EU forlænger sanktionsmuligheder mod cyberangreb

EU har valgt at forlænge muligheden for at indføre sanktioner mod cyber-kriminelle, der udgør en trussel mod EU's medlemslande. Illustration: EU / Genevieve ENGEL / Nanna Skytte
Muligheden for, at EU kan sanktionere cyber-banditter forlænges med yderligere et år. På nuværende tidspunkt er diverse værktøjer som rejseforbud og indefrysning af midler allerede taget i brug mod både personer og grupper.

Arbejdet i EU med at modarbejde giftige cyber-angreb fortsætter. EU-rådet har således tilkendegivet, at man har i sinde at forlænge de nuværende sanktionsmuligheder i endnu et år.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Indsatsen giver EU mulighed for at tage forskellige værktøjer i brug over for blandt andet personer og grupper, der er involveret i it-angreb, der »forårsager markant skade og udgør en ekstern trussel over for EU og medlemslandene.«

På nuværende tidspunkt er otte personer og fire grupper underlagt sanktioner, der blandt andet indebærer rejseforbud og indefrysning af aktiver.

Sidste år tog EU for første gang de nye værktøjer i brug. Dengang drejede det sig om målrettet at sanktionere en række personer og enheder, der havde været involveret i forsøg på angreb med malware. Det drejer sig i det konkrete tilfælde om en kinesisk, russisk og en nordkoreansk enhed.

I forbindelse med indførelse af sanktioner skrev vi her på Version2, at det var angrebene ’WannaCry’, ’NotPetya’ og ’Operation Cloud Hopper’ mod Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPWC, der var årsag til indførelsen af sanktioner.

Læs også: EU sanktionerer cyberkriminelle for første gang

Den generelle årsag til arbejdet og ikke mindst forlængelse af sanktionsmulighederne er ifølge pressemeddelelsen, at EU forsøger at opruste sin kapacitet, når det kommer til at imødegå det eskalerende trusselsniveau.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Rune Hansen

Udfordringen er at en meget stor del af disse “kriminelle”, indirekte arbejder for staten (også i vesten). Og det ofte (hvis ikke der decideret er tale om sabotage på infrastruktur) anskues som legitim Intelligence arbejde.

Derfor har man svært ved at gå for hårdt til problemet, da det risikerer at falde tilbage på vestlige IT-medarbejdere. Som så risikere eks. vis at blive tilbagehold på deres ferie med familien til Vietnam.

Forestillingen om at alle “hackere” er unde kriminelle i hooties, der sidder i et kælder værelse er lidt af en forældet forestilling.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere