EU-kommissionen foreslår digital identitet til alle EU-borgere

7. juni 2021 kl. 09:3810
EU-kommissionen foreslår digital identitet til alle EU-borgere
Illustration: Pierre-Olivier/Bigstock.
Margrethe Vestager lover, at det digitale ID bliver en både transparent og sikker løsning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I fremtiden skal alle europæiske borgere have adgang til et digitalt ID, som kan bruges til identifikation i samtlige EU-medlemslandene. Det mener EU-kommissionen, der i en pressemeddelelse har lanceret planerne, for et sådant digitalt ID.

Konceptet skal fungere som en slags digital pung, som europæiske borgere kan tilgå via deres mobiltelefoner.

»Med en europæiske digital identitet kan vi i samtlige medlemsstater gøre alt det, som vi i dag kan i vores hjemland uden besværligheder. Du kommer til at kunne leje en bolig eller åbne en bankkonto. Det hele bliver på en transparent og sikker måde, så vi selv kan vælge, hvor meget information om os selv, som vi vil dele,« siger Margrethe Vestager, der er ledende næstformand for Et Europa klar til den digitale tidsalder.

Kommissionen opfordrer medlemslandene til at begynde på det forberedende arbejde og håber på at have en aftale om den tekniske arkitektur, standarder og retningslinjer for best practice klar i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den lidt længere bane er det kommissionens ambition at op mod 80 procent af EU-borgerne benytter den digitale identitet i 2030.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
10. juni 2021 kl. 21:28

Man må påpege fejlene der, hvor de forekommer. Diskutere staves i øvrigt med ét t.

9
8. juni 2021 kl. 23:57

Peter Hansen : Overdreven håndhævelse af retskrivningen kan afholde sprogligt svagere debattører fra at deltage, selv hvis de har noget teknisk relevant at bidrage med.

Fik du lige kaldt Gert en "sprogligt svagere debattør" dér?

Gert har bidraget med 2.200 indlæg gennem tiden. Jeg tror nok, han kan klare at få påvist en passiv-fejl i sin formulering uden at lade sig skræmme væk.

Du har helt ret i, at "overdreven håndhævelse" af korrekt sprogbrug er unødvendigt.

Mit indlæg er ikke udtryk for overdreven håndhævelse.

8
8. juni 2021 kl. 23:01

Og så er det noget svært at forlige sig med en løsning, som kræver indmeldelse i Googles eller Apples univers.

Og sådan er det så blevet hvis man skal modtage en pakke!

Jeg fik i dag en besked fra PestNord, at jeg kunne hente en pakke i deres såkaldte "Nærboks" (et nyt begreb de åbenbart har indført parallelt med pakkeboksen) - og for at hente pakken skulle jeg downloade deres PestNord app.

Det er angiveligt den eneste måde at hente pakken på.

Jeg sprang fuldstændig i luften, og efter en længere telefonsamtale med dem, lykkedes det at få dem til at omdirigere pakken til en almindelig pakkeudlevering, det vil så tage 2-3 dage (de skal vel fiske pakken ud af maskinen, og gå de 25 meter til pakkeshoppen).

Det bliver så spændende om jeg overhovedet modtager den.

Så kraftig advarsel mod PestNords ny måde at genere deres "kunder" på.

6
8. juni 2021 kl. 20:11

Peter Hansen : Overdreven håndhævelse af retskrivningen kan afholde sprogligt svagere debattører fra at deltage, selv hvis de har noget teknisk relevant at bidrage med. Hvis du ønsker at diskuttere sprog, retskrivning og tegnsætning, er jeg sikker på, at der er sites dedikeret til dette. Prøv fx Dansk Sprognævn. V2 er et tech-medie, lad os bruge det til at diskuttere teknologi.

5
8. juni 2021 kl. 15:15

et pas (som nu om dage også er digitalt id)

Som jeg læser det, er det digitale ID ikke så meget et pas. Det er mere en slags NemID, som kan bruges på tværs af landegrænser. Og som skal designes bedre mht. privatliv.

Fra pressemeddelelsen:

<strong>Users in control of their data:</strong> The European Digital Identity wallets will enable people to choose which aspects of their identity, data and certificates they share with third parties, and to keep track of such sharing. User control ensures that only information that needs to be shared will be shared.

Det er jo noget andet end NemId/MitId. Det næste bliver vel, at de også vil lade folk selv have kontrol over deres private nøgler?

3
7. juni 2021 kl. 11:38

"Med en europæiske digital identitet kan vi i samtlige medlemsstater gøre alt det, som vi i dag kan i vores hjemland uden besværligheder. Du kommer til at kunne leje en bolig eller åbne en bankkonto."

Man kan da ikke idag åbne en bank-konto bare med NemID. Så meget stoler staten ikke på sin egen løsning.

Hvordan vil det ændres?

Og så er det noget svært at forlige sig med en løsning, som kræver indmeldelse i Googles eller Apples univers.

2
7. juni 2021 kl. 11:15

Som jeg læser kommissionens forslag, så taler de om Privacy-by-Design uden at benytte ordet og om at det er en digitaltegnebog, hvor borgeren selv bestemmer over hvad han viser.

Samtidig indføres via lovgivning en pligt for tjenesteudbydere til at accepterer den digitale tegnebog.

Men der indføres ikke en pligt for staterne til at indfører noget man ikke har. Og dermed træder man ikke medlemsstater "over tæerne" ved f.eks. at kræve CPR nummer eller ligende. I et land som Tyskland er centrale registeringer som CPR forbud ved lov af historiske årsager.

Vil du leje en bil, så skal du vise dit digitale kørekort, men ikke ting som ikke er relevant for billeje, som f.eks. at skulle vise pas.

Der indbygges med andre ord begrænsninger i selve klienten, så det kræver formentlig at borgeren selv opbevarer de ”hemmelige” nøgler i den digitale tegnebog.

Det bliver spændende at se, hvordan vores overvågningsminister mon tager det?

1
7. juni 2021 kl. 10:57

...hvordan de får det igennem de lande som i deres grundlov har forbud mod registrering af borgere.

Bortset fra at den detalje skal tilgodeses så er det ikke andet end det alle EU borgere allerede har - et pas (som nu om dage også er digitalt id).

Det eneste som mangler for at pas skulle kunne bruges er et alment tilgængeligt system til læsning af de data passet indeholder.

Jeg er NATURLIGVIS klar over at jeg straks bliver sablet ned med:

  • Pas koster penge
  • ikke alle har pas
  • man behøver ikke pas til rejser inden for EU

Til det er svar her:

  • det kan ændres - og sandsynligvis billigere end at lave et helt nyt ID system
  • det kan de få
  • det er en misforståelse - det er de enkelte lande som afgører hvad er gyldigt ID men de skal respektere et pas som gyldigt ID

Desuden kunne man indføre et Schengen-pas uden sider og omslag i kort format og et globalt pas med sider, begge med de samme digitale funktioner - Schengen udgave kan være gratis og fuld udgave skal man betale for.