EU holder roaming-afgifterne i live flere år endnu

Roamingafgifterne, der skulle være afskaffet til nytår, overlever i hvert fald til 2018, har EU-landenes tele-ministre besluttet.

Imod EU-Parlamentets overvældende flertal, har medlemslandenes ministre i dag besluttet, at teleselskaberne gerne må fortsætte med at opkræve roamingafgifter ved telefoni fra udlandet. I stedet for at afskaffe roaming-afgifterne ved seneste årsskifte, forsvinder de nu tidligst i 2018, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Læs også: 'Stærk' netneutralitet og stop for roaming vedtaget i EU-parlamentet

Beslutningen, der blev taget i dag onsdag af EU-landenes transport-, tele- og energiministre, bringer ministrene på kollisionskurs med EU-Parlamentet, der i april sidste år vedtog at fjerne afgifterne. Afgifterne har været ugleset ikke mindst af kommissionen, der mener de hæmmer udviklingen af det indre marked, idet mange rejsende europæere vælger at slukke for telefonen af frygt for høje telefonregninger i stedet for at øge kommunikationen.

Guy Verhofstadt, der er formand for den liberale politikergruppe i parlamentet, er ifølge Business.dk stærkt skuffet over Ministerrådets beslutning: »Den eneste vinder er de nationale teleselskaber«, siger han.

En anden liberal politiker, nemlig Jens Rohde (V), der er en af ankermændene i telepakken, har op til dagens møde udtalt:
»De valgte medlemmer af EU-Parlamentet stemte for at afskaffe roaming med udgangen af 2015, og vi vil forsvare denne holdning med styrke i de forhandlinger, der kommer«.

Og det, der kommer, er uvist. En ting ligger dog fast, nemlig at de 28 EU-lande, EU-Kommissionen og -Parlamentet til april skal slås om, hvad der nu skal ske med den såkaldt store telepakke, som EU-Kommissionen har arbejdet på og som også rummer spørgsmålet om netneutralitet. Letland har overtaget EU-formandskabet og fik i dag mandat til at forhandle med kommision og parlament i sagen.

Den tidligere kommissær for teleområdet, Neelie Kroes, havde afskaffelsen af roaming-afgifterne som en af sine mærkesager for at skabe et mere gennemskueligt og frit telemarked for forbrugerne i EU.

Afskaffelsen af roaming-afgifterne blev imidlertid mødt med kraftig modstand fra de europæiske teleselskaber.

Læs også: Teleindustrien: Uden roaming-priser får I dårligere netværk

EU har gentagne gange pålagt teleselskaberne til at sænke roaming-afgifterne på først tale og siden data, og planen var altså helt at afskaffe roaming inden for EU fra 2016. Selvom den tidligere dato ikke fremgår af det italienske udkast, så er der tale om et udkast, som kan ændres, inden processen er afsluttet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Trolle

at folk, mig inklusiv, kikker langt efter demokrati i EU, de folkevalgte har jo absolut ingen indflydelse, det er ministre og embedsmænd der bestemmer. EU Parlamentet er jo bare til pynt! Jeg troede engang på sagen, men har opgivet troen!

Nå, nu er jeg personlig ligeglad, for teleselskaberne får ingen roaming straftold fra mig. Der hvor jeg kommer i udlandet, har jeg WiFi og jeg benytter min egen SIP udbyder i England til telefoni. Med hensyn til data, det foregår over en VPN tunnel til mit LAN. Jeg tager mit simkort ud, når jeg er i udlandet, så jeg ikke bliver ringet op af nogen og bliver straffet her. Folk kan lægge besked på min voice-mail, så skal jeg nok kalde dem op, hvis jeg ikke er på. Eller sende mig en e-mail!

Det er ikke den ideelle løsning, men jeg vil bare ikke være til grin.

 • 10
 • 2
#2 Jarnis Bertelsen

Hvem er den danske "tele minister" og hvordan stemte vedkommende? Hvor kan man få en oversigt over hvilke ministre, der i dette tilfælde undergraver EU-parlamentetes gode arbejde?

Det er lidt underligt at ingen af de artikler, jeg ummiddelbart kan finde, udpeger de skyldige, så de kan stilles til ansvar ved næste valg...

 • 15
 • 0
#3 Peter Hansen

Der er hele 751 MEPere (medlemmer af EU-parlamentet). Der er kun 28 medlemsstater i EU.

Dermed er det noget billigere og simplere at bestikke et flertal af ministre end et flertal i EU-parlamentet. Og minsitrene har åbenbart alligevel det sidste ord, så selv hvis teleindustrien fik "overbevist" EU-parlamentet, kunne de stadig risikere at bliver overrulet af ministre. Så hvorfor ikke gå direkte efter et flertal af minsitre i stedet.

 • 6
 • 2
#6 Jesper Lund

Europa parlamentet er da også ren Mickey Mouse, skabt for at give forsørgelse til politiske ringvrag og deres fætre.

Det er Rådet (dvs. regeringerne i EU-landene) som ikke ønsker "roam like at home". Derudover ønsker Rådet så mange huller i netneutralitet delen, at det nærmest ikke giver mening at tale om netneutralitet.

Europaparlamentet stemte om en tekst med RLAH og ægte netneutraliet i april 2014. Men EU lovgivning skal vedtages af både EP og Rådet.

Det som kommer til at ske nu er at Rådet indleder forhandlinger med EP om en tekst, som begge parter kan være enige om (vil stemme for). Det kaldes trilog-forhandler i EU sproget.

 • 5
 • 0
#8 Kasper Hovgaard

... har budgetteret med roaming. De vil sandsynligvis også anføre, at investeringerne i bedre forbindelser vil blive sparet, hvis roaming afskaffes. Men sandheden er, at udbyderne i alle årene MED roaming har syltet disse investeringer. I et land som Tyskland er internethastighederne mange steder latterligt ringe. I mange EU-lande vil der formentlig også ske massefyringer i teleindustrien, hvis der skabes mere reel konkurrence.

I sidste ende skyldes problemet (igen-igen), at vi undervurderer hvor meget de facto korruption der er i vor egen del af verden. Korruption forstået i bred forstand som politikernes "hensyntagen til markedets interesser".

 • 3
 • 0
#9 Johnny Olesen

Det er ikke den ideelle løsning, men jeg vil bare ikke være til grin.

Man kan som aktiv forbruger jo også vælge at stemme med fødderne, når nu EU ikke kan klare ærterne.

Der er teleselskaber på både det danske og svenske marked, som tilbyder fair priser på både tale og data indenfor EU...

Træerne vokser ikke ind i himlen, men det er altså muligt at undgå skyhøje telefonregniner med det rette teleselskab i f.eks. Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrig, Italien Schweiz, England, Irland, Skotland, Østrig, Schweiz m.fl.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere