EU i intense forhandlinger med USA om Schrems II-løsning

Illustration: Jesper Stein Sandal
Repræsentanter fra EU-kommissionen håber på, at det med Joe Biden ved roret bliver lettere at nå frem til en acceptabel erstatning for Privacy Shield, end da hans forgænger sad i Det Hvide Hus.

EU-kommissionen og repræsentanter fra det amerikanske handelsministerium er lige nu i intense forhandlinger om en løsning på Schrems II-problematikken.

Det skriver CNBC.

Schrems II-dommen aflivede i juli sidste år Safe Harbour-aftalen som grundlag for at overføre data fra EU til USA, og dermed blev USA et såkaldt usikkert tredjeland.

Læs også: Vigtig Schrems II-afgørelse i Frankrig: Blåstempler omstridt AWS-garanti

Det har udløst en ikke ubetydelig kollektiv hovedpine hos europæiske virksomheder og organisationer, der har løsninger baseret på cloud-produkter fra amerikanske giganter som AWS, Google og Microsoft - og derfor intensiveres forhandlingerne nu for at finde en løsning.

Håbet er ifølge CNBCs kilder, at det med Joe Biden som præsident bliver lettere at finde frem til en løsning, end det var tilfældet med hans forgænger ved roret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Johnny Lüchau Blogger

Schrems II-dommen aflivede i juli sidste år Safe Harbour-aftalen

Nu var det jo Privacy Shield, men det er selvfølgelig samme surdej. :-)

Og en eventuel ny aftale, vil også blive "dømt ude" så længe at man ikke ændrer den amerikanske lovgivning, som er skyld i problemet.

Håbet er ifølge CNBCs kilder, at det med Joe Biden som præsident bliver lettere at finde frem til en løsning, end det var tilfældet med hans forgænger ved roret.

Det giver simpelthen ingen mening! Hvorfor skulle arkitekten bag den lovgivning som er problemets kerne, gå med til at ændre sin egen lovgivning? Det ville nok have været nemmere at få hans forgænger med til det.

Og skulle det usandsynlige ske at loven ændres, hvordan kan vi så sikre os at den systematiske overførsel af data fra de amerikanske selskaber til myndighederne, stoppes?

Uanset hvad der sker, så er der kun én vej frem for danske firmaer, private såvel som offentlige: Brug kun selskaber som ikke er underlagt amerikansk lovgivning.

Lad være med at vente på at nogen kommer med et stykke papir som giver dig midlertidig "syndsforladelse" for at sende dine kunders/borgeres/børns data i armene på amerikanske efterretningstjenester. Igen.

Opfør dig ordentligt.

 • 21
 • 0
#2 Michael Cederberg

EU laver lovgivning der siger ...

 • Data om EU borgere må kun hostes på servere indenfor EU
 • Disse servere må kun betjenes af EU borgere
 • EU borgere må ikke medvirke til at disse data forlader EU
 • EU borgere der håndterer de pågældne servere skal tage skridt til at sikre data.
 • Overtrædelser straffes med 10 års fængsel (ja, jeg ved godt EU ikke kan idømme straf men det kan medlemslandene)

Så er det flintrende ligegyldigt hvem der ejer serveren. Selv hvis NSA ejer serveren så kan de ikke få den over dammen eller tilgå maskinen med almindelige midler. Selvfølgeligt kan den hackes men det kan den også hvis den er ejet af Fru Olsen.

 • 5
 • 1
#3 Johnny Lüchau Blogger

Så er det flintrende ligegyldigt hvem der ejer serveren. Selv hvis NSA ejer serveren så kan de ikke få den over dammen eller tilgå maskinen med almindelige midler.

Jeg kan ikke helt regne ud om du prøver med lidt satire eller om du seriøst mener det?

Nu håber jeg ikke at jeg afslører for meget, men der ligger sådan nogle kabler nede i vandet mellem Europa og Amerika og dem kan man sende data igennem! :-)

 • 1
 • 0
#4 Michael Cederberg

Jeg kan ikke helt regne ud om du prøver med lidt satire eller om du seriøst mener det?

Det er ganske seriøst ment. Det handler om at adskille de problemer man forsøger at løse.

Nu håber jeg ikke at jeg afslører for meget, men der ligger sådan nogle kabler nede i vandet mellem Europa og Amerika og dem kan man sende data igennem! :-)

Som jeg ser det er der en række problemstillinger:

Det synes ganske klart at NSA har aftaler med regeringer kloden rundt om adgang til datatraffik og data i servere. Det ændrer dette ikke på - hverken Schrems II eller mit forslag.

Det synes ganske klart at NSA vha. tailored access, hacking etc. kan komme ind rigtigt mange steder ganske uautoriseret. Det ændrer dette ikke på - hverken Schrems II eller mit forslag.

Hvis NSA ejede et datacenter i Europa hvor der kun var europæiske ansatte, så ville det være ulovligt for de ansatte at gøre noget der gav "kablerne nede i vandet" adgang til data. Hvis en amerikansk NSA general dukkede op i datacentret og forlangte adgang til serverne så var det deres pligt at forhindre dette (fx. ved at tilkalde politiet). Hvis ordren kom elektronisk ville det være deres pligt at nægte at følge den.

Så kan man argumentere at NSA kunne have indbyggede bagdøre etc. som de ikke fortalte de europæiske ansatte om. Til det er der blot at sige at det ville være de ansattes opgave at vurdere hardware og software på ganske samme måde som hvis de var ansat i Fru Olsens datacenter. Alt derudover høre ind under de først to punkter hvor - igen - hverken Schrems II eller mit forslag gør nogen forskel.

PS: Du kan i øvrigt substituere NSA med Mossad, KGB, PLA, etc.

 • 1
 • 1
#5 Jacob A

Jeg er bestemt enig med din intention! - men som det er lige nu virker det ret urealistisk. Jeg kender i hvert fald ingen europæisk baseret cloud provider, der kan tages i brug af private virksomheder, som kan levere samme kvalitet som de amerikanske - dvs. Google, Microsoft Azure, AWS og IBM.

Og derudover er USA, formentlig gennem NATO, viklet ind i de fleste Europæiske efterretningstjenester, hvilke, som de fleste ved, føler sig hævet over alt og alle og opererer uden for lovgiving, tid og rum - altså nok sender basicly alt data de kan få videre til USA anyways.

 • 0
 • 0
#6 Johnny Lüchau Blogger

Det er lidt af en selvforstærkende myte, at der ikke findes alternativer for jo oftere den bliver gentaget, jo færre kigger reelt på de eksisterende alternativer.

Og så er det også en høne-og-ægget situation. Jo flere som bruger de ulovlige tjenester, jo bedre bliver de. Hvis man brugte alternativerne fra EU, ville de jo få råd til flere features.

Uanset hvad, så skal vi jo ikke tale om det som om der er et valg - de amerikanske er udelukket, så det er bare med at komme igang med at bruge noget andet.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere