EU-Domstolen i aktion: Må man sælge en Oracle-licens videre?

En sag mellem Oracle og et tysk firma, der sælger brugte software-licenser, er havnet i EU-Domstolen. Afgørelsen vil dermed få betydning for hele EU.

Er en licens til brugen af software bundet til det firma, som købte den i første omgang, eller kan man sælge den videre til andre, når det er tid til opgradering?

Det spørgsmål er nu nået til den øverste juridiske myndighed i EU-landene, nemlig EU-Domstolen, efter at en tysk domstol opgav at dømme og sendte sagen videre i systemet. Det skriver The Register.

Sagen er en kamp mellem det tyske firma Usedsoft, som sælger brugte softwarelicenser, og Oracle, som har hevet Usedsoft i retten for brud på licensvilkårene.

Læs også: Dagens tilbud: Køb brugt software til halv pris

Oracle tillader ikke, at en licens bliver brugt af andre end den oprindelige køber, og Usedsofts forretning er dermed ulovlig, mener den amerikanske databasegigant, som er kendt for at være strikse i licensspørgsmål.

Med en afgørelse i EU-Domstolen vil dette juridiske grumsede farvand blive mere klart i hele Europa, så også danske firmaer vil måske blive i stand til at sælge Oracle-licenser videre, hvis dommen bliver til fordel for Usedsoft.

I Danmark kom Oracles licenskrav til diskussion, da Posten Norden i Version2 beklagede sig over et krav om betaling af 22 millioner kroner ekstra fra Oracle, fordi Post Danmark blev lagt sammen med det svenske postvæsen og derfor skiftede navn.

Her var sagens kerne på samme vis, at licenserne skulle udstedes til et 'nyt' firma, fordi Oracle mener, at licenserne er bundet til den oprindelige køber.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 ab ab

Ja det har de faktisk pligt til, så snart de erkender, at der er tale om et EU-retligt spørgsmål uden præcedensskabende afgørelser fra EU-domstolen. Hvis jeg ikke tager meget fejl, kalder man dette for præjudicielle afgørelser jfr. http://europa.eu/institutions/inst/justice/index_da.htm

Domstolene i hvert EU-land skal sikre, at EU's love anvendes korrekt i det pågældende land. Men der er risiko for, at domstolene i forskellige lande kan fortolke EU's love forskelligt.

De "præjudicielle forelæggelser" skal forhindre, at det sker. Det betyder, at en national domstol, som er i tvivl om fortolkningen eller gyldigheden af en EU-lov, kan og somme tider skal spørge Domstolen til råds. Dette råd gives i form af en ”præjudiciel afgørelse”.

Formuleringen i Version2 er vist ikke helt dækkende for, hvad der rent faktisk er foregået i Tyskland :-)

  • 0
  • 0
#3 Jarle Knudsen

GeneralMotors/Ford (ol) tillader ikke, at en bil bliver brugt af andre end den oprindelige køber, og "used cars dealers" er dermed ulovlig, mener den amerikanske bilproducent.

o_O

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere