EU-kommission: Vi kender ikke til strid om MAC-adresser andre steder end Danmark
[shareline:85115] EU: Vi kender ikke til strid om MAC-adresser uden for DK[/shareline]
Når Erhvervsstyrelsen i disse dage undersøger fremtiden for trafiksystemer, der opsnapper MAC-adressen fra bilisters smartphone, er der ikke nødvendigvis meget hjælp at hente fra de øvrige EU-lande. I hvert fald kan EU-Kommissionen ikke pege på andre lande i samme situation som Danmark.
»Kommissionen er ikke blevet gjort opmærksom på lignende tilfælde i andre EU-medlemslande,« oplyser kommissionens eksperter, der dog understreger, at medlemslande kan have behandlet problemstillingen uden at inddrage kommissionen.
Kommissionen kendte godt til det igangværende arbejde i Erhvervsstyrelsen, da Version2 henvendte sig.
Trafikovervågning ved hjælp af opsnapning af MAC-adresser er på grund af EU’s direktiv for e-privacy ikke tilladt uden samtykke. Systemet er installeret i flere kommuner, hvoraf flere nu har valgt at sætte overvågningen på pause, mens Erhvervsstyrelsen er i tænkeboks.
Selskabet bag systemet, Blip Systems, har tidligere forklaret, at systemet ikke gemmer de indsamlede MAC-adresser, men hasher og rehasher dem allerede ude i sensoren. Man kan således ikke finde frem til en specifik person ud af det data, der opbevares.
Som en hovedregel vil Europa-Kommissionen ikke kommentere på et specifikt system, som det der er taget i brug i Danmark. Men kommissionens eksperter antyder dog, at man er enig i Erhvervsstyrelsens tolkning: At opsnappe mac-adresser falder ind under unionens privacy-direktiv.
»Hvis et hvilket som helst system indebærer at indsamle information fra folks telefoner, for eksempel en identifier gemt i en smartphone, som identificerer enheden – og som også kobles til personens placering – så falder det ind under Artikel 5(3),« lyder det blandt andet i svaret fra kommissionen.
EU-Kommissionen understreger, at reglerne ikke er rettet mod en bestemt teknologi, som for eksempel cookies, til trods for at regelsættet ofte kaldes cookiedirektivet. Formålet er at beskytte borgernes privatliv – blandt andet ved at forhindre, at borgere ubevidst trackes ved hjælp af identifiers i elektroniske enheder, lyder det fra EU-Kommissionen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.