EU kan give politiet adgang til cloud-data

9. juni 2017 kl. 08:595
EU-kommissær Vera Jourova er klar med tre forslag, der kan ændre, hvordan europæiske politienheder kan tilgå data fra virksomheder og servere i andre EU-lande.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter den sidste bølge terrorangreb overvejer EU-Kommisionen nu at lade politiets efterforskere hente data direkte fra amerikanske virksomheder - inklusive direkte fra cloudservere, skriver The Guardian.

Kommisionen har tre konkrete forslag, der skal lægge grund for den fremtidige lovgivning. De tre forslag vil hver især:

  • Lade en efterforskere i ét EU-land bede en it-virksomhed i et andet medlemsland udlevere elektroniske beviser uden at skulle spørge landet først
  • Bede virksomheder udlevere data til efterforskere i andre EU-lande
  • Lade myndigheder få direkte adgang til cloud-servere i situationer, hvor der er risiko for, at man mister data

Justitskommissær Vera Jourova forklarer: »Jeg er sikker på, at der efter de sidste terrorangreb og den voksende trussel mod Europa vil være forståelse blandt ministrene, selv blandt dem fra lande, der ikke er blevet udsat for angreb.«

Selvom intet er afgjort endnu, lægger kommissæren ikke skjul på sin dagsorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For at stoppe terrorisme støtter jeg, at man tillader brug af personlig data.«

Politi eller privatliv

Det er en balancegang, da det vil hjælpe politiet i EU efterforske meget hurtigere, men samtidig kan få brugerne til ikke at stole på, at deres information er privat.

»Den tredje mulighed er kun i nødstilfælde, og den vil kræve ekstra sikkerhed for at beskytte folks privatliv,« siger Jourova:

»Man kan ikke bare indsamle massiv digital data til fremtidigt brug.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyske efterforskere har bedt Irland udlevere en masse information, da mange amerikanske virksomheder har deres europæiske servere der.

Det er en langsom proces, og hvis forslagene bliver vedtaget, vil det være muligt allerede fra tidligt i 2018 at gå uden om de officielle kanaler.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. juni 2017 kl. 11:23

Kan nogle af læserne gennemskue, om disse regler vil omfatte Danmark, hvis de ender med at komme igennem EU-systemet? Umiddelbart tænker jeg, at det pga. retsforbeholdet ikke er tilfældet.

og beklager denne langsomme kommentar. Har været væk fra kontoret længe.

4
12. juni 2017 kl. 09:34

Tankevækkende udvikling, at vi nu i EU vil se lignende tiltag som USA's Regel 41,- nu kan "KonspirationsMette" så gå igang igen og tænke,- godt det bliver svært med den nye EU Persondataforordning at få folk til at kunne placere personfølsomme data på amerikanske servere, når Regel 41 eksisterer, (hvis ikke de da vil dele dem med NSA, som kan få indsigt i dem med en lidet begrundet dommerkendelse), men hvad nu hvis data ligger på en Europæisk server og man har et formelt samarbejde efterretningstjenesterne imellem, så kan man jo blot bede det nationale politi eller efterretningstjeneste om de data, så man ellers udenfor EU ikke har adkomst til....smart at det forslag lige bliver fremlagt nu....og kan nå at gælde allerede tidligt i 2018 (læs før 25. maj 2018 hvor GDPR ikrafttræder). Men men men...det er selvfølgelig bare spekulationer fra min side...det hele handler selvfølgelig om terrorlovgivning og terror det skal vi da til livs...det er alle jo enige om, så det forslag glider da nok lige igennem;-)

2
9. juni 2017 kl. 21:21

Encrypt EVERYTHING!

1
9. juni 2017 kl. 09:09

"Det er en balancegang, da det vil hjælpe politiet i EU efterforske meget hurtigere, men samtidigt kan få brugerne til ikke at stole på, at deres information er privat,"

Er den da det, hvis man indfører dette?

Hvor er kravet om dommerkendelse?