EU-kommissær presser på for afskaffelse af roaming-gebyrer i næste uge

9. december 2016 kl. 08:49
EU-kommissær presser på for afskaffelse af roaming-gebyrer i næste uge
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Uret tikker for EU’s medlemslande i forhold til at tage en beslutning om, hvordan roaminggebyrerne kan blive til historie. Det mener EU’s digitale superkommissær Andrus Ansip, som håber på en aftale i næste uge.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EU ønsker at fjerne gebyrerne for roaming og dermed gøre det billigere at bruge sin mobiltelefon, når man rejser i andre europæiske lande. Men blandt de 28 medlemslande er der uenighed om, hvordan det i praksis skal foregå.

Nu har den digitale superkommissær i EU, estiske Andrus Ansip, lagt pres på medlemslandene i håbet om, at der kan indgås en aftale allerede i næste uge. Ellers risikeres det, at gebyrerne ikke kan nå at blive fjernet inden sommerferien næste år, hvor folk vil valfarte landene imellem. Det skriver Berlingske Business.

»Nu er det op til EU-landene at få det til at ske i deres egne lande ved at støtte, hvad vi lægger frem. Vi kan ikke rykke fremad, medmindre de bliver enige. Jeg håber på at få støtte allerede i næste uge, så roaminggebyrer bliver fortid,« siger Andrus Ansip.

Uenigheden bunder i de priser, som teleselskaberne afregner internt med hinanden. Europa-Parlamentet kræver en maksimumpris på fire euro pr. gigabyte data nu for derefter at gennemføre årlige sænkninger, så prisen i 2020 kun er en euro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et flertal blandt de 28 europæiske ministre på området har til gengæld stemt for at begynde på ti euro og arbejde sig ned på fem i 2021. Det forslag er Danmark sammen med 11 andre lande imod.

Det er især i de sydeuropæiske lande, at man finder størst modstand mod at sænke priserne. I f.eks. Spanien, Italien og Frankrig henter teleselskaberne nemlig store indtægter på turister, der ikke kan holde nallerne fra smartphonen.

Andrus Ansip understreger, at engrospriserne er afgørende for at kunne fjerne roaming, og at man skal blive enige om en aftale, der tilgodeser alle.

»I de sydlige medlemsstater er der tale om investeringer, som skal være i orden, når man i de varme sommermåneder - men ikke resten af året - får besøg af turister,« siger han på et pressemøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men samtidig skal man samtidig have øje for, at mobilabonnementerne i de nordiske lande ikke stiger voldsomt i pris.

»I Norden har man virkeligt generøse datapakker i mobilabonnementet til meget betalelige priser. Dem vil der enten blive skåret ned på, eller de hjemlige priser vil blive øget dramatisk. Det er ikke rimeligt. Derfor er vi nødt til at beskytte teleselskaberne og forbrugerne i de skandinaviske og baltiske lande. Forbrugerne skal have de bedste tilbud.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger