EU indgår aftale om regulering af techgiganterne: Farvel til overregulering og velkommen til en »ny æra«

25. marts 2022 kl. 09:252
 EU indgår aftale om regulering af techgiganterne: Farvel til overregulering og velkommen til en »ny æra«
Illustration: MI Grafik.
Europa-Parlamentet og Ministerrådet har indgået aftale om Digital Markets Act, der stækker techgiganter som Google, Meta og Apple og skal sikre større konkurrence på markedet.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU er blevet enige om den såkaldte Digital Markets Act (DMA), der skal regulere techgiganter som Google, Meta og Apple. Den tyske chefforhandler for Europa-Parlamentet, Andreas Schwab, kalder aftalen for »begyndelsen på en ny æra for techregulering på verdensplan

Det skriver Ritzau.

Loven har til formål at skabe større konkurrence blandt digitale selskaber, der beskæftiger sig med eksempelvis søgemaskiner, sociale medier og beskedtjenester. Med den nye lov indføres der blandt andet et forbud mod, at de store techselskaber – som EU benævner gatekeepere – favoriserer deres egne produkter og tjenester fremfor andre selskaber.

Derudover får brugere mulighed for at slette forudinstallerede apps og mulighed for at bruge digitale tjenester uden at skulle acceptere, at deres data bliver delt med andre af virksomhedens platforme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Frem for alt slipper små virksomheder med loven for enhver form for overregulering. App-udviklere vil få helt nye muligheder, små virksomheder får mere adgang til virksomhedsrelevant data, og online annoncemarkedet bliver mere retfærdigt,« siger Andreas Schwab.

Læs også: Kravene til sociale medier skal strammes: Europa-parlamentet stemmer vigtigt lovforslag igennem

Loven omfatter virksomheder med mindst 45 millioner månedligt aktive EU-brugere og en børsværdi på mindst 75 milliarder euro og en årlig omsætning på mindst 7,5 milliarder euro.

»Det, vi ønsker, er enkelt: Fair markeder også digitalt. Vi tager nu et kæmpe skridt fremad for at nå dertil - at markederne er fair, åbne og konkurrencedygtige. Store gatekeeper-platforme har skærmet virksomheder og forbrugere fra fordelene ved konkurrencedygtige digitale markeder,« siger konkurrencekommissær i EU-Komissionen Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Regeringen drømmer om at tæmme tech-giganterne: Venstre kalder det ‘snik snak og symbolpolitik’

Den nye lov skal nu formelt godkendes af Europa-Parlamentet og Ministerrådet og vil derefter træde i kraft efter seks måneder.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. marts 2022 kl. 10:33

"»Frem for alt slipper små virksomheder med loven for enhver form for overregulering. App-udviklere vil få helt nye muligheder, små virksomheder får mere adgang til virksomhedsrelevant data, og online annoncemarkedet bliver mere retfærdigt,« siger Andreas Schwab."

Det bliver jeg da lidt utryg over. Hvad betyder det mon? Det er fint, at man stækker de store - men betyder dette, at små virksomheder til gengæld får mere frit spil med vore data - eller læser jeg det forkert?

2
26. marts 2022 kl. 20:44

men betyder dette, at små virksomheder til gengæld får mere frit spil med vore data

Yderst relevant spørgsmål. Problemet har hidtil været at giganterne havde muskerne til at omgå reguleringen via f.eks AI, mens de små var nødt til at give op. Hvordan de så vil gøre det omvendt, bliver meget spændende at få belyst. Men ja et mere frit spil på f.eks. tracking kan tænkes.