EU går i kødet på Microsofts cloud: Undersøges for at bryde konkurrenceregler

4. april 2022 kl. 10:001
EU går i kødet på Microsofts cloud: Undersøges for at bryde konkurrenceregler
Illustration: Mikkel Meister.
EU-Kommissionen har mistanke om, at Microsoft misbruger sin position på cloud-markedet.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-Kommissionen har igen søgelyset rettet mod Microsofts cloud-virksomhed for at hindre den frie konkurrence. Det er en klage fra fire europæiske virksomheder, der har ført til den indledende undersøgelse, herunder fra den tyske software-virksomhed NextCloud.

Det skriver Reuters på baggrund af et spørgeskema, der er sendt ud til Microsofts kunder og konkurrenter. Denne indledende undersøgelse kan føre til en mere omfattende undersøgelse af Microsofts forretningsgange.

Læs også: EU indgår aftale om regulering af techgiganterne: Farvel til overregulering og velkommen til en »ny æra«

»Kommissionen har oplysninger om, at Microsoft muligvis bruger sin potentielt dominerende stilling på visse softwaremarkeder til at udelukke konkurrencen vedrørende visse cloud computing-tjenester,« som det lyder i spørgeskemaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der bliver i spørgeskemaet blandt andet spurgt ind til, om der er nogle vilkår eller betingelser i Microsofts licensaftaler med udbydere af cloud-tjenester, der tillader konkurrenter at konkurrere effektivt.

Læs også: Skarp kritik af it-sikkerheden i EU: »Niveauet står ikke mål med truslerne«

»Vi evaluerer løbende, hvordan vi bedst kan støtte partnere og gøre Microsofts software tilgængelig for kunder på tværs af alle miljøer, inklusive dem fra andre cloud-udbydere,« skriver Microsoft i en kommentar til Reuters.

Microsoft er ifølge Reuters blevet idømt bøder for 1,6 milliarder euro, svarende til knap 12 milliarder kroner, for ikke at efterkomme EU's konkurrenceregler.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. april 2022 kl. 12:21

Problemet er for mig at se ikke om de teknisk giver plads til andre eller ikke, set fra et rent teknisk synspunkt er der plads. Udfordringene ligger for mig at se på andre fronter.

For det første er man i Windows 10/11 tvangsfodret med setup til OneDrive, det er meget svært at slippe af med det hvis man ikke ønsker at bruge OneDrive. Det er muligt at lave en uninstsall, men det er kun for det enkelte login, alle andre og nye login vil stadig have eller automatisk få setup til OneDrive samt services som automatisk starter. Der med er man "lokket" ind i deres cloud løsning.

Et andet punkt er deres Office365. Næsten alle mener at man ikke kan leve uden Office365, specielt erhvervslivet, og ja, det er en udmærket "kontor pakke". Så snart man er inde i Office365 folden, kan man for en meget lille merpris få hostet Outlook og Teams med i prisen. Den prisforskel er så lille at alternativer som Zoom ikke har nogen som helst mulighed for at kunkurrere på prisen. Microsoft udnytter der med deres "Offie position" til at komme ind på hostet mail og konference markedet.

Er det teknisk set vanskeligt for andre at komme ind? Nej, det kan man sagtens, men økonimisk trækker Microsoft tæppet væk under de andre.