EU-Kommissionen klar til efterforskning: Apple anklages for at udnytte dominans på App Store

9. maj 2019 kl. 08:568
EU-Kommissionen klar til efterforskning: Apple anklages for at udnytte dominans på App Store
Illustration: boggy/Bigstock.
En efterforskning går nu i gang, efter at musiktjenesten Spotify har anklaget Apple for at udnytte sin platform til ulovlig dominans.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EU-Kommissionens afdeling for konkurrence er med Margrethe Vestager i front klar til at iværksætte en formel efterforskning af Apple og selskabets brug af deres App Store. Efterforskningen skal vurdere, om Apple har benyttet App Store til at udøve ikke-konkurrencedygtig adfærd, efter at musiktjenesten Spotify har anklaget tech-giganten for at udnytte egen platform til ulovlig dominans.

Det skriver Theguardian.com.

Spotify hævder, at Apple har benyttet sig af platformen App Store, hvor brugere af Apples produkter typisk downloader apps fra, til at pålægge en afgift på 30 pct. for firmaer, der benytter platformen til at tegne abonnementer til sine brugere. Spotifys administrerende direktør, Daniel Ek, beskriver denne afgift som en uretfærdig beskatning, der giver Apple en urimelig fordel i udbuddet af musiktjenester.

»Hvis vi betaler denne skat, tvinger det os til at hæve prisen for vores premium-medlemskaber til langt over prisen for Apple Music. Hvis vi skal holde vores priser konkurrencedygtige for vores kunder, er det at hæve prisen ikke en mulighed,« siger Daniel Ek i Theguardian.com

Artiklen fortsætter efter annoncen

En talsperson fra EU-Komissionens afdeling for konkurrence fortæller, at kommissionen har modtaget klagen fra musiktjenesten Spotify, som man er i færd med at behandle efter standardproceduren. Efterforskningen kan ifølge Theguardian.com forventes at blive annonceret om få uger.

Apple afviser anklagerne fra Spotify og beretter, at man kun pålægger afgiften på 30 pct. for apps, der koster penge ved køb af selve appen, hvilket ikke inkluderer tjenester som Spotify.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
16. maj 2019 kl. 11:54

Problemet opstår vel når Apple selv begynder at konkurrere med de apps som de kræver betaling fra, men hvor Apple ikke selv betalder de 30%. Ganske rimmeligt at Spotify klager over dette.

7
9. maj 2019 kl. 16:30

Så vidt jeg kan se, så er Spotify en "multi platform app", du kan benytte Spotify på alle forskellige systemet. De må derfor falde ind under 3.1.3(b). Her står der "Apps that operate across multiple platforms may allow users to access content, subscriptions, or features they have acquired elsewhere, ", så salg af abonnement fra hjemmeside må være lovlig.

Jeg har abonnement på den elektroniske udgave af "Auto Motor und Sport". Abonnementet er købt på deres hjemmeside og administreres her fra. Endvidere trækker de automatisk prisen for mit abonnement fra mit kreditkort. Apple har ikke noget som helst sted været inde over ud over installation af gratis app til læsnig af tidsskriftet.

Jeg tror Spotify har en lidt tynd sag. For mig lugter det lidt af en panik handling, de mangler penge. Typisk kommer sådanne sager når man selv er ved at komme i vanskeligheder, ellers kunne man have påbegyndt det længe før.

6
9. maj 2019 kl. 15:48

Apple regler er ret klare. De kræver ikke in-app purchase. Men de kræver at in-app purchase er en mulighed - se nedenfor, og at man ikke forsøger at lokke brugeren til at købe et andet sted.

F1TV er et eksempel på en anden App der kan købes mange steder, og som giver adgang til digitalt indhold. Jeg valgte App Store, da det var 25% billigere end deres egen webside og endnu billigere end Play store der var klart dyrest. Den kloger forbruger shopper rundt. Og der er intet galt i at Spotify har differentierede priser pr. platform ligesom F1TV (Direkte køb i tyskland med coupon var billigst).

https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/#business

3.1.3(a) “Reader” Apps: Apps may allow a user to access previously purchased content or content subscriptions (specifically: magazines, newspapers, books, audio, music, video, access to professional databases, VoIP, cloud storage, and approved services such as classroom management apps), provided that you agree not to directly or indirectly target iOS users to use a purchasing method other than in-app purchase, and your general communications about other purchasing methods are not designed to discourage use of in-app purchase.

3.1.3(b) Multiplatform Services: Apps that operate across multiple platforms may allow users to access content, subscriptions, or features they have acquired elsewhere, including consumable items in multi-platform games, provided those items are also available as in-app purchases within the app. You must not directly or indirectly target iOS users to use a purchasing method other than in-app purchase, and your general communications about other purchasing methods must not discourage use of in-app purchase.

5
9. maj 2019 kl. 13:55

Der er 2 store firmaer der sidder på mobil markeret, Apple og Google.

Apple sætter deres standard for App Store Google sætter deres standard for Play Store Begge tager deres bid af profit når applikationer kører igennem Store.

Set med mine øjne er Android nok lidt mere åben med installation af software i forhold til iPhone.

Indtil der kommer er open source eller gratis mobil verden hvor alle kan gøre hvad de vil, må vi vælge Android eller iPhone med de ulemper der kan være.

Synes ikke EU-Komissionen har ret meget at komme efter, Apple laver et produkt, kan vi ikke lide det, så lad være med at købe det.

For nogle år siden var problemet at Windows kun blev leveret med Internet Explorer. Kan du ikke lide produktet, så lad være med at bruge det.

4
9. maj 2019 kl. 13:31

Yep det er hele humlen. Apple vil have 30% cut på al indtjening på apps, som er installeret på iPhones. Så laver du in game purchase i et spil, hvis cloud løsning er hosted af spilproducenten = 30% cut til Apple. Månedlig betaling af et Spotify abb på en iPhone = 30% cut til Apple.

Uanset hvor og hvordan betalingen falder, så er ejerforholdet i Apple's egen optik deres, og vil derfor have 30% af omsætningen.

Undtagelsen er reklamer, og måske også firma betalte løsninger som O365? Men har du en app i Apple's markedsplads, så vil enhver transaktion være noget de har hjulpet med at facilitere, og skal hae penge for.

Der er en vis rimelighed i kravet. Den rimelighed falder bare til jorden, når der ikke er en alternativ måde at downloade, distributere og installere applikationer for brugeren og andre firmaer end Apple. Det er en sag EU er begyndt at kigge på fordi vi er ved at skabe to platforme, som alt skal igennem.

Tænk på den næste opfindelse, service eller platform, som du kommer til at bruge de næste fem år. Der er nærmest ingen undtagelse til, at de skal igennem App eller Play Store og håndteres på Android/iPhone.

1
9. maj 2019 kl. 09:32

Sælg abonnementet på en webside, og lad folk logge ind på iOS app'en med web password. Problem fixed. Det fungerer for mange andre.

Men problemet er vel, at Spotify ikke kan lokke folk over på en webside og betale. Og spotify er selv et monopol som dem der leverer indhold igennem dem ikke er glade for. Musikerne snydes af Spotify mener de.