EU klar med retningslinjer, der skal sikre netneutralitet

EU’s regler for netneutralitet udelukker ikke, at tjenester kan få særbehandling af internet- og teleselskaber. Men det må ikke ske på andres bekostning, lyder det i retningslinjerne.

Internetselskaber må ikke blokere eller hæmme hastigheden på net-tjenester, der ikke betaler ekstra. Det slår EU fast i et nyt sæt retningslinjer, skriver BBC.

Historisk har det i teorien været tilladt for internetudbydere at tage imod ekstrabetaling for så til gengæld at sikre, at internettjenester kan køre uden problemer.

Det såkaldte Berec-organ, der er EU's myndighed på området, skriver i retningslinjerne, at kun et begrænset antal tjenester kan få særbehandling - og kun så længe det ikke går ud over andre tjenester.

Internet-trafik skal behandles ens, fastslår EU. Illustration: EU

Læs også: Få timer til sidste chance for at påvirke udskældt lov om netneutralitet

Reglerne cementerer desuden, at internetbrugere har ret til at tilgå og dele indhold og tjenester på nettet - så længe de er lovlige.

Retningslinjerne gør Europa til bannerfører inden for netneutralitet, mener Joe McNamee, der er chef for interesseorganisationen European Digital Rights.

Læs også: 5G Manifest: Teleselskaber lover 5G i hele Europa i 2020, hvis reglerne for netneutralitet lempes

»Europa sætter nu en global standard i forsvaret for et åbent, konkurrencedygtigt og neutralt internet,« siger han i en meddelelse.

Internetaktivist Thomas Lohninger fra initiativet SaveTheInternet.eu kalder reglerne for en triumf.

»Efter en meget lang kamp, og med støtte fra en halv million mennesker, er principperne, der gør internettet til en åben platform for forandring, frihed og fremgang, holdt i hævd i EU,« siger han om de nye retningslinjer.

Læs også: USA’s tredjestørste mobilselskab tilbyder ‘datafri’ film-streaming fra udvalgte tjenester

Undtagelserne fra reglen gælder ifølge teksten såkaldte ‘specialiserede tjenester’, som for eksempel kan være sundheds-it, der skal bruge videofeeds i realtid til operationer. Men eventuel forrang må altså ikke gå ud over andre netbrugere og -tjenester.

EU-reglerne sætter desuden en kæp i hjulet på tjenester som Facebook, der gerne vil betale teleudbydere for, at netop deres data ikke skal rammes af en evt. databegrænsning på abonnementet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Jensen

Da det med teleselskabers etik og moral, vil blive misbrugt fra dag 1.

Som at give dem 3-5 år extra, til selv at finde ud af at sænke prisen på roming i EU .

Hvad er ‘specialiserede tjenester’ ?

Om 5-10 år, må i gerne henvis til dette indlæg, hvis ikke den nuværende lov er lavet om, på grund af misbrug eller "misforståelser" fra teleselskaberne.

  • 3
  • 1
#3 Steffen Schumacher

Der er forskel på at begrænse trafik til en given hastighed vs at nedprioritere fx internet trafik(alt over en kam) i tilfælde af en intern forbindelse når dets kapacitet. Idag har mange udbydere adskillige trafiktyper på et og samme netværk: internet, VPN, mobil, tv etc. Internet er blot en tjeneste på et og samme netværk. Hvis udbyderne ikke må tilgodese de øvrige vil de kunne saboteres med DoS fra internet, og det tror jeg ikke nogen er interesseret i.

Yderligere, hvis en udbyder tilbyder en service som ip telefoni, som kun kan bruges til dette(via filtre mm.) men som teknisk set er på internettet, så kan jeg ikke se problemet med at tilgodese denne trafik - den ville i praksis lige så godt være lavet i et VPN, hvor lovligheden er utvivlsom, og på et delt net er der absolut ingen forskel.

Selvfølgelig bør blokering og throtling af services på internet ikke være tilladt, men at tilgodese trafik på et netværk til flere formål, tror jeg er en nødvendighed. Det er også godt at se at der er tænkt på unblocking - altså som når mobiludbydere tilbyder at typisk FAcebook ikke tæller i ens dataforbrug.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere