Netflix slipper for politisk indgreb: EU giver op i kampen imod geoblokering

Selv om EUs kommissær for det digitale indre marked, Andrus Ansip, hader geo-blokering, så får Netflix alligevel intet politisk indgreb mod fænomenet.

EU-Kommissionen har tidligere kaldt til kamp imod regionbaseret blokering af forbrugernes adgang til alt indhold på eksempelvis Netflix. På den måde ville EU skabe et "digitalt indre marked".

Men det bliver alligevel ikke noget at få fjernet de de upopulære IP-baserede blokeringer, som forbrugerne forsøger at omgå med VPN-tjenester.

Som Version2s journalist Jesper Sandal har omtalt, er Netflix særdeles aktiv og har ikke blot spærret for de IP-adresser som forskellige VPN-udbydere benytter sig af. Selv det udskældte Hola-browserplugin er blevet blokeret.

Læs også: Analyse: Netflix prøver alligevel at vinde kampen mod IP-grænseoverløbere

Et udkast til lovændring, som er lækket fra Kommissionen, viser, at EU giver op over for at afskaffe geo-blokering på en række områder, skriver flere medier som digi.no, Politico og det tyske Handelsblatt.

Transportjenester, audiovisuelle tjenester, gambling-aktiviteter, sundhedstjenester og visse sociale tjenester er ifølge udkastet dog ikke omfattet af nedtoningen.

Men streamningtjenester som tilbyder film, tv-serier, sport eller musik er røget ud af reformen, som er et led i en større harmonisering af EUs regler for ophavsret og som ventes at træde i kraft til næste år.

Udviklingen er opsigtsvækkende, fordi EUs kommissær for det digitale indre marked, Andrus Ansip, har krævet grænseløs mediestreamning i Europa. Han har lige frem sagt, at han hader geo-blokering.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

...ikke et specifikt NetFlix ting, det er indholdsproducenterne (filmselskaber i NetFlix' tilfælde) som er problemet.

Hvis EU vil fjerne Geoblokering problemet så burde de i stedet true filmselskaberne: enten er jeres releses i EU på samme tid som på det marked hvor releasen sker først eller i kan slet ikke få lov til at markedsføre jeres lort i EU!

 • 21
 • 0
#2 Bent Jensen

"Et udkast til lovændring, som er lækket fra Kommissionen," Det er nu noget langt at strække dette, til at der er givet op ? Så kunne man med lige så meget sandhed skrive at MS windows er blevet opensource.

Udkastet er sikkert lækket, for at skabe modstand, så forslaget bliver bremset inden det kommer længere.

 • 3
 • 0
#3 Jakob Damkjær

Men blot sparket til hjørne, da ophavsret reformen vel vil ha samme effekt som en reform af geolocation blocking.

Dvs. At hvis de idiotiske ekslusive landespecifikke distributionaftaler for digitale og andre medier ikke er lovlige så kan man ikke længere geoblocke indenfor EU.

 • 2
 • 0
#4 Nicolai Clemmensen

Uforståeligt fra min side... Igen gør EU dét; viser hvor uhandeldygtige de er, ved at opgive det som egentligt var borgernes ønske, og virkede som hele idéen bag fjernelsen.

Vi så et lignende billede med telcom-reformen, hvor man også udskød gentagende gange, for til sidst at helt ændre på planen i sidste øjeblik.

Tag ikke fejl, jeg kan godt lide EU idéen, men det her cirkus begynder da at nærme sig de medlemsstaternes niveau...

 • 1
 • 2
#6 Lars Bjerregaard

det er indholdsproducenterne (filmselskaber i NetFlix' tilfælde) som er problemet.

Hvis EU vil fjerne Geoblokering problemet så burde de i stedet true filmselskaberne

Præcis! Netflix er the good guys her, de vil sgu helst ikke blokkere. Det er de griske reaktionære mastodonter i Hollywood, der insisterer på stadig at kunne opdele verden i "regioner". Ptew..

 • 5
 • 0
#7 Martin Kirk

Hvis EU indførte en lov om at piratkopiering er fuldt ud lovlig, ville rettigheds-idioterne få fingeren ud og opfundet et bedre alternativ end de tåbelige tjenester der findes i dag.

De ville dermed blive tvunget til at konkurrere imod piraternes tjenester som i stor stil er bedre end alt andet på markedet - og nej endnu en gang har det IKKE noget at gøre med prisen.

Der findes simpelthen ingen lovlig tjeneste til film og serier hvor man kan se ALT. HVIS der gjorde ville folk jo ikke piratkopiere !

 • 5
 • 0
#8 Simon Lodal

Præcis! Netflix er the good guys her, de vil sgu helst ikke blokkere.

Det er bare enormt komfortabelt for Netflix, at alle hader Hollywood selskaberne der lever i fortiden.

Faktum er at Netflix' danske service har 1/10 af det amerikanske udbud, og intet er sket i de 3-4 år de har været her. Tværtimod er prisen steget.

Netflix er nogle griske sataner ligesom de andre, bare med en moderne forretningsmodel. Men stadig nogle griske sataner.

 • 4
 • 2
#9 Martin Kirk

Det er bare enormt komfortabelt for Netflix, at alle hader Hollywood selskaberne der lever i fortiden.

Faktum er at Netflix' danske service har 1/10 af det amerikanske udbud, og intet er sket i de 3-4 år de har været her. Tværtimod er prisen steget.

Netflix er nogle griske sataner ligesom de andre, bare med en moderne forretningsmodel. Men stadig nogle griske sataner.

Det er en fejlslutning at klandre Netflix for indholdet.

Netflix er tvunget til at indkøbe deres indhold på de primisser som leverandørene opstiller.

Film og serier købes i pakker hvor der betales forud - fx køber man 500 blandede film + 50 serier i 6 måneder, som man så betaler 10 mio kr for... Netflix skal derefter vurdere om kunderne i den periode kan dels konsumere indholdet og dels finansere indholdet via abonnementsbetalinger.

Danmark er et lille marked og med den forretningsmodel er det derfor svært at indkøbe flere film og serier.

Problemet med modellen er at udbyderen af indholdet ikke stoler på Netflix .. de stoler ikke på at Netflix kan logge antallet af visninger. Hvis de gjorde, kunne Netflix i stedet betale pr visning.

Det man så kan undre sig over, er hvorfor udbyderen ikke selv laver en service hvor de korrekt kan logge antal visninger ?

 • 2
 • 0
#10 Simon Lodal

Film og serier købes i pakker hvor der betales forud - fx køber man 500 blandede film + 50 serier i 6 måneder, som man så betaler 10 mio kr for... Netflix skal derefter vurdere om kunderne i den periode kan dels konsumere indholdet og dels finansere indholdet via abonnementsbetalinger.

Hele den forklaring hænger slet ikke sammen.

Mon ikke indholdsleverandørerne sætter en pris der passer områdets størrelse? Eller mener du, at pakken koster 10mio, uanset om det er til Danmark eller Tyskland, som har 10-15 gange flere brugere?

Hele din kommentar er bare den samme gamle undskyldning om, at det er indholdsleverandørernes skyld.

Fortæl mig hellere hvad Netflix har gjort i de 3-4 år de har været her.

Danmark er et lille marked ...

Danske film og serier er måske en historie for sig selv. Men langt hovedparten er det samme som resten af verden ser. Der skal bare undertekster på, så dyrt kan det heller ikke være.

Hvis "lille marked" virkelig er et problem, og Netflix virkelig ville gøre noget ved det, så skulle de da behandle hele EU som én region. Bare til at starte med. Præcis som kommissionen ønskede det, jvf artiklen; en god gang fornuft.

Men støtter Netflix kommissionens forslag?

 • 2
 • 0
#11 Bent Jensen

Det er en fejlslutning at klandre Netflix for indholdet.

Både og, de kunne sænke prisen, i stedet for at tilbyde mange dårlige og total unødvendige film, som næsten ingen gider at se. Her ligener de snart TDC, Stofa, CanalDigital og Viasat.

Også kun have indhold som bliver vist, så sliper de også for at støtte dem industri som åbenbart heller ikke gider dem. Udover til at presse de sidste får kr, ud af gamle C film og serie.

Har selv oplevet Netflix fra starten af, og kvaliten er faldet, enda så meget at man overveje om det er pengene værd. Eller om man skulle skære lidt i betaling, som de gør i indhold. Måske ved at skifte med at betale til HBO og så Netflix. Så kunne man "se det nye op" som var kommet. Lidt lige som Discovery og de andre viden kanaler. Som stor set sælger det hele til hinanden, og kliper klister, så der ikke er meget nyt indhold. Her kan man klare sig med at have kanaler 3-4 måneder om vinteren, så får man det hele med. Eller alt det NYE indhold som canal digital viser på deres BBC BRIT, her taler standup stadig om OL i London, Jeremy Clarkson er stadig værd på top gear.

 • 0
 • 2
#12 Jørgen L. Sørensen

Netflix er tvunget til at indkøbe deres indhold på de primisser som leverandørene opstiller.

Man kunne også vende den om og sige at leverandørerne er tvunget til at sælge varen til den pris kunderne vil betale :-0

Det kræver blot at kunderne vil undvære produktet (et stykke tid) til de priser som leverandørerne kræver - på et tidspunkt bliver leverandørerne nødt til at sætte prisen ned til parterne mødes igen.

Problemet er nok at der er få leverandører som kan blive enige (kartel?) om at kræve en høj pris, og kunderne er for mange/uenige til at sige "det vil vi ikke være med til".

 • 0
 • 0
#13 Martin Kirk

Simon, Bent og Jørgen... i fatter ikke helt at det er rettigheds-idioterne som bestemmer hvor og hvornår en bestemt film må ses og til hvad pris.

Netflix kan vælge at købe eller lade være plus/minus lidt forhandling.

så længe rettigheds-idioterne sidder på deres film og serier som om de var Smaug på guldet... ja så længe vil udbuddet være elendigt på samtlige tjenester.

 • 0
 • 0
#14 Gert Agerholm

Hvad nu hvis alle ville stoppe med at købe film på skive og stoppe med at gå i biografen ind til disse blokeringer blev fjernet?

OK, det vil nok være svært at få USA med på ideen, de har jo ikke problemet, men så resten af verden.

 • 1
 • 0
#16 Simon Lodal

Martin...

Lad os tage et eksempel: Star Trek NG, fra 80/90'erne. Ligger på US-Netflix. Hvordan kan det være den ikke findes i DK/Europa? Der er to muligheder:

1) Rettigheds-ejere vil ikke sælge den. 2) Netflix vil ikke købe den.

Det er vist længe siden den er blevet sendt på TV. Så #1 er svær at tro på.

Så er der kun #2 tilbage. Logik, Watson.

Netflix lader europæerne betale for amerikanernes x10 større udbud.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere