Mange andre steder begrænser til én computer og licensen kan oven i købet ikke flyttes til en ny computer.

Derfor, EU, hvis i i så høj grad vil noget godt for befolkningen, så lad være med at rode med dette, beskæftige jer ikke med ting som ikke er et problem, koncentrer jer om de vigtige ting.

 • 4
 • 9
#4 Gert Agerholm

Øhh, så du har slet ikke læst artiklen? Det du skriver har intet med det de undersøger at gøre.

Jo det har jeg. Artiklen skriver hele tiden "App Store", ikke noget om hvilken platform vi taler om.

App Store findes i både IOS og OSx miljøet, jeg kommenterer derfor "bredt" fordi artiklen ikke er specifik om det drejer sig om IOS eller OSx. Afsnit 1 0g 2 går på IOS, 3 og 4 på OSx, 5 en slut kommentar. Læst mellem linjerne så er det nok "kun" IOS App Store de mener, men det kræver viden om Apple miljøet for at vide, ellers tror man at det også er gældende for OSx.

 • 0
 • 0
#5 Torben Leth

Så nej, du har ikke læst artiklen.

"For det første vil kommissionen undersøge, om den obligatoriske brug af Apples købssystem i App Store."

Så nej, intet af det du skriver har noget med det de snakker om.

"Desuden vil man også undersøge restriktioner for udviklere,der angiveligt betyder, at de ikke kan informere Apple-brugere om muligheden for at købe samme produkt billigere uden om App Store."

Det de snakker om er at udviklerne ikke må have deres abbonomenter til salg på deres egen side uden det også findes i store. Rent fordi Apple vil have 30% af alt.

Det har intet med om du må installere det ene eller det andet.

 • 1
 • 0
#7 Gert Agerholm

Og hvis modellen du nævner fra MacOS førtes over på iOS kunne du da stadig bare holde dig til App Store

Ja, men der ligger 2 aspekter i sagen. Apple gør det selvfølgelig for at tjene penge, det gør alle virksomheder. Der nævnes næsten kun 30%, men bidraget falder til 15% erfter første år.

"After the first year, the developer earns 85% for all successive years that the user remains a subscriber, and Apple collects a 15% commission." Jeg tror at de fleste virksomheder har mindst 15% avance når de køber en vare og sælger den videre. https://www.apple.com/ios/app-store/principles-practices/#:~:text=These%....

Det andede aspekt er "omdømme". Hvis muligheden for at installere ting fra andre sites åbnes, vil Apple få skylden hvis der sluses en app ind som ikke er sikker eller sender private data. Apple vil få skylden selv om de måske er helt uskyldig. Det samme er gældende for Android, jeg tror derfor også at Goole/Android får skyld for noget de ikke kan gøre for. Det er for at undgå det Apple lukker helt af. Selvfølgelig åbner det også for muligheden for "censur" hvilket ikke må ske.

Er et helt åbent marked altid det bedste? Jeg tror ikke, nogle former for begrænsinger eller reguleringer altid er til skade. Hvis mantraet dog er "frit marked", så kan man diskutere om ikke det EU gør er det modsatte, de griber ind i et frit marked. Ingne er tvunget til at købe Apple produkter, alle kan frit købe alternativer.

 • 0
 • 1
#8 Gert Agerholm

Du har ret i at det er et af aspekterne. Betalingen er efter 1. år dog ikke 30% men 15%. At udiklerne tvinges til at betale gennem Apple mener jeg ikke passer. Se lige https://www.version2.dk/artikel/eu-kommissionen-klar-efterforskning-appl... og læs afsnig 3.1.3(b). Jeg har et abonnement på Auto Motor Sport som ikke er købt i nogne Apple butik men via egen hjemme side. Jeg kan fint læse tidskriftet gennem en gratis app. Sagen er at det er "multi platform" og derfor 3.1.3(b).

Tvang til køb gennem App Store må derfor falde under 3.1.3(a), selv om Apple ikke tvinger, man må bare ikke "udelukkende" henvise til ekstern køb. Det er nok her de skal kigge, noget tyder på at her efterlever de måske ikke helt deres egne regler. Det tyder nyeste sag på. https://www.computerworld.dk/art/252321/apple-siger-pludselig-nej-til-ke... men her kender vi heller ikke alle apekter.

Dette er årsagen til at jeg fikserede på selve App Store tvang og ikke "tilkøb i app". OK den vinkel er måske ikke særlig tydelig og min tolkning af sagerne. Så igen, jo, jeg har læst artiklen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere