EU holder roaming-afgifterne i live flere år endnu

4. marts 2015 kl. 14:459
EU holder roaming-afgifterne i live flere år endnu
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Roamingafgifterne, der skulle være afskaffet til nytår, overlever i hvert fald til 2018, har EU-landenes tele-ministre besluttet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Imod EU-Parlamentets overvældende flertal, har medlemslandenes ministre i dag besluttet, at teleselskaberne gerne må fortsætte med at opkræve roamingafgifter ved telefoni fra udlandet. I stedet for at afskaffe roaming-afgifterne ved seneste årsskifte, forsvinder de nu tidligst i 2018, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen, der blev taget i dag onsdag af EU-landenes transport-, tele- og energiministre, bringer ministrene på kollisionskurs med EU-Parlamentet, der i april sidste år vedtog at fjerne afgifterne. Afgifterne har været ugleset ikke mindst af kommissionen, der mener de hæmmer udviklingen af det indre marked, idet mange rejsende europæere vælger at slukke for telefonen af frygt for høje telefonregninger i stedet for at øge kommunikationen.

Guy Verhofstadt, der er formand for den liberale politikergruppe i parlamentet, er ifølge Business.dk stærkt skuffet over Ministerrådets beslutning: »Den eneste vinder er de nationale teleselskaber«, siger han.

En anden liberal politiker, nemlig Jens Rohde (V), der er en af ankermændene i telepakken, har op til dagens møde udtalt:
»De valgte medlemmer af EU-Parlamentet stemte for at afskaffe roaming med udgangen af 2015, og vi vil forsvare denne holdning med styrke i de forhandlinger, der kommer«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det, der kommer, er uvist. En ting ligger dog fast, nemlig at de 28 EU-lande, EU-Kommissionen og -Parlamentet til april skal slås om, hvad der nu skal ske med den såkaldt store telepakke, som EU-Kommissionen har arbejdet på og som også rummer spørgsmålet om netneutralitet. Letland har overtaget EU-formandskabet og fik i dag mandat til at forhandle med kommision og parlament i sagen.

Den tidligere kommissær for teleområdet, Neelie Kroes, havde afskaffelsen af roaming-afgifterne som en af sine mærkesager for at skabe et mere gennemskueligt og frit telemarked for forbrugerne i EU.

Afskaffelsen af roaming-afgifterne blev imidlertid mødt med kraftig modstand fra de europæiske teleselskaber.

EU har gentagne gange pålagt teleselskaberne til at sænke roaming-afgifterne på først tale og siden data, og planen var altså helt at afskaffe roaming inden for EU fra 2016. Selvom den tidligere dato ikke fremgår af det italienske udkast, så er der tale om et udkast, som kan ændres, inden processen er afsluttet.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
5. marts 2015 kl. 10:07

... har budgetteret med roaming. De vil sandsynligvis også anføre, at investeringerne i bedre forbindelser vil blive sparet, hvis roaming afskaffes. Men sandheden er, at udbyderne i alle årene MED roaming har syltet disse investeringer. I et land som Tyskland er internethastighederne mange steder latterligt ringe. I mange EU-lande vil der formentlig også ske massefyringer i teleindustrien, hvis der skabes mere reel konkurrence.

I sidste ende skyldes problemet (igen-igen), at vi undervurderer hvor meget de facto korruption der er i vor egen del af verden. Korruption forstået i bred forstand som politikernes "hensyntagen til markedets interesser".

7
4. marts 2015 kl. 21:12

ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hvis hele version2-artiklen er baseret på en Reuters-historie, hvorfor linker artiklen så ikke til Reuters-artiklen?

5
4. marts 2015 kl. 19:52

betaler for deres egen telefon , er det sekund det bliver vedtaget

dvs ALDRIG

4
4. marts 2015 kl. 19:41

Europa parlamentet er da også ren Mickey Mouse, skabt for at give forsørgelse til politiske ringvrag og deres fætre.

6
4. marts 2015 kl. 20:32

Europa parlamentet er da også ren Mickey Mouse, skabt for at give forsørgelse til politiske ringvrag og deres fætre.

Det er Rådet (dvs. regeringerne i EU-landene) som ikke ønsker "roam like at home". Derudover ønsker Rådet så mange huller i netneutralitet delen, at det nærmest ikke giver mening at tale om netneutralitet.

Europaparlamentet stemte om en tekst med RLAH og ægte netneutraliet i april 2014. Men EU lovgivning skal vedtages af både EP og Rådet.

Det som kommer til at ske nu er at Rådet indleder forhandlinger med EP om en tekst, som begge parter kan være enige om (vil stemme for). Det kaldes trilog-forhandler i EU sproget.

3
4. marts 2015 kl. 17:02

Der er hele 751 MEPere (medlemmer af EU-parlamentet). Der er kun 28 medlemsstater i EU.

Dermed er det noget billigere og simplere at bestikke et flertal af ministre end et flertal i EU-parlamentet. Og minsitrene har åbenbart alligevel det sidste ord, så selv hvis teleindustrien fik "overbevist" EU-parlamentet, kunne de stadig risikere at bliver overrulet af ministre. Så hvorfor ikke gå direkte efter et flertal af minsitre i stedet.

2
4. marts 2015 kl. 16:22

Hvem er den danske "tele minister" og hvordan stemte vedkommende? Hvor kan man få en oversigt over hvilke ministre, der i dette tilfælde undergraver EU-parlamentetes gode arbejde?

Det er lidt underligt at ingen af de artikler, jeg ummiddelbart kan finde, udpeger de skyldige, så de kan stilles til ansvar ved næste valg...

1
4. marts 2015 kl. 16:15

at folk, mig inklusiv, kikker langt efter demokrati i EU, de folkevalgte har jo absolut ingen indflydelse, det er ministre og embedsmænd der bestemmer. EU Parlamentet er jo bare til pynt! Jeg troede engang på sagen, men har opgivet troen!

Nå, nu er jeg personlig ligeglad, for teleselskaberne får ingen roaming straftold fra mig. Der hvor jeg kommer i udlandet, har jeg WiFi og jeg benytter min egen SIP udbyder i England til telefoni. Med hensyn til data, det foregår over en VPN tunnel til mit LAN. Jeg tager mit simkort ud, når jeg er i udlandet, så jeg ikke bliver ringet op af nogen og bliver straffet her. Folk kan lægge besked på min voice-mail, så skal jeg nok kalde dem op, hvis jeg ikke er på. Eller sende mig en e-mail!

Det er ikke den ideelle løsning, men jeg vil bare ikke være til grin.

9
5. marts 2015 kl. 14:29

Det er ikke den ideelle løsning, men jeg vil bare ikke være til grin.

Man kan som aktiv forbruger jo også vælge at stemme med fødderne, når nu EU ikke kan klare ærterne.

Der er teleselskaber på både det danske og svenske marked, som tilbyder fair priser på både tale og data indenfor EU...

Træerne vokser ikke ind i himlen, men det er altså muligt at undgå skyhøje telefonregniner med det rette teleselskab i f.eks. Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrig, Italien Schweiz, England, Irland, Skotland, Østrig, Schweiz m.fl.