EU er klar med plan for et fælles coronapas

18. marts 2021 kl. 09:0510
EU er klar med plan for et fælles coronapas
Illustration: europa.eu.
EU skal have et digitalt coronapas, som skal give borgere mere frihed til at rejse mellem medlemslandene til sommer, mener Europa-Kommissionen. Certifikatet skal både være i digital og fysisk form.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Europa-Kommissionen foreslog i går, at man laver et digitalt certifikat, der skal fungere som bevis for, at man enten har modtaget covid-19-vaccinen, er blevet testet med et negativt resultat, eller har haft sygdommen og er kommet sig igen.

Det skriver Europa-Kommissionen.

Meningen med coronapasset er, at europæere og andre, der opholder sig i unionen, skal kunne rejse frit mellem medlemslandene til sommer.

Ifølge Kommissionen, skal passet være gratis og tilgængeligt for alle. Det skal fungere både digitalt og i papirform, og begge typer skal indeholde en QR-kode for at sikre autenticiteten. Man vil også bygge en fælles indgang, der skal understøtte, at alle medlemslande kan verificere certifikaterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Věra Jourová, kommissionens vicepræsident for værdier og gennemsigtighed, er passet en del af Europas genopretning:

»Det digitale grønne certifikat er en løsning for hele EU, som sikrer, at EU-borgere drager fordel af et harmonisk digitalt værktøj til at understøtte den frie bevægelse i EU,« udtaler hun.

»Vores nøglemål er at tilbyde et ikke-diskriminerende, sikkert og let-anvendeligt værktøj, der fuldt ud respekterer databeskyttelse. Og vi vil fortsat arbejde mod international konvergens med andre partnere.«

Man vil begrænse mængden af persondata i passet, og der skal for eksempel stå vedkommendes navn, fødselsdag og relevante informationer om vaccinering/test/raskhed.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
21. marts 2021 kl. 11:17

Jeg glæder mig til der kommer et retsopgør med de forrædere der undergraver vores frihed og demokrati.

9
19. marts 2021 kl. 15:10

Europa kommisionen kritiserede for et par uger siden Danmark for at have lukket grænserne. Så hvis man bare overholdt EU reglerne om fri bevægelighed var der ikke brug noget Coronapas.

Det er kun korrekt såfremt man mener det skal være muligt at rejse frit i EU selvom man ikke er vaccineret. Jeg glæder mig til det bliver muligt at rejse frit men jeg vil kun have folk over grænsen til Holger Danskes land der er vaccineret. Jeg er sikker på det også gælder andre lande.

8
19. marts 2021 kl. 11:27

Hele min pointe er jo, at du som Bornholmer slet ikke skal have nogle papirer med for at rejse over Sverige, til Tyskland eller hvor du nu vil hen.

7
19. marts 2021 kl. 09:04

Så hvis jeg tager en Corona med mig i den ene hånd og har mit pas i den anden hånd med en negativ test, kommer jeg så over? Det er spørgsmålet.

6
18. marts 2021 kl. 23:14

Det kan vi så de facto ikke. ;-)

Nej, men det har vi diskuteret før - det er fordi "foregangslandet" Danmark ikke har et nationalt ID kort.

Schengen konstruktionen som så er lavet så pas ikke burde være nødvendigt.

Problemet er bare at man i Danmark ynder disciplinen pluk-hvad-vi-som-politikere-finder-bedst-i-vores-agenda, hvilket medfører at de ting der vedtages i EU til fordel for borgerne enten undlader man at implementere, eller skider lodret på (eksempelvis logning), samtidig med man overimplementer andre EU forordninger, for derved at tørre ansvaret af på EU for egen selvuforsvarlig lovgivning.

4
18. marts 2021 kl. 15:23

Absurd at sammenligne med Orwells 1984.

EU laver (naturligvis) masser af fejl, men når de enkelte lande lukker grænserne, er fælles aktion gennem EU den bedste løsning.

Ellers risikerer jeg som Bornholmer at skulle have forskellige papirer klar når jeg tager frem og tilbage til København - over Sverige!

3
18. marts 2021 kl. 11:34

Europa kommisionen kritiserede for et par uger siden Danmark for at have lukket grænserne. Så hvis man bare overholdt EU reglerne om fri bevægelighed var der ikke brug noget Coronapas.

Og, når du skriver at det kun gælder så længe Corona er et problem, så er det elastik i metermål. Corona går ikke væk. Som i aldrig. Og Corona har altid været her. Så hvornår Corona er et problem og hvornår den ikke er, det mangler jeg en klar definition på.

2
18. marts 2021 kl. 11:06

Det blev nævnt i EU parlementet i går, at det kun skulle være i brug så længe corona var et problem, alternativet til ikke at gøre det er lukkede grænser, jeg syntes det taler for sig selv.

1
18. marts 2021 kl. 09:37

En af søjlerne i Eu er den frie bevægelighed på tværs af grænser. Schengen aftalen er en udbygning, hvor vi kan rejse uden pas mellem landene.

Nu bliver der så indført restriktioner og krav om pas under overskriften "mere frihed til at rejse". Forslaget bliver fremlagt af "vicepræsident for værdier og gennemsigtighed".

Komiske Ali kunne ikke have sagt det sjovere, og Orwell kunne ikke skrive det skarpere.

Velkommen til 1984!